Ortahisar Belediyesi’nin 2024 Yılı Gelir Tarifesi’nde güncelleme yapıldı

Ortahisar Belediye Meclisinin toplantısı yapıldı.

Ortahisar Belediyesi’nin 2024 Yılı Gelir Tarifesi’nde güncelleme yapıldı

Ortahisar Belediye Meclisinin 05/06/2024 tarihli meclis toplantısı, Meclis 1. Başkanvekili Cüneyt Zorlu yönetiminde gerçekleştirildi. Meclis gündeminde Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen 2024 yılı gelir tarifesinde güncelleme yapılmasıyla ilgili madde müzakere edildi.

“EN UCUZ RUHSATI BİZ VERİYORUZ”
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ruhsat, imar durumu, plan tadilatı, yapı denetimi, apart otel başvurularıyla ilgili işlemlerin ücretlerinde artışlar yapılmasıyla ilgili eleştiriler üzerine İmar ve Şehircilik Müdürü Şenay Karakaş açıklamalarda bulundu:

“Biz diğer belediyelerin yaptığı fiyatları yakalamaya çalıştık. Hakikaten 10 yıldır Türkiye’de neredeyse en ucuz ruhsatı biz veriyoruz. Gerçekten de neredeyse bedavaya çalışıyoruz. 1000, 2000, 3000 lira gibi… Yani 5-6 bin metre kare inşaatlarda 15-20 bin lira gibi rakamlarla biz işlem yaptık. Zaman zaman imar durumuyla ilgili bazı kalemlerin artırılması gerektiğine yönelik taleplerimiz oldu. Ama pandemi, ekonomik kriz dolayısıyla o zamanki idare, belki haklı gerekçelerle bunu uygun görmedi. Ama biz hakikaten piyasanın altındayız. Ve artış yaptığımız kalemlerde, bazı kalemler yüzde 500 gibi artmış görünüyor ama yeni eklediğimiz kalemler inanın düşük. Yani biz ruhsatta bir tane yol temizleme ücreti alıyorduk, başka aldığımız ücret yoktu. Tek bir kalem. Ama inceledik ki, diğer belediyelerde ruhsat ya da proje onayı altında bir kalem koyuyorlar. Ve belli metrekarelerle eşleştirilerek para alınıyor. Bizim koyduğumuz kalemler ruhsata ilişkin kalemler. Yani diğer kalemlerde artış yaptık.”
“AKÇABAAT BELEDİYESİ’NİN YARISI KADAR RUHSAT HARCI ALIYORUZ”
Ruhsat harçlarıyla ilgili Akçaabat Belediyesi’ni örnek veren Karakaş şu anda yapılan artışlarla bile Akçaabat Belediyesi’nin yarısı kadar ruhsat harcı aldıklarına vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Kendimizi en yakın Akçaabat ile karşılaştırdık. Ve 7000 metre kare bir inşaatta bizim iki katımızdan fazla fiyat alındığını gördük. Şu anda yaptığımız artışlarla birlikte bile, onun yarısı kadar oluyor. İnanın çoğu belediyeler birçok kalem altında ücret alıyor. Biz onu ‘ruhsata ilişkin ücretler’ diye bir kalem altında toplamaya çalıştık. Proje onayları yapıyoruz. Vatandaş binasını uygun yapmıyor, geliyor bize plan tadilatına ve biz de dosyasına bakıyoruz. Ruhsat gerektirmiyorsa bile bir onay yapıyoruz. Yani ruhsat dosyası kadar inceliyorduk ve bunun bir ücretini almıyorduk. Yaptığımız onaylarla birlikte binasını uygun hale getirecek ve yapı kullanma alacak. Dolayısıyla yaptığımız hizmetlerde normali yakalamaya çalıştık. Birkaç kalemde artış var, doğru ama onlar yeniden değerlendirilebilir. Meclise sunulan dosyalarla ilgili ücret almıyorduk. Bizim meclisimizde çoğu belediyede olmayan proje onayı ya da parsele özel uygulamalar gibi onaylar var. Bu hiçbir belediyede yok. Buna biz ücret almıyorduk. Yani vatandaşın bir sorununu biz risk alarak çözüyorduk ama ücret almıyorduk. Vatandaş imar planları ve parselizasyonlarla uğraşmasın diye. Biz bundan da bir ücret alalım dedik. İmar planı dosyalarından her belediye ücret alıyor. Apartlar risk grubu yüksek bir konu. Aslında planda olmayan bir konunun altına burada imza atmış oluyoruz. Normal koşullarda imar planı değişikliği yapıp gelen vatandaş da hiçbir zorluk çekmeden bir dilekçeyle fonksiyonunu değiştirdiği dosyanın da bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü başka türlü plan değişikliği hazırlayacak, değer artışına gidecek. Hem süre kaybı hem de buna masraf ödeyecek. Biz ise bir ay ya da en geç iki ay içerisinde bir konutun apart olarak kullanılmasına izin veriyoruz. Bunun da bir bedelinin olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni eklediğimizin kalemlerin tümü ruhsata ilişkin kalemlerdir.”

“KIRTASİYE GİDERİ KADAR ÜCRET ALINMIYOR”
Konuyla ilgili söz alan Yapı Kontrol Müdürü Hasan Keleş ise Türkiye’de 25 belediyenin ortalamasını aldıklarına dikkati çekerek şu bilgilendirmede bulundu:

“Yapı kullanmayla ilgili bir analiz ortaya koyuldu ama mevcut durumu da ortaya koyan bir analiz yapmamız lazım yapı kullanma verirken. Biz şu anda 100 metrekare bir dairenin yapı kullanmasını verirken belediye olarak aldığımız ücret 350 TL. Vergi dairesi parasını biz alıyoruz, akşamüstü hesaplarına aktarıyoruz, 2 bin 775 TL. Sigorta hakeza o kadara yakın bir rakam alıyor. Dolayısıyla 350 TL bir yerin yapı kullanması, kırtasiye gideri bunun fazla fazlasına denk geliyor. Yerine gidiyorsun, inşaatlarda risk alıyorsun, birçok şeyi yapıyorsun 350 TL para alıyorsun. Bir de biz Türkiye genelinde yaklaşık 25 belediyenin ortalamasını aldık ve bunların tamamının yine yüzde 30 altındayız. Bir binanın toplamını değerlendirdiğimiz zaman, onlar daha fazla kalem alıyorlar, biz bu kalemlerin yüzde 60’ını aldık ve Türkiye ortalamasının çok çok altındayız.”

ZORLU, ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
Yapılan eleştirilere cevap veren Meclis Başkanvekili Cüneyt Zorlu, Belediyenin ekonomik açıdan ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu belirterek mevcut gelirlerle bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyledi. Tarifede güncelleme yapmaktan başka seçeneklerinin bulunmadığının altını çizen Zorlu, yapılan artışların da komşu belediyelerden daha düşük olduğunu ifade etti.
Yapılan görüşmelerin ardından ilgili madde, AK Parti Meclis üyelerinin hayır oyuyla birlikte oy çokluğuyla kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler