Trabzon'da belediye otobüslerinde uygulanan takip sisteminin, dolmuşlarda da yer olması talebi vatandaşlar tarafından dile getirilse de Durak Takip Sistemi Karadeniz'de ilk kez Rize'de uygulanmaya başladı.
İki aylık altyapı çalışmasının ardından sistem, S.S.8 No'lu Şehiriçi Minibüs Kooperatifi’ne bağlı 149 minibüs ve 6 halk otobüsüne entegre edildi.
Gündoğdu-Çiftekavak arasındaki 15 kilometrelik güzergahta 6 farklı hatta çalışan dolmuşlar, sistem sayesinde dakika dakika takip edilerek yolcu yoğunluğu, trafik durumu ve sefer koordinasyonu sağlanıyor.
Günde 25 Bin Kilometre Yol Takip Altında
15 kilometrelik güzergah üzerinde günde yaklaşık 25 bin kilometre yol yapan dolmuşların, sistem sayesinde sefer sayıları artırılarak duraklardaki gecikmelerin önüne geçiliyor.
Özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğunda, kilitlenen hatların durumuna göre hızlı koordinasyon sağlanıyor. Kooperatif ofisindeki ekranlardan takip edilen araçların verimlilik raporları alınarak, her akşam değerlendirme yapılıyor.
“Zamanla Yarışıyoruz”
S.S.8 No'lu Şehiriçi Minibüs Kooperatifi Başkanı İsmail Uzunsakal, sistemin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Vatandaşlardan gelen en büyük şikayet dolmuşların zamanında gelmemesi yönündeydi. Trafikte sıkışan araçlarımızın duraklara ulaşması ciddi süre alıyordu. Bu sistemi geliştirerek sahadaki 155 aracımızı dakika dakika izliyor ve koordinasyonu sağlıyoruz.
Böylece yolcularımızın bekleme sürelerini minimize ediyoruz. Trafikteki bu zaman yarışını yönetmek için kendimizi yeniliyoruz.”
Şoför İhlalleri Sisteme Takılıyor
Sistem yalnızca yolcu koordinasyonu sağlamakla kalmıyor, şoförlerin ihlallerini de takip ediyor. Uzunsakal, kooperatif kuralları çerçevesinde, gecikme yapan şoförlerin uyarıldığını veya gerektiğinde yaptırım uygulandığını belirterek, “Her aracın belirlenen sürelerde belirli noktalara ulaşması gerekiyor. Sistemi devreye sokarak hem vatandaşlarımızı hem de düzeni koruyoruz.” dedi.
Karadeniz’de Bir İlk: Durak Takip Sistemi
Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez Rize’de uygulanan Durak Takip Sistemi, şehir içi ulaşımda devrim niteliği taşıyor.
Başkan Uzunsakal, “Trafik sorunu olmadığı takdirde günlük 7-8 bin kilometre daha fazla yol katederek vatandaşımıza daha iyi hizmet sunabiliriz.
Sabah 06.15’te başlayan dolmuş seferlerimiz, gece 24.00’e kadar devam ediyor. Akşam 20.30'dan sonra 40 tane aracımız nöbete kalıyor. Sistem sayesinde seferlerimizi artırmak ve vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak:Arzu Erbaş
sistem rize'de başarılı bir şekilde devreye alındı durakta beklemeler azaldı. ilerleyen günlerde vatandaşa cep uygulaması üzerinden verilerek nerden hangi minibüs geliyor vb. akıllı durak sistemi ile beklemelerinin önüne geçilecek sonuç itibariyle 6 hat ve 155 araç mükemmel çalışmaya başladı.
Yanıtla (0) (0)Şehir içi dolmuşlar engellilere uygun hale getirilmiş idi sorsan. Maalesef bir engelli olarak şehir içinde ataparkdan meydana engelli rampası olan dolmuş bulamadım Trabzon da.
Yanıtla (4) (0)politika şovdur.
Yanıtla (1) (1)mobil uygulama yapılabilir. dolmuş anlık takip edilebilir. Konum bilgisiyle dolmuş çağırılabilir. Şoför puanlama sistemi getirilebilir. Para al ver yerine kredi kartı ya da belediye vb. nin vereceği kartla ödeme yapılabilir. Hem vergi, hem yolcu ve sürücü güvenliği sağlanmış olur. Yapılması çok basit ve düşük bütçeli sistemler olmasına rağmen yapamazlar diye düşünüyorum. Vizyon sahibi değiller. Daha dolmuşlarda emniyet kemeri yok. Ama hususi araçlarda takmayınca ceza yazıyorlar.
Yanıtla (1) (0)güzel bir uygulama.
Yanıtla (0) (0)Takip işi eksik ya sadece. Kimse demiyor elden neden alıyorlar ücreti. Bunlarda neden kart geçmez? Çünkü vergiye takılırlar.
Yanıtla (4) (0)