İŞKUR Trabzon Müdürü Kaba'dan Dünya Çocuk İşçiliği günü mesajı

İŞKUR Trabzon İl Müdürü Servet Kaba, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
İŞKUR Trabzon Müdürü Kaba'dan Dünya Çocuk İşçiliği günü mesajı

Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Servet Kaba 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği günü olması nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Bilindiği üzere 12 Haziran Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele günü ilan edilmiştir. Dünya genelinde bugün milyonlarca çocuk; duygusal, sosyal, fiziksel vb. gelişimlerine aykırı koşullarda çalışmak durumundadır. Bugün okul bahçelerinde koşması gereken çocuklar, fiziksel, bedensel ve ruhsal gelişimlerine aykırı şekilde ağır koşullarda çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Nitekim bu durum insani değerlere saygılı hiçbir toplum için kabul edilebilir bir durum değildir. Türkiye bugün pek çok ülkeden önce çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik bir takım yasal düzenlemeler yapmış durumdadır. Özellikle 4857 sayılı İş Kanunu'nun 71. maddesine göre, “15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu düzenlenmiş, 72. ve 73. maddesinde, 18 yaşını doldurmamış işçilerin yer ve su altıdaki işlerde çalıştırılmaları ve sanayiye ait işlerde gece çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Kanun'un 85. maddesine göre "16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz." hükümleri getirilmiştir.”

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) koordinasyonunda hazırlanan “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı” doğrultusunda çocuk işçiliğinin önlenmesinde geniş kapsamlı tedbirlerin alınması hedeflenmiştir.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) çocuk işçiliğine yönelik son dönemlerde daha da aktif bir yapıya bürünmüştür. ILO, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün merkez ve yerel birimleri olmak üzere, Türkiye İş Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın il müdürlükleri, belediyeler, valilik ve kaymakamlıklar dahil çok sayıda yerel makam ve ILO’nun yerel uygulama ortağı olan Pikolo Derneği ile yakın iş birliği halinde çalışmalar yapıyor. Özellikle Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi (METİP) kapsamında çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Trabzon Çalışma ve İş Kurumu olarak METİP kapsamında hasat öncesi ve sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarıyla istişare toplantıları yapılmakta, hasat dönemlerinde ilgili sivil toplum kuruluşları ile bu kapsamda yaptıkları çalışmalara yönelik istişarelerde bulunulmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle; 12 Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün tüm dünya çocukları için bir farkındalık oluşturmasını bu vesileyle de çocukların beden gücünün istismar edilmediği bir dünya diliyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir