Rektör Hamdullah Çuvalcı dev projeyi canlı yayında açıkladı! İşte ayrıntılar

KTÜ Rektörü Rektör Hamdullah Çuvalcı , Haber61'in konuğu olarak açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Hamdullah Çuvalcı, Haber61 TV'de "Editör Masası" programında Gazeteci-Yazar Osman Şişko'nun konuğu oldu.

Hamdullah Çuvalcı'nın Haber61 ekranlarında yaptığı açıklamalar şu şekilde;

"2 EKİM'DE EĞİTİM BAŞLAYACAK"

Deprem sebebiyle bahar yarıyılında online eğitim yapılmıştı. Şu anda 2 Ekim'de yüz yüze başlayacağız. 18 Eylül olarak ön görmüştük ama YÖK kararı ile bütün üniversiteler 2 Ekim'de başlayacak.

"BARINMA PROBLEMİMİZ YOK"

Erteleme sebeplerinden biri de yurtları hazır hale getirmekti. Depremzedeler kalıyordu yurtlarda. Trabzon'da üniversitemizin bir barınma problemi yok. Spor sahalarının zeminleri problemliydi. Onları hazır hale getirdik. Yemekhane ve diğer tesisler de hazır hale getirildi.

"YAZILIMA BÜYÜK İLGİ VAR"

Puan olarak tıp fakültemiz ilk sırada. Eczacılık, diş hekimliği rağbet görüyor. Yazılıma büyük ilgi var. İngilizce Yazılım Mühendisliği bölümünü kurduk. Sağlık ilk sırada, yazılım onlardan sonra en fazla ilgi çeken bölümlerin başında.

Bu yıl ilk defa Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümüne öğrenci alıyoruz. Hastane ile iş birliği içindeyiz. Orada da dersler olacak.

"33.500 ÖĞRENCİMİZ VAR"

Şu anda 33.500 öğrencimiz var. Bunların 1500'ü yabancı uyruklu. Her üniversite daha tercih edilebilir olmak ister. Biz şu anda UYAP sıralamasında 21, devlet üniversitelerinde 19. sıradayız. Fakülte fakülte daha iyi branşlarımız da var.

Şu anda biz çıkış trendindeyiz. Diğer üniversiteleri de takip ediyoruz. İvmemiz onlardan daha iyi. Bu yıl ya da seneye onları geçebiliriz. Bu bir ekip işi. Sadece rektör ve yardımcılarıyla olmuyor. 5300 personelimiz var. Bütün personelin katkısı çok önemli.

trabzona-dev-proje-2.jpg

"HOCALARIMIZI ÜRETİM KONUSUNDA TEŞVİK EDİYORUZ"

Teknokent; öğretim üyelerinin fikirlerini pratik hayata geçirdikleri, ARGE yaptıkları, daha çok mühendislik ve yazılım yaptıkları, aynı zamanda sanayicilerle beraber hocaların ortak çalışma mekanı. Orada yüzde 40-43 civarı bir hissemiz var. 75 civarı şirket var. 34 tanesi akademisyen hocaların kurduğu şirketler. Hocalarımızı daha fazla üretim yapma konusunda teşvik ediyoruz.

Daha önce Bilim Sanayi Bakanlığı'nın model fabrika kurma projesi vardı. Yalın üretim, daha fazla verimlilik, dijital dönüşüm. Kayseri'de ve diğer şehirlerde güzel işliyor. Buna yakın bir yapılanmayı Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünde kurmayı planlıyoruz. Firmalara ve iş adamlarına orada yaptıkları işin verimi artırma gibi konularda eğitimler vereceğiz.

İki hafta önce Teknofest için Ankara'daydım. Gerçekten bu iş gençlerimize öz güven getirdi. Hemen fabrika kurma imkanı olmuyor. Biraz zaman alacak işler. İş adamlarına ve belli bütçeye ihtiyaçları var. Belki onlarla birlikte bir yatırım yapılabilir.

"GİRİŞİM EVİ PROJEMİZ VAR"

Vakıfbank bize 25 milyon TL fon veriyor. Bir girişim evi projemiz var. Öğrencilerimizin sabaha kadar çalışabilecekleri bir ortam olacak. Protokol imzalandı. İsmi de Vakıfbank Girişim Evi olacak. İktisat'ın hemen yanındaki yemekhane alanını düzenleyeceğiz.

