Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 2021 yılı “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” kabul edilmiştir.
Günün anlam ve önemine binaen KTÜ Edebiyat Fakültesi tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabul edildiği gün ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla organize edilen “Milli Bilincin Söylemi: İstiklal Marşı” Paneli, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Alaaddin Yalçınkaya ve Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülkü Eliuz’un katılımıyla 12 Mart 2024 tarihinde, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmalarını yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin milli mücadelesinin ve milli değerlerimize bağlılığımızın sembolü olan İstiklal Marşı aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük ruhunun adeta bir timsalidir. Kıymetli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden dökülen bu şaheser; ortak değerlerimizin, vatan sevgimizin, birlik ve beraberliğimizin ifadesidir. Mehmet Akif Ersoy, 600 yıllık tarihimizin ve birikimimizin ziyan olmaması için Anadolu topraklarını karış karış dolaşan ve milletimizin bağımsızlık mücadelesinin fikri yönünü ‘Cehennem olsa gelen, göğsümüzde söndürürüz. Bu yol ki Hak yoludur, dönmek bilmeyiz, yürürüz.’ diyerek ilmek ilmek dokuyan, milli ve manevi değerlerimizi ön plana çıkarıp milletimize ‘Korkma!’ sözü ile başlayarak seslendiği İstiklal Marşı ile gönüllerde cesaret ve umut tohumlarını yeşerten milli kahramanımız, vatan şairimiz ve hepimizin ortak bir değeridir… Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına ve geleceğine olan inancımızı pekiştirdiğimiz bu kutlu günde, Türk milletinin azim ve kararlılığı sayesinde yürüttüğü özgürlük mücadelesinin önemini bir kez daha anlıyor, en karanlık günlerde bile umut ve direnişin sembolü olan İstiklal Marşı’nı bir kez daha idrak ediyoruz.” ifadelerine yer vererek konuşmasını “Yükseklisans öğrencilerinin konuşmacı olarak yer aldığı ve öğrencilerimizin ilgi gösterdiği program beni oldukça mutlu etti.” sözleriyle tamamladı.
Program, KTÜ Edebiyat Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencisi İrem Ustasüleyman’ın “Mehmet Akif Ersoy’un Edebi Şahsiyeti ve Safahat”, Ali Kemal Bekiroğlu’nun “Milli Uyanış: İstiklal Marşı’nın Kabulü”, Ecem Civelek’in “Cennet Vatan Uğruna Yapılan Mücadele” ve Pınar Değirmenci’nin “Hürriyet’in Günyüzüne Çıkması” başlıklı sunumuyla devam etti. Milli olana düşünsel yaklaşmak ve milletimizi, millet yapan unsurlara dikkat çekmek ana teması üzerine kurulan ve yakın tarihimize ilişkin değerli bilgilerin aktarıldığı program, sunumların ardından Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı tarafından konuşmacılara Teşekkür Belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafının çektirilmesinin ardından program sona erdi.
Kaynak: