Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast'ın yargılanmasına Trabzon'da başlandı
Hrant Dink'i öldüren ve kısa zaman önce tahliye edilen Ogün Samast "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan Trabzon'da yeniden hakim karşısına çıktı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan açılan davada hakim karşısına çıktı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşmaya, tutuksuz sanık Ogün Samast, Trabzon Akçaabat Adliyesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanırken, avukatı da salonda hazır bulundu.
Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek gibi bazı sanıklar ise bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanırken, Dink ailesinin avukatları ve sanık avukatları da duruşmada yer aldı.
Kimlik tespiti yapılan Samast, ikamet adresini Düzköy'deki bir yer olarak belirtti. İşsiz olduğunu ifade eden Samast, herhangi bir gelire sahip olmadığını belirtti.
Bu sırada Samast'ın eşi de Akçaabat Adliyesi'ndeki duruşma salonunda izleyici olarak yer aldı.
Duruşma, sanık Ali Fuat Yılmazer'in savunmasının alınmasıyla devam ediyor.
Davanın geçmişi
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Hrant Dink cinayetine ilişkin kararını 26 Mart 2021 tarihinde açıklamıştı.
Heyet, bazı sanıklara değişen oranlarda hapis cezası vermiş, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 13 sanığın dosyasını ayırmış ve ölen sanık Şeref Ateş hakkında düşmeye yönelik bir karar almıştı.
Kararında, bazı sanıklar hakkında başka suçlardan işlem yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı veren heyet, mahkemenin bu suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 sayfalık yeni bir iddianame hazırlandığını belirtti.
Hazırlanan iddianamede, Hrant Dink'in öldürülmesi olayının, azmettiriciler Yasin Hayal ve grubu tarafından planlandığı ve tetikçi Ogün Samast tarafından gerçekleştirildiği ifade edilmekte. Ayrıca, sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Faruk Sarı, Yahya Öztürk ve Adem Sağlam'ın önceden bu cinayetten haberdar oldukları, görev ve yetkileri gereği cinayeti önleme yükümlülüklerinin bulunduğu ancak kasıtlı olarak ihmalde bulundukları ve FETÖ'nün hedeflerine hizmet etmek amacıyla hareket ettikleri vurgulanıyor.
İddianamede, dönemin Trabzon TEM Şube Müdürü sanık Yahya Öztürk ve komiser yardımcısı sanık Adem Sağlam'a "anayasayı ihlal", "belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 22 yıl 6'şar aydan 35'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Aynı iddianamede, sanıklar Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer için "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları öngörülüyor. Sanıklar Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender ise "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Samast hakkındaki yeni dava 11 sanıklı dosyayla birleşti
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast hakkında hazırlanan iddianamede, Arat, Delal, Hasrof ve Rahil Dink ile Sera Dink Nazarıan'ın müşteki olarak yer aldığını belirtmiş, aynı zamanda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin suç duyurusunda bulunduğunu vurgulamıştı.
Yasin Hayal'in "suç örgütü yöneticisi olmak" suçundan ceza aldığı, Erhan Tuncel ve Ogün Samast'ın ise "suç örgütü üyesi olmak" suçundan mahkum edildikleri ifade edilen iddianamede, Samast hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna dair somut delil elde edilemediği kaydedilmişti.
İddianamede, ele geçirilen delillerin Samast'ın örgütün yöneticileri ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğunu gösterdiği, bu irtibatın, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender gibi şüphelilerle birlikte Samast'ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkarları ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu belirtilmişti.
Ogün Samast'ın "suça sürüklenen çocuk" olarak değerlendirildiği iddianamede, Samast'ın FETÖ kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Samast'ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle bu cezanın üçte bir oranında indirilmiş, ancak Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki artırımla yarı oranında artırılarak aynı cezaya çarptırılması öngörülmüştü.
Bu dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki "anayasayı ihlal", "belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlarına ilişkin 11 sanığın yargılandığı dava dosyasıyla birleştirilmişti.
Samast 15 Kasım'da tahliye edilmişti
Dink cinayetinin faili Ogün Samast, 25 Temmuz 2011 tarihinde İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde Hrant Dink'e yönelik gerçekleştirdiği eylem nedeniyle "tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, Samast'ın olay tarihinde 16 yaşını tamamlamış, 17 yaşına ulaşmamış olduğunu dikkate alarak, cezasında üçte bir oranında indirim yapmış ve cezayı 21 yıl 6 aya düşürmüştü.
Aynı mahkeme, Samast'ı "ruhsatsız silah taşımak" suçundan da 2 yıl hapis ve 900 lira adli para cezasına mahkum etmiş, ancak Samast'ın olay tarihindeki yaşını göz önüne alarak bu cezayı 1 yıl 4 ay hapis ve 600 lira adli para cezasına çevirmişti.
Ayrıca, cezaevinde bulunduğu dönemde Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında Samast, 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Ogün Samast, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan koşullu salıverilme şartlarına uygun olarak 15 Kasım'da tahliye edilmişti.
Kaynak: