Başkan Ahmet Metin Genç "Belediyeler Birliği partilerin arka bahçesi haline geldi"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Belediyeler Birliği’nin partilerin arka bahçesi haline geldiğini ifade ederek, birliğin belediyelerin birliği olması gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Ahmet Metin Genç "Belediyeler Birliği partilerin arka bahçesi haline geldi"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı’na katıldı. Başkan Genç, Belediyeler Birliği’nin partilerin arka bahçesi haline geldiğini ifade ederek, birliğin, belediyelerin birliği olması gerektiğinin altını çizdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı’na katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 515 oyla başkan seçildiği toplantıda 250 oy alan Başkan Genç, yaptığı konuşmasında, Belediyeler Birliği’nin delegasyon konusunda adeta kıyıma uğradığını söyleyerek sert tepkilerde bulundu.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin daha önce dernek statüsündeyken 2002 yılında birlik statüsüne geçtiğini ifade eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Türkiye Belediyeler Birliği, yerel yönetimler arasında yönetişim modeli oluşturmak, iş birliğini artırmak, kardeşlik hukukunu geliştirmek, birlik ve beraberlik duygularını güçlendirmek amacıyla kurulmuştur. Ekonomik, kültürel ve sosyal alanda projeler üreterek, birlikte hareket etmek ve şehir yönetimlerimizin sorunlarına çözüm üretmek de birliğimizin temel amaçları arasında yer almıştır” dedi.

ahmet-metin-genc.jpeg

İSRAİL’İN SOYKIRIMINI KINADI
İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırıma tepki gösteren Başkan Genç, “Bizler burada huzur ve sükunet içinde Türkiye Belediyeler Birliği’nin Genel Kurulu’nu icra ederken maalesef Filistin topraklarında kan ve gözyaşı var. Savaşın da bir hukuku vardır. İsrail’in, çocukları, kadınları, yaşlıları katlettiği bir durumla karşı karşıyayız. Ülkemizin her tarafından seçilerek gelen mahalli idarelerimizin bir platformundan da katil İsrail’i bir kez daha şiddetle ve lanetle kınıyorum. Türk milleti inşallah bundan sonra da Filistin’in yanında durmaya devam edecektir. Bu haykırışı tüm platformlarda ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

PARTİLİ BELEDİYELER BİRLİĞİ’Nİ KABUL ETMİYORUZ
Belediyeler Birliği’nin, belediyeler tarafından temsil edilmesi gerektiğini, aksi takdirde partilerin arka bahçesi olacağını vurgulayan Başkan Genç, “Bizi birliğe aday olarak gösteren çok kıymetli delege arkadaşlarıma ve istişare süreçlerimizde desteğini bizden eksik etmeyen genel merkezimize şükranlarımı sunuyorum. Neden aday olduk? Türkiye Belediyeler Birliği, 2002 yılında birlik olduktan sonra 2005 yılından itibaren Türkiye Belediyeler Birliği encümeni, birliğin genel kurulunu oluşturan delegasyon sayısı ile değil Türkiye’deki tüm beldiyelerin hangi siyasi partiye ait olursa olsun o siyasi partinin nisabıyla encümende temsil edilmiştir.

ahmet-metin-genc-2.jpeg

Türkiye’nin bütün belediyelerinin bu birliğin doğal üyesi olması lazım. Delegelerin tamamının belediyelerden oluşması lazım. Belediyeler Birliği dediğimiz müessesede bir ilimizden 98 tane belediye meclis üyesi var. Biz 20 yıldır bir teamül uyguladık. Her ne kadar Belediyeler Birliği, kendi seçilmiş delegasyonundan oluşmuş olsa bile bu Belediyeler Birliği’nin encümeni, Türkiye’deki 1402 belediyenin partilere göre dağılımıyla mütenasip olarak oluşur. 20 yıldır böyle uyguluyoruz. Böyle uygulanacağını beklerken maalesef Cumhuriyet Halk Partisi, buradaki oluşması gereken iradenin hilafına Türkiye Beldiyeler Birliği encümenliğini kendi insiyatifindeymiş gibi dağıtıyor.

Buna itiraz ediyoruz, kökten itiraz edip reddediyoruz. Belediyeler Birliğimiz 20 yıldır uygulandığı gibi bütün belediyelerin orantısıyla beraber encümende temsil edilsin. Ancak uygulanmamıştır. Buna itirazen aday olduk. Maalesef sayısal çoğunluğu olan CHP’nin işine gelmemiştir. Bir yandan da Belediyeler Birliği diyoruz. Bu şekilde yapınca ne oluyor. CHP ile DEM partileri müşterek önerge veriyor. Nasıl belediyeler birliğidir bu? CHP ile DEM Birliği haline dönüşür bu şekilde. Bunu istemiyoruz. Bizim itirazımız bunadır. Türkiye Belediyeler Birliği’ni, belediyeler birliği halinden çıkarıp partilerin birliği, partilerin arka bahçesi haline getirilmesine itiraz ediyoruz. Başka amaçlar için adaylık düşüncemiz yoktur” ifadelerini kullandı.

DİVAN BAŞKANI TÜRK’E ÇOK SERT TEPKİ
Divan Başkanı Ahmet Türk’ün, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınmasıyla ilgili, “Halkın iradesine ipotek koyulduğunu görüyoruz. Hakkari belediye başkanımızın görevden alınmasını şiddetle kınıyorum” sözlerine çok sert tepki gösteren Başkan Genç, “Toplantıyı açarken hukuki süreci devam eden bir konuda idarenin işlemini kınadığınızı ifade ettiniz. Bulunduğunuz divan buna muktedir olmanıza cevaz vermez. Bunu kınamanızı ben de kınıyorum. Başka yerde gidip kınayabilirsiniz. Ancak burası Türkiye’nin belediyeler birliğidir” şeklinde konuştu.

ÖZLÜK HAKLARINDA SIKINTILAR VAR
Başkan Genç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Belediye başkanlarımızın özlük hakları konusunda çok sıkıntılar var, o konuların takibinde olacağız. Emekli belediye başkanlarımız, özlükleri hakkında sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu konuda gayreti ortaya koyacağız ve belediye başkanlarımızın hem çalışırken hem emekli olduklarında özlük hakları için elimizden geleni yapacağız. Kamu hizmeti yapıyoruz. Yeşil pasaportumuz var. Emekli olduktan sonra elimizden alınıyor, bunun da devam etmesi lazım. Şu anda milletvekili olan bir arkadaşımızın belediye başkan adayı olamsı için görevden istifa etmesi gerekmiyor. Belediye başkanının, milletvekili aday olması için istifa etmesi gerekiyor. Türkiye Belediyeler Birliği’ni belediyelere araç veren değil belediyelere değer veren kurum haline getirmeliyiz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler