Trabzon'un incisi hamsi tüm denizlerde şöhretini sürdürüyor!

9-10 cm boyu ile en küçük balık türleri arasında yer alan hamsi kendisi küçük olmasına rağmen dünyada 16 cins ve 139 türü ile dünyanın pek çok denizinde avlanan bir balık olarak dikkat çekiyor.
Trabzon'un incisi hamsi tüm denizlerde şöhretini sürdürüyor!

9-10 cm boyuyla dünyanın en küçük balık türleri arasında yer alan hamsi, 16 cinsi ve 139 türüyle dünya denizlerinde geniş bir yaşam alanına sahip. Ancak bu küçük balık, hiçbir ülkede Türkiye’de olduğu kadar önemli ve meşhur değil. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde hamsi, hem bir geçim kaynağı hem de kültürel bir sembol haline gelmiş durumda.

Dünyanın Dört Bir Yanında Hamsi Türleri

Hamsi, 400 metre derinliğe kadar olan tuzlu sularda yaşayan ve sürüler halinde gezen bir balık türü olarak dikkat çekiyor. Dünyada 16 cinsi bulunan hamsinin 139 farklı türü bulunuyor. En çok Karadeniz, Azak Denizi, Marmara Denizi, Akdeniz ve Peru açıklarında yaşayan hamsi, Süveyş Kanalı, Norveç kıyıları ve Güney Afrika gibi bölgelerde de az miktarda bulunuyor. Karadeniz'de yaygın olarak görülen hamsi türleri ise Engraulis encrasicolus ponticus ve Engraulis encrasicolus maeticus.

hamsi1.webp

Avrupa Hamsisi ve Diğer Türlerin Avlanma Durumu

Hamsi ailesi (Engraulidae), balıkçılık açısından büyük bir öneme sahip. Bu türlerin içinde Engraulis cinsi, dünyada en çok avlanan hamsi türlerini barındırıyor.

  • Peru Hamsisi (Engraulis ringens): Dünyada en çok avlanan hamsi türü olarak biliniyor. Özellikle 1970'lerde 13 milyon tonluk avlanma seviyesine ulaşmış ancak 1971’den itibaren avlanma miktarı düşerek 2 milyon tonun altına inmiştir.
  • Japon Hamsisi (Engraulis japonicus): Japon Denizi’nde avlanan bu tür, dünyanın en önemli küçük pelajik balık türlerinden biri.
  • Avrupa Hamsisi (Engraulis encrasicolus): Karadeniz, Ege, Akdeniz, Marmara ve Azak Denizi gibi Türk sularında yaygın olarak avlanıyor ve dünyada en çok avlanan hamsi türlerinden biri.

Hamsinin Göç Davranışları

Hamsi, Karadeniz’de kuzey-güney yönlü göçler yaparak yaşam döngüsünü sürdürüyor.

  • Kışlama Göçü: Güney yönüne doğru ilerleyen hamsi, genellikle Anadolu, Kafkasya ve Kırım sahillerinde kışlıyor.
  • Beslenme ve Üreme Göçü: Kuzey yönüne doğru yapılan göç, günde 10-20 mil hızında gerçekleşiyor.
  • Dikey Göç: Gece ve gündüz arasında hareket eden hamsi, gündüzleri 70-90 metre derinlikte, geceleri ise yüzeye çıkarak 10-40 metre arasında hareket ediyor.

Plankton Tüketen Bir Balık Türü

Hamsi, besin olarak plankton tüketiyor. Özellikle Calanus cinsi Copepoda, Cirripedia larvaları ve Mollusca larvaları, hamsinin temel besin kaynakları arasında yer alıyor. Aynı zamanda hamsi, çaça, sardalye ve tirsi gibi diğer balık türleriyle aynı beslenme basamağında bulunuyor ve besin maddeleri için yarışıyor.

hamsi2.webp

Üreme ve Ömür Süresi

Hamsiler, Mayıs-Eylül ayları arasında kıyıya yakın sığ sularda yumurtlama yapıyor. Cinsel olgunluğa bir yılda ulaşan hamsiler, 2-3 yıl ömür süresine sahip. Yumurtalar elips şeklinde olup 24 saat içinde larvaya dönüşüyor. Özellikle Mayıs ayında bırakılan yumurtalardan çıkan larvaların hayatta kalma oranı düşükken, Haziran sonu ve Temmuz başında bırakılan yumurtaların yaşam oranı daha yüksek.

Artan Avcılık Hamsiyi Tehlikeye Atıyor

Hamsi, Karadeniz’de balıkçılar için temel geçim kaynağı olsa da artan av miktarları nedeniyle tehlike altında. Tropik ve subtropik denizlerde sürüler halinde yaşayan hamsi, bu yoğun avcılık baskısı nedeniyle popülasyonunda azalmalar yaşıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir