TİSKİ “Asılsız” demişti! Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon içme suyu ile alakalı 3 soru daha yöneltti

Prof. Dr. Osman Bektaş, TİSKİ’nin iddiaların asılsız olduğu yönündeki açıklamasına cevaben 3 soru sordu.
TİSKİ “Asılsız” demişti! Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon içme suyu ile alakalı 3 soru daha yöneltti

TİSKİ, Atasu Barajı’nda depolanan içme suyunun insan sağlığını tehdit eden iyonlarca kirlendiği yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade etmişti.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Pro. Dr. Osman Bektaş’ın açıklamaları ile ilgili “Uzman ekiplerimiz tarafından alınan su numuneleri TİSKİ Genel Müdürlüğümüze ait Kalite Kontrol Laboratuvarında, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte yer alan tüm parametrelere göre analiz edilmektedir.” denilmişti.

Son olarak da “Trabzon şehrinin şebeke suyu uluslararası ve ulusal tüm standartlara uygun olup, güvenle içilebilir kalitededir. “Trabzon’da su musluktan içilir” düsturu ile yıllardır halkımıza gönül rahatlığıyla musluklardan sağlıklı su içirmekteyiz ve içirmeye de devam edeceğiz. Suyumuz son derece sağlıklı, temiz ve kesinlikle gönül rahatlığıyla içilebilir niteliktedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadeleri kullanılmıştı.

PROF DR. OSMAN BEKTAŞ’TAN YENİ SORULAR
TİSKİ web sitesinde yer almayan ifadelerin basına servis edilen raporlarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Osman Bektaş, konuyla ilgili açıklama yaparak 3 soru yöneltti. Bektaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

İçme suları insan sağlığı açısından hayati bir önem taşımaktadır.
Sudaki eşik değerini aşmış arsenik ve ağır metaller başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olmaktadır.

Doğu Karadeniz Bölgesi metal provensi olduğundan içme sularının farklı oranda kirlenmesi kaçınılmazdır.

Bu bağlamda KTÜ de gerçekleştirilen çok disiplinli TÜBİTAK 2008 raporunda bölgemizdeki içme sularının bazılarının başta arsenik olmak üzere ağır metaller bakımından Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ nun belirlediği standartları aştığı ve suların insan sağlığı açısından arıtılması gerektiğini vurgular.

Öte yandan AB’ye uyum süreciyle ilintili olarak 25 Şubat 2005'te yürürlüğe giren "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik": Suda aranan kalite koşulları yalnızca "a) suyun bir şebeke aracılığı ile temin edilmesi halinde, bina ya da bir kuruluşta, suyun insani tüketim için kullanılmak üzere musluklardan akıtıldığı, b) Suyun tankerden alınması halinde, tankerden alındığı, c) Suyun satılmak üzere şişelere ya da ambalajlara doldurulması halinde, şişelere ya da ambalajlara doldurulduğu, d) Suyun gıda üretiminde kullanılması halinde, suyun üretimde kullanıldığı noktalarda aranıyor.”İfadesini belirtiyor.

TİSKİ “Asılsız” demişti! Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon içme suyu ile alakalı 3 soru daha yöneltti

Doğu Karadeniz Bölgesi Türkiye’nin en fazla yağış alan Bölgesi olmasına karşın halkın çoğu musluk suyuna güvenmediği için dışarıdan gelen damacana suyuna muhtaçtır ( Ekonomik su kıtlığı).

“ATASU BARAJI MADEN SAHASINDA…”

Öte yandan Trabzon’un 50 yıllık su ihtiyacını karşılaması düşünülen ATASU BARAJI Maçka ilçesi GÜMİŞKİ arsenikli kurşun, çinko maden sahasının ( Sarıtaş, Kan, Zerbonas, Kuzugölü, Yediırmak yayları, Yalçınalp, B. 1997) yakın kuzey cephesinde yer alır.

Halkın sağlığı ile ilgili bu sorunu 2011 yılında Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Sn Orhan Gümrükçüye ilettiğimizde AKOLUK arıtma tesislerinin yapılacağını ve suyun modern kimyasal arıtma yöntemiyle halka sunulacağını belirtti.

Ancak 2023 de hizmete giren AKOLUK tesislerinin arıtma yönteminin “ Hızlı Kum Fitreli Konvansiyonel Arıtma Yöntemi” olduğunu internet sayfasından öğreniyoruz.
Oysa, Ankara büyük Şehir Belediyesi internet sayfasında şu ifade yaralıyor: “Su modern yöntemlerle arıtılmakta ( Konvansiyonel ve membran arıtma, arsenik dahil tüm ağır elementler) Dünya Sağlık Örgütü sınır değerlerine uygun olarak şebekeye verilmektedir”

“SİTEDE YOK AÇIKLAMADA VAR”

Bütün bu gerçekler dahilinde TİSKİ’nin internet sayfasından aldığımız 28.5.2024 tarihli analiz sonuçlarında başta Arsenik , Selenyum ve kurşun, çinko, bakır element gibi değerlerin olmaması; buna karşılık haber sitelerine servis ettiği bilgilerde bu değerlerin belirtilmesi gerçekten düşündürücüdür.

TİSKİ “Asılsız” demişti! Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon içme suyu ile alakalı 3 soru daha yöneltti

(Aşağıdaki tabloları karşılaştırınız.)
Şimdi soruyoruz:

1- Maden sahalarından ve ayrışmış kayaçlardan sızarak kirletilebilen suların insan sağlığını tehdit etmediğinden emin misiniz?

2- ‘2008 TÜBİTAK raporunda belirtildiği gibi yüzey suları kirlenmişse konvansiyonel yöntemlerle arsenik ve ağır metalleri nasıl arıtıyorsunuz?

3- Aşağıda, İnternet sayfasında verdiğiniz kimyasal parametrelerle basına verdiğiniz parametre sayısındaki farkı açıklayabilir misiniz?

Takdir Kamuoyuna aittir. Saygılarımla.

Not: 2547 sayılı YÖK YASASI gereği öğretim üyesinin etik değerlerinden biride halkı her konuda aydınlatmak olduğunu belirtmek isteriz.

TİSKİ “Asılsız” demişti! Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon içme suyu ile alakalı 3 soru daha yöneltti

TİSKİ İNTERNET SAYFASI 28 Mayıs 2024 Analiz Değerleri

TİSKİ “Asılsız” demişti! Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon içme suyu ile alakalı 3 soru daha yöneltti

BU GÜN BASINA VERİLEN 19 MAYIS 2024 ANALİZ SONUÇLARI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir