Tarihçi Mustafa Yazıcı Trabzon'da Akyazı'nın tarihini anlattı

Tarihçi-yazar Mustafa Yazıcı, Akyazı’nın tarihi ve değerleriyle ilgili bilgiler aktardı.

Tarihçi Mustafa Yazıcı Trabzon'da Akyazı'nın tarihini anlattı

Tarihçi-yazar Mustafa Yazıcı’nın Trabzon'da konuşmacı olarak katıldığı konferansta Akyazı’nın tarihi ve değerleriyle ilgili bilgiler aktarıldı.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, belediyenin Akyazı Kütüphanesi bahçesinde düzenlenen ‘Akyazımızın Tarihi ve Değerleri’ konferansına katıldı. Tarihçi-yazar Mustafa Yazıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Akyazı’nın tarihi ve değerleriyle ilgili bilgiler aktarıldı.

‘Akyazımızın Tarihi ve Değerleri’ konferansında konuşan Başkan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bu şehrin kültür, sanat ve tarihine, ilim ve irfan hayatına katkı sağlayan herkesin önünde saygıyla eğiliyorum. Bu şehri taşıyan da onlardır.” dedi.

konferans-akyazi-1.jpg

“HEPSİ BİZİM İÇİN SAYGIDEĞERDİR”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mustafa Yazıcı’nın okunan biyografisi karşısında hayranlığını ifade ederek şöyle konuştu: “Allah Mustafa Yazıcı gibi bu şehrin güzel insanlarının sayısını artırsın. Bu bizim en büyük dileğimiz. Hatta en büyük gurur kaynağımız. Çünkü bu şehir; kültür, sanat ve tarih şehri. O nedenle biz belediye başkanları olarak yol, altyapı ve park yaparız. Bizim yaptığımız işi her gelen belediye başkanı yapar ama bir kitabı bir kişi yazabilir. Onun için özgün olan bu, kıymetli olan budur. Çünkü geleceğe taşıdığımız miras yoldaki asfalt değil, o kitabın içerisindeki bilgilerdir. O kitabın içindeki bizim değerlerimizi yansıtan fikirler ve düşüncelerdir. Buna hep böyle inandım ve böyle baktım. O nedenle bu şehrin kültür, sanat ve tarihine, ilim ve irfan hayatına katkı sağlayan herkesin önünde saygıyla eğiliyorum. Bu şehri taşıyan da onlardır. Bu şehrin ruhunu, karakterini ve tarihini de temsil eden onlardır. Bize miras olarak gelen tarihi temsil eden ve geleceğe bir miras sorumluluğuyla taşıyan onlardır. Hepsi bizim için saygıdeğerdir.”

“GELECEĞİMİZE HİZMET VERECEK”

Ortahisar Belediyesi’nin projelerine katkı sağlayan bütün fikir adamlarına teşekkür eden Başkan Genç, “Bir gün Mustafa Hoca ziyaretime geldi ve dedi ki, başkanım sizi Akyazı’ya davet etmek istiyorum. Kabul ettim ve beraber evine gittik. Evi tamamen bir kütüphaneydi. Ben dedi ‘artık bunlara sahip çıkılmasını istiyorum.’ Bir istişare yaptık. Bu güzel mekânı da bağışlayanlardandır. Allah razı olsun. Burası belediyemize devredildi. Ve atıl bir durumda iken Mustafa Hocamızın Kütüphanesi başta olmak üzere burayı güzel bir hale getirdik. Şimdi onun kıymetli eserleri ve sahip olduğu bütün kütüphane de burada geleceğe hizmet verecek. Ben bu manada projelerimize katkı sağlayan başta fikir insanlarımız olmak üzere buradaki muhtarımıza, mahalle başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Tekrar emeğine, yüreğine kalemine, fikrine ve düşüncene sağlık diyorum.” ifadelerine yer verdi.

konferans-akyazi-2.jpg

“EN BÜYÜK DİRİLİŞ KÜLTÜR DİRİLİŞİDİR”

Tarihçi-Yazar Mustafa Yazıcı konuşmasında Akyazı’nın Trabzon’un en eski ve güzel beldelerinden bir tanesi olduğuna vurgu yaptı. Akyazı’nın 1952 yılına kadar Akçaabat’a bağlı bir belde olduğunu dile getiren Yazıcı şöyle konuştu: “En büyük ayakta duruş ve diriliş kültür dirilişidir. Tarihte Türk olarak doğuşumuz, insan olarak doğuşumuz, Müslüman olarak doğuşumuz büyük bir avantaj ama Trabzonlu olarak doğmak büyük bir avantaj. Çünkü Trabzon tarihte 2. İstanbul olarak geçiyor. Anadolu’nun başkenti diye geçiyor. İstanbul’dan sonra ilk defa matbaacılığı 1865’te kurmuş. Trabzon’u öğrenmeye başladıkça dünyanın en büyük şehrinde doğduğumuzu anladık. Akyazı Trabzon tarihinde çok önemli. 1952’ye kadar Akçaabat’a bağlıydı. Akçaabat da tarihte ikinci Trabzon diye geçiyor.”

“TÜRKLER MİLATTAN ÖNCE AKYAZI’YA YERLEŞMİŞ”

Akyazı’nın Roma, Bizans, Komninos ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan izler taşıdığını belirten Yazıcı, “Akyazı hem Trabzon’un hem ikinci İstanbul olan Trabzon’un en güzel beldesi. Şimdi Ortahisar’a bağlı. Trabzon’un bilinen 4000 yıllık tarihinde Akyazı önemli. Aslında Trabzon’un 10 bin yıllık tarihi var ama bunu örtbas ettiler. Fakat çıkacak ortaya. Alman araştırmacılar 10000 yıllık bir tarihten bahsediyor. Bu on bin yıllık şehrin en güzel beldesi, mahallesi ve coğrafyası Akyazı. Akyazı’nın eski adı milattan önceki kaynaklara göre Suvva isimli Türk boyunun gelerek burayı kurmasına dayanıyor. Milattan önce buraya gelerek yerleşmişler. Roma, Bizans, Komninos ve Osmanlı döneminde burasının ismi sayfiye olmuş. Tarihi adamların oturduğu bir yer. Sonra Suvva olmuş. Ve en sonunda 1972’deki tapulandırmada Akyazı oldu. Türkiye’de 20 civarında Akyazı var. Bunların en birincisi Adapazarı Akyazı’ydı. Orada Çerkezler dururdu. Şimdi en birinci Akyazı Trabzon Akyazı oldu. Her hafta bütün dünya maçlarda Trabzon Akyazı diyor.” şeklinde konuştu.

konferans-akyazi-3.jpg

“İPEKYOLU AKYAZI’DAN GEÇİYOR”

Akyazı’da ilk muhtarlığın 1850 yılında kurulduğunu ifade eden Yazıcı, “1916 yılında Rus işgaline uğradı. Buradan Çanakkale’ye ve 1. Cihan Harbi’ne çok katılan kahramanlar var. Trabzon İpekyolu Akyazı’dan geçiyordu. Şu andaki sahil yolu bayırdan geçiyordu. 150 sene önce 250 bin deve kervanı Roma’dan Pekin’e gidiyordu. Burada tarihi İpekyolu köprüsü ve bir de Suva çeşmesi var. Tespit ettiğim 20 kuyu var. Bunları belediyemiz biliyor. 7 tane tarihi konağı vardı. Burada muhtarlık 1850 yılında kuruldu. O tarihten bu yana çok sayıda muhtar gelip geçti. Bunların kitabını yazdım. Burada okul 1946’da yapıldı.” diye konuştu.

AKYAZI’DAN YETİŞEN ÜNLÜLERİ ANLATTI

Akyazı’dan yetişen ünlülerle ilgili bilgiler veren Yazıcı şunları aktardı: “Akyazı’dan yetişen meşhurlara gelelim. 1948 Trabzon milletvekili Kalcızade Mahmut buralı. 1908’de Akyazı milletvekili dahi çıkardı. General Salih Omurtag Paşa’nın sülalesinin yarısı buralıdır. Trabzonsporlu Dozer Cemil buralıdır. Anısını yaşatmak için çeşmesini yapacaksınız başkanım. Turan Çınar buralı. Trabzonsporlu Ogün Altıparmak’ın annesi buralıdır. Tanju Gürsu buralıdır. Aktör Abdullah Ergün buralıdır. İsmini kütüphaneye verdiğimiz Kalcızade Hacı Binnaz Hanım buralıdır. Tasavvuf ehli Abdurrahman Beşikçi Efendi buralı. Ben naçizane Mustafa Yazıcı buralıyım.”

Konuşmasının son bölümünde Akyazı’nın sorunlarına değinen Yazıcı; doğalgaz, işsizlik ve denize bağlantının olmamasının en büyük sorunlar olduğunu aktardı.

konferans-akyazi-4.jpg

Yazıcı’dan sonra söz alan Başkan Genç ise programda birçok konuyu öğrendiğini dile getirerek, “Maçkalı bir belediye başkanı olarak Akayazı’nın fahri hemşeriliğine talibim. 128 eseri var Mustafa Yazıcı’nın. Bu eserlerden Trabzon Belediyesi tarafından basılan eseler var ama Ortahisar Belediyesi olarak hazırladığınız Akyazı muhtarları eserinizi inşallah biz basacağız. Diğer eserlerinizle ilgili de istişare ederiz. Katılımınızdan dolayı size çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Programın son bölümünde Başkan Genç, Mustafa Yazıcı ile Akyazı Muhtarı Erkan Akpınar’a plaket takdim etti.

Kaynak:Haber61 Haber Servisi

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler