Başkan Gümrükçüoğlu açıkladı! Trabzon Botanik Görücüye çıktı
Trabzon'da yapımı tamamlanan Botanik Park tanıtıldı.
Haber61 - Haber Servisi - Trabzon'da Büyükşehir Belediyesi Tarafından Ortahisar ilçesi Çamoba mevkiinde yapımı tamamlanan Botanip park düzenlenen törenle tanıtıldı.
Trabzon büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
"Trabzon’umuza verdiğimiz bir büyük sözü daha yerine getirmenin, bu kadim şehre büyük bir çekim merkezi daha kazandırmış olmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz.
Trabzon Botanik ve Doğal yaşam Alanı olarak dizayn etiğimiz bu arazi 90’lı yıllardan önce Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tarafından atış alanı olarak kullanılmaktaydı. Şehrimizin en önemli bakış noktalarından olan bu alan; yıllar içinde meskün mahaller arasında kalarak askeri işlevini kaybetmiştir.
Taleplerimiz doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile bu önemli alan ‘botanik’ olarak Trabzon’a kazandırılması şartıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından belediyemize tahsis edilmiştir.
Titizlikle hazırlanan proje kapsamında 8.844.500 TL+KDV gibi önemli bir maliyetle Ortahisar’ımızın Çamoba Mahallesi’ndeki 103 dönümlük bu arazi belediyemiz tarafından Trabzon Botanik ve Doğal yaşam Alanı olarak dizayn edilmiştir. Kent kimliği açısından önemli değerlerden olan alan ve mevcut bitki örtüsü korunarak yeniden işlevlendirilerek insanlığın hizmetine sunulmuştur.
Proje kapsamında TSK tarafından atış alanı olarak kullanılan arazinin üzerinde bulunan binalar korunarak yeni işlevler kazandırılmıştır. Yeni giriş ve çıkış noktaları ile Mimar Sinan Kulesi dışında alanda yeni bir yapı oluşturulmamıştır. Trabzon Botanik’in içinde bulunan yapılarda 7 adet atölye binası, 1 adet oyun evi, 1 adet restaurant, 2 adet kır kahvesi, 1 adet yönetim binası, 1 adet herbaryum, 1 adet Trabzon evi, 1 adet hayal evi, 1 adet depo, 1 adet güvenlik kulübesi, mescit ve 2 adet WC bulunmaktadır.
Trabzon Botanik’te girişten hemen sonra karşınıza Yöresel Gastronomi Atölyesi çıkmakta, sırasıyla Fındık Evi, Hayal Evi, WC’ler (bay-bayan), mescit (bay-bayan), Herbaryum, Ahşap Atölyesi, Trabzon Evi, Kır Kahvesi, Sinan Kulesi, Restaurant, Kır Kahvesi, El Sanatları Atölyesi, Geleneksel Kostüm Atölyesi, Resim Atölyesi, WC’ler (bay-bayan), İdari Bina, Çok Amaçlı Salon ve çıkış alanı bulunmaktadır.
Trabzon Botanik içerisinde kaskatlı havuzlar, yürüyüş yolları, gölet, teraslar, amfi basamakları, çim amfi, pergola, hayal evi, çocuk oyun alanı, kır kahvesi, herbaryum, Trabzon evi, çocuk oyun evi, Trabzon tanıtıcı figürler ve logolar yer almaktadır.
Karadeniz Bölgesi’nde ilk ve tek olma özeliği taşıyan bu önemli alanda kültürel mirasa sahip çıkılacak ve mirasımız gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılacaktır. Bu kapsamda Herbaryumda kurutulmuş bitki sergisi, Trabzon Evinde Trabzon’u tanıtan fotoğraf sergisi ve sinevizyon gösterisi, Yöresel Gastronomi Atölyesinde mısır öğütme kültürümüz, Geleneksel Ahşap Atölyesinde kaşık, kemençe, çirpma vb. gibi yöresel kültürlerimiz, El Sanatları Atölyesinde mini yorgan, süpürgecilik gibi kültürlerimiz, Geleneksel Kostüm Atölyesinde keşan, peştamal, tırmaç, nazarlık, takı gibi yöresel kültürlerimiz, Fındık Evinde sepetçilik ve örgücülük kültürümüz yaşatılacak ve sergilenecektir.
Trabzon Botanik’te ilk etapta; 194 çeşit 1600 adet ağaç ve 36 çeşit 9404 adet çalı olmak üzere 11.004 bitki dikilmiştir. Trabzon Botanik geleceğe mirastır. Bu alanda bölgemizin ürünü 21 çeşit fındığın açık alanda sergileneceği Fındık Müzesi, Trabzon Botanik Kütüphanesi, bölgenin meyve mirasına sahip çıkmak amacıyla oluşturulan kaybolmaya yüz tutmuş yöresel meyve türlerinin sergilendiği alanlar, tıbbı ve aromatik bitki bahçeleri mevcuttur.
Trabzon Botanik; gezinti ve yaşam alanı olmasının yanı sıra, araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir. Her yaş ve meslekten bireyleri bitki ve çevre konusunda bilgilendirmeyi amaçlar. Tohum ve gen merkezi olarak da önemli bir yeri vardır. Nesli tükenmekte olan türlerin araştırılmasına ve korunmasına imkân temin eder. Endemik bitki türlerinin insanlara tanıtılmasına katkı sağlar. Alanda doğal mikro klima ortamları mevcuttur.
Trabzon Botanik ve Doğal Yaşam Alanı kent merkezine 2,5 km, sahile 3,5 km uzaklıktadır. Zağnos Vadisi’nden yürüyerek 30 dakikada Trabzon Botanik’e oradan da 15 dakikalık bir yürüyüş ile Atatürk Köşkü’ne ulaşılmaktadır. Alanın batısında Erdoğdu-Çatak dolmuşları hizmet vermektedir. Atatürk Köşkü’ne toplu ulaşım sağlayan belediye otobüsleri Trabzon Botanik’ten geçmektedir."
KURDELE KESİLDİ
Botanik Park Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Vali Yardımcısı Nusret Şahin ve davetlilerin katılımı ile önce dua edildi ardından kurdele kesilerek açıldı
Başkan Gümrükçüoüğlu asıl açılışın Ağustos ayında yapılacağını açıkladı.