Şu anda 120 milyon TL civarında proje bütçemiz var. Bunlar kurum dışı projeler. Hocalarımızın gayretleri ile alınıyor. Yeterli mi bütçe, değil elbette. 40-50 proje alan hocamız var. Bunların sayısını artırma gayretimiz var. Atama ve terfi kriterlerine de bu projeleri koyuyoruz. Amacımız hocalarımızın şehre ve bölgeye daha faydalı hale gelmesi.

1955 yılında kurulduk. 68. yılımızı kutladık. KTÜ, Doğu Karadeniz'e ve Trabzon'a yapılmış en büyük yatırımlardan biri. Hala marka değerimizi koruyoruz. 252 bin mezunumuz var. Çok büyük devlet adamları, siyasetçi ve iş adamları yetiştiren bir üniversiteyiz.

"DİĞER ÜNİVERSİTELERE DESTEK OLUYORUZ"

Üniversitelerle her türlü iş birliğine açığız. Mesela Gümüşhane Üniversitesi Maden Mühendisliği alanında ihtisas üniversitesi seçildi. Bizden bir protokol istediler. Yardımcı olmamızı talep ettiler. Hem altyapı hem de insan kaynağı olarak onlardan daha iyi durumdayız. Yardımcı oluyoruz. Artvin'de Tıbbi ve Aramotik Bitkiler konusunda ihtisas üniversitesi seçildi. Giresun fındık konusunda ihtisas üniversitesi seçildi. Onlara da destek oluyoruz.

trabzona-dev-proje-3.jpg

TRABZON'DA 50 BİN ÖĞRENCİ VAR"

Trabzon'da 3 üniversite ve 50 bin öğrenci var. Bizim 33 bin öğrencimiz var, aylık 5 bin lira harcasalar; aylık 150 milyon TL harcamaları var. Yıllık 1.5 milyar TL yapar. Üniversite ekonomiye de büyük bir hareketlilik getiriyor. Bu manada büyük bir ekonomik güç.

Trabzon'un öğrenci kenti olması ve öğrenciyi burada tutmak için politikalarının olması gerek. Politikalar var ama daha da güzel olması gerek.

"ÖĞRENCİ SAYIMIZI AZALTMA ARZUMUZ VAR"

Şu anda akademik kadromuz 2100 kişi. Hoca başına 31 öğrenci düşüyor. Biz üniversite olarak daha az öğrenci alıp daha kaliteli, hocaların öğrencilerle daha fazla zaman geçireceği bir sistem arzu ediyoruz. Öğrenci sayısını azaltma arzumuz var. Konuşuyoruz bunu.

"ŞEHRİN ÜNİVERSİTEYİ TANIDIĞI İLK YER HASTANE"

Farabi Hastanesi bir bölge hastanesi. Eskiden Rize, Giresun ve Ordu'dan da çok hasta gelirdi. Eskiye göre daha az hasta geliyor ama daha ağır vakalar yine buraya geliyor. 900 yatağımız var. Sağlık turizmine başladık. Gürcistan'dan çok hasta geliyor. Sağlık turizmi birimini kurduk. Orayı daha iyi hizmet vermek adına yapılandırıyoruz. Üniversiteyi şehrimizin ilk tanıma yeri hastane. Oradaki hizmet önemli elbette. Böbrek ve karaciğer nakli konusunda çalışmalar var. Yetkin doktorlarımızı arıyoruz. Burayı aynı zamanda sağlık kenti yapmak istiyoruz.

Şu anda onkolojik hastalarda 25 yatak var. Bunu belki 50'ye çıkarmamız gerek. Şu anda bazı branşlarda yatak yok. Hasta kuyrukta bekliyor. Destek olursa daha rahatlayacağız.

"ONKOLOJİ HASTANESİ PROJEMİZ VAR"

Bizim Onkoloji, Dermatoloji ve Kemik İliği Hastanesi projemiz var. Plan da var. Buna bedel ayrılması ve fon verilmesi lazım. Elbette kolay değil. Deprem bölgesine devletimiz yardımcı oluyor. Hemen Diş Hekimliği ile Çocuk Hastanesi arasında 200 yataklı bir Onkoloji, Dermatoloji ve Kemik İliği Hastanesi düşünüyoruz. Projesini yakında çizdireceğiz. Hayırsever bir iş adamı varsa destek bekliyoruz. Tahmini olarak 250-300 milyon TL gibi bir bütçe lazım.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler