Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Trabzon'a geldi.
Bakan Uraloğlu ve Bakan Ersoy, Trabzon Havalimanı Yeni Dış Hatlar Gelen Yolcu Terminali, CIP binası ve bağlantı yolunun açılış törenine katıldı.
Törene Bakan Uraloğlu ve Bakan Ersoy'un yanı sıra DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Keskin, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen de katıldı.
DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Keskin'in açıklamaları
Trabzon Havalimanımızın yeni dış hatlar gelen yolcu terminali, CIP, Baş Müdürlük ek binası ve ısı merkezinin açılışını gerçekleştirmek için bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Önemli eserleri hizmete sunmak için bir adayız.
Trabzon Havalimanı ülkemizin en yoğun havalimanlarından biri. 2024'te ilk 7 aydan bu zamana kadar 17 bin 208 uçak trafiği ile 2.5 milyona yakın yolcu trafiği gerçekleşti. Yine Trabzon Havalimanı'ndan Ürdün, Kıbrıs, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Almanya, Bahreyn, Katar, Irak ve Azerbaycan olmak üzere 11 farklı ülkede 20 farklı lokasyona direkt ulaşım sağlanmakta.
Yenileme çalışmaların büyük bölümü tamamlandı. Diğer çalışmalar da tamamlandığında, çağın gereklerine haiz muhteşem bir havalimanını kente kazandırmış olacağız. Yenilenen havalimanımızın hayırlı olmasını diliyorum.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in açıklamaları
Açılışa katılmalarından dolayı kıymetli bakanlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.
Son yıllarda gelişen trendimiz turizm. Geçen yıl Trabzon'da konaklama sayısı 1 milyon 319 bindi. Önemli olan 706 bin kişinin yabancı olmasıydı. Bu işe daha profesyonel yaklaşmak ve eksiklerimi tamamlamak için güzel adımlar atıldı. Artık gelen misafirleri daha profesyonel olarak karşılayabileceğiz.
Geçen yıl Bakü'den Trabzon'a haftada 2 sefer başlamıştı. Şu anda 4'e çıktı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak sağlık turizmi için Tiflis'ten doğrudan seferlere garanti verdik. Destinasyonları Trabzon'a kazandırma sorumluluğumuz var.
Havalimanı yeni hizmet binalarımız şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun.
AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu'nun açıklamaları
90'lı yıllarda İstanbul'a uçakla gitmek aklımıza gelmiyordu. Uçağa ulaşmak aklımıza gelmiyordu. Artık günübirlik işlerimizi bile uçak yolculuğuyla yapıyoruz. İşte hava yolunu halkın yolu yapan ismin adıdır Recep Tayyip Erdoğan'dır.
22 yıl önce 30 milyon olan havalimanı yolcu sayısı 220 milyonu geçti. Yapılan yatırımlarla bu daha da artacaktır.
Trabzon'da artan yolcu sayısı sonrası çalışmalar yaptık. Dış hatlar terminalini inşa ettik. Mevut dış hatlar terminalini de gidiş olarak kullanacağız. CIP'in mevcut yerini de iç hatlara katarak oranın mevcut kapasitesini artırmış olacağız.
Bu güzel eserler şehrimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen'in açıklamaları
Seçim zamanı Adil bakanımız söz verdi, şimdi de Abdulkadir Uraloğlu bakanımız gerçekleştirdi. İşte AK Parti budur. İhtiyacı görür ve hizmete açar. Hayırlı olsun.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım'ın açıklamaları
Havalimanı'nı kullananların konforunu artırmak için birtakım çalışmalar yapıyoruz. Havaalanları yurt dışından ülkeye gelenlerin ülkeye açılan kapısı ve turizmin olmazsa olmaz bölümü.
Trabzon tarih boyunca en önemli liman kentlerinden biriydi. Şimdi de en önemli hava yolu kentlerinden. Bu sene yolcu sayımız 2.5 milyonu buldu. Geçen yıl 2.6 milyon yolcuyu ağırladık. Bu sene geçen senenin rakamlarını geçiyoruz. Yine geçen yıl 702 bin kişi yurt dışından gelmişti, şu an 500 bine yaklaştık. Geçen yılın rakamlarını aşacağımızı ümit ediyoruz.
Başta Cumhurbaşkanımız, önceki bakanımız Adil Bey'e ve mevcut bakanımız Abdulkadir Uraloğlu, Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamaları
Hava yolu taşımacılığın önemini anlamak için İstanbul Havalimanı'nın bugün geldiği konumuna bakmak yeterli. Hava yolu taşımacılığında ne denli büyük mesafe kat ettiğimizi görüyoruz. Hava yolu taşımacılığı lüks olmaktan çıktı ve her vatandaşa sunulan imkan haline gelmiştir.
2002-2024 yılları arasında sadece Trabzon'da yerel yönetimlerin turizm altyapı yatırım projelerine 558 milyon lira destek vermiş bulunuyoruz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak turist sayısını artırma gayretindeyiz. Ancak ulaşım ve altyapıdaki hizmetlerin her zaman önceliği milletimizin konforu ve yaşam kalitesidir.
Trabzon Havalimanı merkezli bu kapsamlı projenin tamamlanması bizim çalışmalarımız özelinde de bir çarpan etkisi oluşturacaktır. Trabzon Havalimanı'nın yeni hizmet binaları ve bağlantı yolunun kente ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamaları
Trabzon Havalimanımızın geleceğe açılan kanatlarını daha da büyütecek yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binası açılış töreninde birlikteyiz.
1957 yılında hizmete aldığımız Doğu Karadeniz'in ilk havalimanı gelişimin ve büyük düşünmenin adı olmuştur. Trabzon geliştikçe havalimanı da sürekli gelişmiştir. Ancak modern bir havalimanına dönüşmesi AK Parti döneminde olmuştur.
2002 yılında 7 uçak park pozisyonu bulunan apron, 11 uçak kapasitesine yükseltildi. 2004'te mevcut itfaiye binası yenilendi. 2005 yılında 2.500 metrekarelik işletme garaj binası inşa edildi. 2006 yılında Trabzon Havalimanı'nın 7/24 uçuş trafiğinin sekteye uğramaması amacıyla pist aydınlatma regülatörleri yapıldı. 2008 yılında 2.000.000 yolcu/yıl kapasiteli yeni iç hatlar terminali hizmete açıldı. 2009 yılında yeni kargo binası yapıldı. 2011 yılında 11 adet uçak park pozisyonu 17'ye çıkarıldı. 2013 yılında hava seyrüsefer emniyeti ve sürekliliği açısından çok önemli olan 1.200 metrekare radar istasyonu faal hale getirildi.Trabzon'un büyümesiyle sürekli olarak kendisini yenileyen ve gelişen bir havalimanımız var. 2023 yılında iç ve dış hatlarda 3.5 milyon yolcuya misafirlik edildi. Bu anlamda Trabzon Türkiye'de 9. sırada. 2024'te ilk 8 ayda iç ve dış hatlarda 17 bin 208 uçuşla 2.5 milyona yakın yolcuğu ağırladık. 11 ülkede 20 farklı noktaya dış hatlardan ulaşım sağlanıyor.
Yeni havalimanı projesine hayata geçene kadar yeni bir dış hatlar terminali ve CIP binasın aciliyeti vardı. Şimdi açılışları gerçekleştiriyoruz. Daha kaliteli hizmetler sunmuş olacağız. ağlantı yolu çalışmalarını da tamamladık.
Biliyoruz ki Trabzon Havalimanı'nın pist uzunluğu 2 bin 640 metredir ve bu uzunluk, önümüzdeki süreçte Trabzon için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle, mevcut yerinden biraz daha kuzeye yeni bir havalimanı inşa edeceğiz.
Neden daha doğuya ya da batıya kaydıramıyoruz diye sorabilirsiniz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, coğrafyanın emrettiği ve mühendisliğin müsaade ettiği imkanlar doğrultusunda çalışıyoruz.
Bakın, burada havalimanımız biraz daha doğuya doğru kaydırılamıyor. Neden kaydırılamıyor? Çünkü biraz ileri gittiğinizde yaklaşık 50-60 metrelere varan derinlikler var. Batıya doğru geldiğimizde ise liman var. Özetle, çok rahat bir coğrafyada değiliz.
Mevcut yerde pistin uzatılması yerine, Trabzonspor Tesisleri'ni de koruyacak şekilde, biraz daha kuzeye tamamen yeni bir pist ve terminal yapılması gerekiyor. Bakanlık olarak projemizi bunun üzerine yoğunlaştırdık. İlerleyen zamanlarda sahada bir tespit yaparak, ilgili taraflarla görüşüp projeyi netleştirip yapılması gereken rötuşları yaparak yolumuza devam edeceğiz. Projenin kesinleşmesinin ardından yapım ihalesini de önümüzdeki süreçte başlatacağız. Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun diyorum.
Dünyada ulaşamayacağımız hiçbir nokta kalmayacak hedefi ile harekete ederek ülkemizi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip haline getirdik. 32 yeni havalimanı ile havalimanı sayısını 58'e yükselttik. 2002'de iç ve dış hatlarda yolcu sayısı 34.5 milyon iken, 2023'te 214 milyonu aştık. Bu yıl Temmuz sonu itibarıyla seyahat eden yolcu sayımız 129 milyon 738 binin üzerinde.
Yeni hizmet binaları ve bağlantı yolları ile Trabzon kanatlarını daha yükseklere açacaktır.
Kaynak: