Bu kez ne fındık ne de tarım! Trabzon'da kahverengi kokarca vatandaşların canına tak ettirdi

Başta fındık olmak üzere tarımda büyük zararlara neden olan kahverengi kokarcalar, kış aylarının gelmesiyle birlikte adeta evleri de istila etmeye başladı.

Tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan kahverengi kokarcalar, sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kışı geçirmek üzere ev ve yapılara yöneldi.

Kahverengi kokarcalar, Türkiye’de ilk kez 2017 yılında Batum'a sınır komşusu olan Artvin ili Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde görülmüş, 2018 yılından itibaren Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hızla yayılmaya başlamıştı.

Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'nin dışında Batı Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'nde de varlığı tespit edilen kahverengi kokarcalar, tarımda ciddi kayıplara neden olmaya başlayınca; mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemleri devreye sokulmuştu.

kokarca3.webp

Köylerde boş kalan yapılara yöneldiler

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Ziraat Odaları tarafından kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları aralıksız olarak sürerken, sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte başta Trabzon olmak üzere birçok Doğu Karadeniz ilinde, kahverengi kokarcaların ev ve depo gibi yapılara yöneldiği gözleniyor.

kokarca2.webp

Vatandaşlar muzdarip

Doğu Karadeniz'de, sonbahar ve kış aylarında kullanımı azalan köylerdeki yapıları istila eder konuma gelen kahverengi kokarcalar, vatandaşları da canından bezdirmiş durumda.

Ev, ev çevresi ve depoları birçok kez temizlediklerini belirten vatandaşlar, kısa sürede kahverengi kokarcaların yine yapıları istila ettiğini belirtiyor.

kokarca4.webp

Ordu'da bir evden 20 kiloya yakın kahverengi kokarca çıkmıştı

Ordu'nun Perşembe ilçesinde, Ekim 2023'te bir evden 20 kilograma yakın kahverengi kokarca toplanmıştı.

İlçenin Ramazan Mahallesi'nde yaşayan bir çift, kullanmadıkları ikinci katta kahverengi kokarcaların istilası ile karşı karşıya kalınca, Perşembe Ziraat Odası'na başvurmuştu.

Ordulu çift, temin ettiği ilaçla evinin tamamını ilaçlayarak kahverengi kokarca zararlısını etkisiz hale getirirken, evden yaklaşık olarak 20 kilogram kahverengi kokarca toplanmıştı.

kokarca.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler