Sanat, genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olduğu sürekli değişse de, en yaygın olarak kabul göreni edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden olanlar olmuştur.
Son yıllarda bir başka akım daha ortaya çıktı. Süt sanatı-Latte Art. Yani süt kremasından yararlanılarak espresso yüzeyinde estetik şekiller oluşturma sanatı.
Latte art nasıl yapılır?
Latte art yapabilmek için öncelikle espresso, yoğun kıvamlı barista sütü, buharlı kahve makinesi, süt potu ve latte art kalemi gereklidir. Espresso ve krema arasındaki yoğunluk farkı, kremanın üstte kalmasını ve çizim yapabilmeyi sağlar. 1980’li yıllarda Seattle’da ortaya çıkan latte köpüğüne şekil verme, Amerika’da popüler olduktan sonra tüm dünyaya yayıldı. Artık gidilen her mekan, özenle hazırlanmış sunumları ile misafirlerine görsel bir şölen sunuyorlar.
En beğenilen Atatürk portresi…
Trabzon’da Mağmat Resort adı ile açılan yeni tatil köyünün Restaurant’ında da latte art ikram ediliyor.
15 yıllık Latte art sanatçısı Hakan İleri bu işi yapmaktan keyif aldığını belirterek, “Biraz zor ve meşakkatli bir iş. Talep edenler için hazırlıyoruz. Görenler ilk başta şaşırıyorlar tabi. Ama çok da hoşlarına gidiyor. Bu uygulama ile birçok müşterimize kahveyi bile sevdirdik. Bugüne kadar yaptıklarımızda en çok beğenilen Atatürk portresi oldu” dedi.
Başkanlara Latte Art sürprizi…
Turizme yeni bir soluk kazandıran tesis geçtiğimiz günlerde Trabzon Ticaret Borsası (TTB) yöneticilerini ağırladı.
Tesisin ortakları Haşim Çavdar ve aynı zamanda TTB Yönetim Kurulu Üyesi olan Aydın Sünger işletme müdürü Hakan İleri ile birlikte Meclis Başkanı Nevzat Özer ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’a sürpriz yaptılar. Latte Art sanatı ile yapılan kahveleri gören başkanlar önce kısa süreli şaşkınlık yaşadılar sonra da afiyetle yudumladılar.