KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Yazıcıoğlu basınla buluştu
Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yüksel Ali Yazıcıoğlu basınla bir araya gelerek, hastanenin bugünü ve yarınını konuştu.
2018 ve 2019 yıllarında zorlu zamanlar geçirdiklerini belirten Yazıcıoğlu “Şehirleri, bölgeleri ve ülkeleri öne çıkaran markaları var. Tıp fakültesi Sağlık Araştırma merkezidir. Bu kurum hem bu şehrin hem de yaklaşık 10 ilin merkezidir. Bu 10 ilden hastalar geliyor. 780 yataklı hastane olan Farabi hastanemiz, üçüncü basamak sağlık kurumu olarak kabul edilen sağlık uygulama ve araştırma merkezidir. Hastanemiz sağlık sistemimizde insanımızın en üst ve ileri derecede sağlık hizmeti bulabileceği sağlık kurumlarından biri olarak tanımlanmıştır. Fiili olarak en son teknoloji ile ileri düzeyde tedavi hizmetlerini sunulduğu sağlık kurumudur” diye konuştu.
Yazıcıoğlu gelir gider kalemlerini de açıklayarak “1855 genel personel, 229 öğretim üyesi ve 425 asistan var. Hastanemizin gelirleri, döner sermaye, SGK fatura ödemeleri, bağış ve yardımlar, banka emekli sandıkları, yabancı uyruklu hataların fatura gelirleri ve ücretli hastaların fatura gelirleridir. Giderlerimiz ise, personel giderleri, hizmet alım giderleri, tüketim malları ve malzemeleri, demirbaş alım giderleri, makine, teçhizat, taşıt alım giderleri, bakım onarım giderleri, transfer ödemeleri, kıdem tazminatı ödemeleridir.” Dedi.
Yazıcıoğlu hastanenin hizmet verdiği hasta sayılarını da “2015’te 624 bin olan ayaktan hasta, 2019’da ise 824 bine çıktı. Yatan hasta 2015’te 44 binden 45 bine çıktı. Yoğun bakım doluluk oranı 2015’te yüzde 91.82, 2019’da ise yüzde 83.10 olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
Aylık ilaç giderlerini açıklayan Yazıcıoğlu, “Aylık ilaç giderleri 3,5 - 4 milyon lira civarında . Türkiye iyi bir politika izliyor. İlaca yüzde 12 zam geldi. 400 bin lira civarında yük bindirecek. Devlet Malzeme Ofislerinden malzemelerin temini ile ilgili bir çalışma var. Biz kurum olarak ihaleleri azaltacağız. İhtiyacımızı buranın serinden sağlayacağız. Bizim için ilacımızı malzememizi zamanında temin edebilirsek bizi mutlu eder. Bu firmalarla karşı karşıyayız. Dövizdeki dalgalanmalar bizi hakikaten altından çıkılmaz bir yere sürüklüyor. Yatan hastamızın tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız. 7-24 çevirme adım muhakkak bulmamız gereken şeyler var. Yıllık sarf giderimiz 10 milyon lira civarında. Giderleri içerisinde pamuk alçı gibi giderlerimiz de var. Tanı konur ameliyat yapılır. Bu böyle bitmez bunların arasında bir sürü aşamalar var. Bu kurumu her saatte ayakta tutmalıyız. 400 yatakla başladık şimdi ise 800’ün üzerine çıktık. Sürekli gelişen bir yer oldu burası ama altyapı değişemedi, Gelişen şehir nedeniyle trafik de tıkandı. Bir acil durum olursa ambulans veya itfaiye nasıl ulaşacak diye tatbikatlar yapıyoruz. Otopark ile ilgili sıkıntı 1350 araçlık otopark bitmek üzere. Rektörün büyük gayreti var. Eğer onu 5-6 aya bitirip bu araçları oraya alıp mevcut otoparkları organize edersek yol kenarlarındaki bu çirkin görüntüyü ortadan kaldıracağız” şeklinde ifadeler kullandı.