Fındıkta zirai don ne kadar etkili oldu? Trabzon'da ihracatçılar umutlu

Fındıkta on endişesi kısmen giderildi, Zarar %10’un Altında, Kesin Veriler 21 Nisan’da Açıklanacak
Fındıkta zirai don ne kadar etkili oldu? Trabzon'da ihracatçılar umutlu

Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava sonrası tarım sektöründe yaşanabilecek don tehlikesi özellikle fındık üreticilerini endişelendirmişti. Ancak yapılan ilk tespitler, korkulan tablonun ortaya çıkmadığını gösteriyor. Fındık ihracatçıları, zararın %10’un altında kaldığını belirtiyor.

Fındık sektörünün deneyimli isimlerinden Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği eski Başkanı Edip Sevinç, zirai donun etkilerine dair yazılı bir açıklama yaparak kamuoyuna umut verdi. Sevinç, “Bahçeler beklenenden çok daha az zarar gördü. İhracatta tempo korunacak” dedi.

Türkiye’ye yıllık ortalama 2.5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlayan fındık sektörü için bu açıklama önemli bir moral kaynağı oldu. Sevinç, “Bahçeler en düşük oranda zararla atlattı. Üreticilerimiz ve sektör paydaşlarımız için olumlu bir sezon beklentisi içindeyiz” ifadelerini kullandı.

"Yanlış Bilgiler Sektöre Zarar Veriyor"
Zirai donun etkilerine ilişkin kamuoyunda yer alan abartılı iddialara da değinen Sevinç, “Yandı, yok oldu” gibi gözleme dayanmayan yorumların sektöre fayda sağlamadığını söyledi. En sağlıklı ve bilimsel verilerin, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 21 Nisan tarihinde açıklanacağını duyurdu.

Şubat ve Mart aylarında yapılan çiçek sayımlarının umut verici olduğuna değinen Sevinç, ön tespitlere göre zarar oranının %5 ila %10 seviyelerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, bahçelerdeki soğuklama saatleri ve kar yağışlarının ardından oluşan beslenme koşullarının da sezon verimini etkileyebileceğini ifade etti.

"Temkinli İyimserlik Hakim"
Sevinç, sektörde genel bir mutabakat sağlandığını vurgulayarak, “Birkaç hesabı başkan olanlar hariç, sektör bu konuda genel bir mutabakat içinde. Hem üretici hem ihracatçı açısından temkinli bir iyimserlik söz konusu” dedi.

Fındık üreticilerinin ve ihracatçılarının gözleri şimdi 21 Nisan’da açıklanacak bilimsel verilere çevrildi. Bu veriler, 2025 sezonunun net tablosunu ortaya koyacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
  • Cahit Ssğır / 16 Nisan 2025 00:32

    Trabzon İlçeleri ziraat Odaları neden acıklamada bulunmuyor.
    Herkes görevinin hakkını vermelidir.
    Genelde Ordu Ziraat Odaları insanlar> bilgilendiriyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • Celil Şahin / 15 Nisan 2025 22:49

    Sanayi devletlerinde,Rusyada,Afrikada,Çöllerde Bitkilerin Azalmasının sebebi göçmen kuşların yiyecek bulamadıkları için buralara göç etmemesi ve doğasını canlandırmamalarıdır.Celil Şahin

    Yanıtla (0) (0)
  • KÚSKÚN / 15 Nisan 2025 19:35

    Havalar biraz ısınsın, güneş fındığa birkaç gün vursun, xen o zaman görürsün fındıkta kaybı..

    Yanıtla (1) (0)
  • İskender / 15 Nisan 2025 19:16

    Bu güne kadar fındık üreticisi lehine bir açıklama yaptı mı?

    Yanıtla (0) (0)
  • İLAHİ ADSLET / 15 Nisan 2025 16:50

    Yok ya, zayiat o kadar da değildir. Zayiat en çok yüzde1.5 bilemedin yüzde 2 dır. Rekolte gene dedikleri kadardır. Zira Mayıs fındığı artışı var.. Korkma üreticim, ihya olacaksın.

    Yanıtla (3) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir