Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Özlem Uğurbaş Aslan, 14 Mayıs Eczacılar günü dolayısıyla açıklamalarda bulunurken, gündeme dair de çarpıcı ifadeler kullandı.
Trabzon’da 14 Mayıs Eczacılar günü dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı. Ardından Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısıyla günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunuldu.
Eczacıların toplumdaki önemini vurgulayan Özlem Uğurbaş Aslan, "50 bini aşkın meslektaşımız ile birlikte bugünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Topluma şifa dağıtan bir mesleğin mensupları olmanın sorumluluğunu taşıyoruz" dedi.
"Toplum sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir tasarruf tedbiri alınmamalıdır"
Kamuda başlatılan tasarruf çalışmalarına dair de konuşan Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Özlem Uğurbaş Aslan, "Bir süredir gündemde olan kamudaki tasarruf tedbirlerine ilişkin çalışmaları mali disiplinin sağlanması, yüksek enflasyonun dizginlenmesi açısından gerekli buluyoruz. Ancak sosyal güvenlik açıklarını kapatmak, enflasyon hedeflerini tutturmak adına toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir tasarruf tedbiri alınmamalıdır. Halk sağlığını koruma gayretindeki bir meslek grubunun temsilcileri olarak bu uyarıyı yapmayı görev biliyoruz ve diyoruz ki; sağlıktan tasarruf olmaz" dedi.
"Artık yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmamalıdır"
Kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinin istihdam sorunu yaratmaya başladığını ifade eden Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Özlem Uğurbaş Aslan, "Eczacılık fakültesi enflasyonu ile de mücadele edilmelidir. Çünkü uluslararası standartlarda kaliteli eczacılık eğitimi için, mesleki sürdürülebilirlik için, artık yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmamalıdır. Bu konu artık sadece eczacıları ilgilendiren bir başlık olmaktan çıkmış, bu fakültelerden mezun binlerce genç arkadaşlarımızı, onların ailelerini dolayısıyla bütün ülkemizi ilgilendiren bir istihdam sorunu haline gelmiştir" şeklinde konuştu.
"Kapsamlı istihdam politikaları hayata geçirilmeli"
Yeni mezunlar için istihdam politikalarının devreye sokulması gerektiğini kaydeden Aslan, "Kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde, ilaç sanayinde, dağıtım kanallarında ve ilaca ilişkin hizmetlerin yürütüldüğü her alanda eczacı sayısı artırılmalıdır. Kamuda daha fazla eczacı istihdam edilmesi hastalarımızın daha etkin ilaç eczacılık hizmeti almasına katkı sağlayacaktır. İlaç sanayinde, ilacın gerçek uzmanı olan eczacıların daha fazla görev almasını sağlayacak kapsamlı istihdam politikaları hayata geçirilmelidir" dedi.
Kaynak: