KTÜ’lü profesörden Pars iddialarına yalanlama! “Dişisi de var”
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, "Pars'ın Anadolu'daki popülasyonunda sadece erkek bireyler yok dişi ve yavruları da var" dedi.
Son günlerde basında yer alan Anadolu Parsı popülasyonu ile ilgili “10 tane erkek birey görüldü, hiç dişi görülmedi” şeklindeki açıklamalara yanıt geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, bu iddialara katılmadığını belirterek, "Pars'ın Anadolu'daki popülasyonunda sadece erkek bireyler yok, dişi ve yavruları da var" dedi.
“1990’lardan İtibaren Parsın Neslinin Tükenmediğini Söyledik”
Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Anadolu Parsı’nın 1990’lı yıllardan bu yana neslinin tükenmediğini sürekli dile getirdiklerini belirtti. Başkaya, şunları söyledi:
“Son yıllarda Anadolu Parsı, ülkemizde tükendiği iddia edilen türlerden bir tanesiydi. Biz 90’lı yıllardan itibaren bu hayvanın tükenmediğini söyledik. İlk olarak dışkı ve ayak izlerinden yola çıkarak bu türün Türkiye’nin belli bölgelerinde yaşadığını bilimsel yayınlarla duyurduk.
2008 yılında Bitlis Tatvan’da bir pars vuruldu ve bu, bir hocamız tarafından yayınlandı. 2010’da Eruh’ta, 2013’te ise Diyarbakır Çınar’da vurulan parslar da gündeme geldi. Bu hayvanların İran ve Irak’tan geldiği iddia edildi ancak 2013 yılında foto kapanlarla bu hayvanın varlığını kesin olarak belgeledik.”
“Trabzon’da Yavru Pars ve Annesi Görüntülendi”
Son dönemlerde basında yer alan “On tane erkek birey görüldü, hiç dişi görülmedi” açıklamalarına katılmadığını ifade eden Başkaya, Trabzon’da yavru bir parsın annesiyle birlikte görüntülendiğini söyledi. Açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Son günlerde yapılan açıklamalarda dişi bireylerin görülmediği iddia ediliyor. Ancak bizim yaptığımız çalışmalar bu bilgiyi doğrulamıyor. Trabzon’da bir vatandaş yavru parsı annesiyle birlikte cep telefonuyla görüntüledi.
Ayrıca biz de foto kapanlarla dişi parsları birçok kez görüntüledik. Erkek ve dişi bireylerin yan yana yürürken ayak izlerini de kaydettik. Pars, Türkiye’nin yerli malıdır ve bize İran ya da Irak’tan gelmiyor. Aynı şekilde Türkiye’den bu ülkelere giden bireyler de var. Pars Türkiye’de yerleşik bir türdür.”
Anadolu Parsı Trakya Hariç Her Bölgede Yaşıyor
Başkaya, Anadolu Parsı’nın Türkiye’nin Trakya hariç tüm bölgelerinde yayılış gösterdiğini ve popülasyonunun geniş olduğunu belirtti. “Pars, ülkemizin birçok bölgesinde varlık gösteriyor. Popülasyon yoğunluğu bazı yerlerde düşük, bazı yerlerde ise orta seviyelerde. Ancak tehdit oluşturan bir türden bahsediyoruz. Pars, büyük ve vahşi bir yırtıcıdır. İnsanların bu konuda bilgilendirilmesi ve tedbirli olması önemlidir” dedi.
"Parsın Türkiye’deki Varlığı Kayıtlarla Kanıtlandı"
Anadolu Parsı’nın Türkiye’deki varlığının birçok kayıtla kanıtlandığını vurgulayan Başkaya, şu sözlerle kamuoyuna seslendi:
“1974 yılında Ankara Beypazarı’nda vurulan parsın ardından bu türün tükendiği söylendi. Ancak bugün elimizde birçok kayıt ve görüntü bulunuyor. Anadolu Parsı, Türkiye’nin doğal zenginliklerinden biri ve korunması için gerekli adımların atılması gerekiyor.”
Kaynak: