Trabzon Afet Risk azaltma planı yapılıyor! "Trabzon'da toplanma alanları yeterli"

1-7 mart Deprem Haftası dolayısıyla AFAD İl Başkanlığı tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Trabzon Afet Risk azaltma planı yapılıyor! "Trabzon'da toplanma alanları yeterli"

1-7 Mart 2021 Deprem Haftası nedeniyle İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından afetler konusunda farkındalık oluşturmak üzere bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük ve AFAD Trabzon İl Müdürü Ömer Kıratlı cemiyet binasında bir araya geldi.

2021 Yılının Afet Eğitim Yılı ilan edildiğini belirten Kıratlı, Afet öncesinde, sırasında ve sonrasında vatandaşların neler yapması gerektiği ile ilgili olarak eğitim çalışmalarına başladıklarını vurgulayarak 51 Milyon vatandaşa ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Kıratlı açıklamasında şu ifadeler yer verdi;

“51 MİLYON VATANDAŞA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sayın bakanımızın talimatlarıyla 2021 yılı afet eğitim yılı ilan edildi. Bu amaçla afet farkındalık eğitimlerimiz tüm Türkiye’de devam ediyor. Sayın bakanımızın talimatlarıyla 51 Milyon vatandaşımıza bu yıl ulaşmayı hedefliyoruz. Bu bizde programlarımızı yaptık. Birçok kamu kurumu özel sektör, öğrencilerimiz, velilerimiz, gazeteciler aracılığıyla bu eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Afet farkındalığı son derece önemli.

“AFETLERE HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ”

Bilindiği üzere 1-7 Mart Deprem Haftası. Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alıyor. Ülkemizde 7,5 büyüklüğüne varan depremler olabilmekte. Bizde tüm vatandaşlarımızla birlikte depreme ve diğer afetlere hazırlıklı olmak zorundayız. Amacımız bu afet farkındalığını vatandaşlarımıza verebilmek. Vatandaşlarımızın afetler olmadan önce önlemlerini alabilmesi, afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiğini vatandaşlarımızın öğrenebilmesi. Bu amaçla yola çıktık. İnşallah sene sonunda da 51 Milyonluk kitleye ulaşacağız.

TRABZON İL RİSK AZALTMA PLANI BAŞLATILDI

Onun haricinde ilimizdeki afetlerle ilgili yoğun çalışmamız var. Bu sene tüm illerde il risk azaltma planları yapılıyor. Bizde Trabzon ili İl Risk Azaltma Planına başladık. 6 model üzerinden devam eden planın 1. Modelini bitirdik. Hayırlısıyla bugün tüm kurumlarımızdan ve sizden isimler istedik. Trabzon’un afet risklerini belirleyeceğiz. Afet riskleri belirlendikten sonra hangi kamu kurumu veya özel sektörün afet sırasında neler yapması gerektiği sonuçları ortaya çıkacak, maliyetler ortaya çıkacak ve her kamu kurumu afetle ilgili ne yapması gerektiğini bilecek. Bu şekilde önceden tedbirler alarak afet risklerini azaltmış olacağız. Bu amaçla yoğun bir şekilde tüm illerimiz ve bizler çalışmaktayız.

Trabzon Afet Risk azaltma planı yapılıyor!

TRABZON’DA AFET SAYILARI YILLIK ORTALAMA 500’ÜN ÜZERİNDE

Afetin genel hayata etkisi anlamında baktığınız zaman, biz daha çok sel, heyelan, kaya düşmesi, fırtına, yangın gibi sayılar yıllık ortalama 500’ün üzerindedir. Normal zamanda bu ama büyük afetlerin olduğu dönemde sayılar daha fazla oluyor. Can kaybı yangınlar da var. Sel, heyelan ve kaya düşmelerinde yok. Bu seneyi biraz daha iyi geçirdik. Bir de pandemiden dolayı biraz daha rahat bir sene geçirdik. Maddi zararlarda mevzuatımıza uygun olanların tamamını karşılıyoruz. Alt yapı hasarları olsun, vatandaşların kayıpları olsun, bir genelgemiz var bu genelgeye göre işlemlerimizi yapıyoruz.

TRABZON’DA VATANDAŞLARIN TOPLANMA ALANLARI YETERLİ

Trabzon’da afet anında vatandaşların toplanma alanları bence yeterli. Çünkü bizim birçok alanımız kırsal. Büyükşehirlerde kısıtlı alanlarda bu tür sıkıntılar var ama bizim 200’ün üzerinde toplanma alanımız var. Bu Trabzon için şuanda yeterli. Sayı ile orantıladığımız zaman, afet tehlikesi yaşayacak vatandaşların sayısı ile orantıladığımız zaman bizimki fazlasıyla yeterli.

“AİLE AFET PLANI YAPMAK SON DERCE ÖNEMLİ”

E-Devlet’ten iki şekilde yararlanabiliyorsunuz. Biri afet toplanma yerinizi öğreniyorsunuz. Mahallenizi adresinizi girdiğinizde size üç nokta gösteriyor. Bu üç noktadan size en yakın olanını seçebilirsiniz, en güvenli gördüğünüzü de seçebilirsiniz. Ama bunu seçtiniz, ailenizle paylaşmak zorundasınız. Biri işten, biri okuldan geleceği için nerede toplanacağınızın planını yapmanız lazım. Bu anlamda bir aile afet planı yapmak son derce önemli. İkincisi AFAD gönüllülük sistemimiz var. Orada da E-Devlet’ten girip AFAD gönüllüsü nasıl olunur. AFAD gönüllüsü olunca mailinize, eğitimler ve sınavlar geliyor. Her bir eğitimden sonra sınavını geçen her bir bireye sertifikası geliyor. Daha sonra da hafif arama kurtarma eğitimleri için il müdürlüklerine yönlendiriliyorsunuz. İl müdürlükleri hafif arama kurtarma eğitimlerinize başlıyor. E-Devlet üzerinden bu iki şekilde yararlanabiliyorsunuz. Bence gazetecilerin hem AFAD gönüllüsü olması lazım hemde afet aile planlarını yapmaları için toplanma alanlarını öğrenmeleri lazım.

Haber61 - Haber Servisi -

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir