Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde çöp gündemi! 'Çöp tesisi kapanabilir herkes hazırlıklı olsun'

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Meclis toplantılarında Araklı Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi gündeme geldi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde çöp gündemi! 'Çöp tesisi kapanabilir herkes hazırlıklı olsun'

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Meclis toplantıları başladı. Toplantıya Başkan Ahmet Metin Genç Başkanlık yaptı. Toplantıda 27 madde görüşülerek ilgili komisyonlara sevk edildi.

Toplantı Öncesi Başkan Ahmet Metin Genç geçtiğimiz ay yapılan ve devam eden çalışmalar hakkında meclis salonunu bilgilendirdi.

Toplantıda söz alan CHP grup başkanvekili Cüneyt Zorlu “Karşımıza bir çöp konusu çıktı. Her yıl yaz döneminde nüfus artışından kaynaklanan bir çöp artışı oluyor. Her yıl sizin döneminizde de konuşmuştuk. Gurbetçi geliyor, 600 tonluk çöp 1000 tonu buluyor.

Bununla tek başımıza mücadele etmemiz zor. Bununla uğraşırken Araklı çöp tesisinin yolu bozuldu. Bizden çöp araçlarımızı göndermemizi istediniz biz de gönderdik.

Ve 11 saate yakın araçlarımız alı konuldu. Bu araçlar burada işini yapamadılar ve çöp yığıldı ve eleştiri aldık. Gelinen noktada, bizi çok eleştirildik ve Araklı halkı tarafından 'Araçlarınızı burada görmek istemiyoruz' denildi. 11 saat sonra araçlarımız serbest bırakıldı ve gece çalışıp çöpleri topladık. Ama çöpleri daha önce de dökülen yere çöpümüzü döktük. Bunun geçici olduğunu da belirttik. Bu katı atık toplama işi hep sıkıntı var.

Bu katı atık toplama bedelini toplamayacağınız söylediniz. Biz dava açtık kazandık. Siz de sanırım istinafa gittiniz. Biz bunlarla uğraşırken, araçlarımız rehin alınırken bize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 2,5 milyon Lira ceza yazıldı. Devleti sel felaketinde çalışırken yanımızda bulamadık ama ceza konusunda devlet yanımızda.

Çöp tesisi yapıldı Araklı'ya ve Rize çöpünü buraya taşımaya başlamıştır. Rize'nin bu konuda ayrıcalığı nedir. Sel felaketinde Rize belediyesi çöpünü tesisin yanına dökmüştür. Bu konularda hiç konuşmadınız sayın Genç, bu konuda hakkımızı vereceğinizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

BAŞKAN GENÇ: “ÖZEL BİR DURUM OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI”

Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Coşkun Çebi de konuya yönelik, “Burada yanlış bir bilgi var. Orada bütün belediyelerin çöp kamyonları engellendi. Ben de o gece oraya gittim. 31 Aralık itibariyle Arıtma tesisindeki koku için 2 firma ile görüşülecek, eğer anlaşma sağlanamazsa tesis kapatılacak. Herkes hazırlıklı olsun.” ifadelerini kullandı.

Ahmet Metin Genç ise şu açıklamayı yaptı: “Toplantıda gündem dışı söz alan CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu’nun sel felaketi sonrası ortaya çıkan çöp kriziyle ilgili açıklamalarına cevap veren Başkan Genç, “Orada ilk başlangıçta TIR’ların çalışmamasıyla ilgili bir yoğunluk oldu. İlçe belediyelerimiz Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne çöplerini götürdüler. Genel olmak üzere bir engel çıkartıldı. Bu spesifik olarak sadece Ortahisar ilçemize değil, bütün ilçe belediyelerimize karşı yapıldı. Araklı Belediye Başkanımız gitti, müzakereler yaptı ve sorunu çözdü. Buna rağmen Ortahisar Belediyesi olarak, ‘Çöp araçlarımız rehin alındı, personelimiz alıkonuldu’ gibi bir iddiayı ortaya attınız. Yöneticiler olarak sorumlu davranıp sorumlu ifadeler kullanmak durumundayız. 11 saat alıkonulduğunuzu iddia ediyorsunuz. Alıkonulma bir rehindir ve suçtur. Devamında tehditten bahsettiniz. O da suçtur. O zaman savcıya gitmeniz lazım. Olayın akabinde Vali Bey de ben de Ahmet Kaya Başkanımıza olayın çözüldüğünü söyledik. ‘Çöpleri yol kenarlarına dökmeyelim’ dedik. Polemiğe giren bir anlayışta olmak istemiyorum. Bertaraf, sizin de bizim de içinde bulunduğumuz TRABRİKAB’ın sorumluluğundadır. Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda değildir. O nedenle rica ettik, ilçe belediyelerimizle beraber çöp tesisine çöplerimizi dökelim dedik. İlçelerimize sorun çıkartıldı doğru. Sorun çözüldükten sonra Vali Bey ile birlikte rica ettik ama maalesef Ortahisar Belediyesi yol kenarına dökmeyi tercih etti. Bizim işlerimize dava açtığınız gibi bakanlığın işine de dava açma hakkınız var. Ortahisar Belediyemize bir alıkonma olmadığı ortaya çıktı. Ahmet Kaya Başkanımızın oradaki arkadaşlarla görüşmeleri de ortaya çıktı. Şayet varsa rehin alıkoyma orada savcılık makamı var, ne yaptınız? Siyaset yaptığı zamanda gitmiş orada bir söz vermiş. Oradaki vatandaşlarımızın itirazlarına tercüman olmuş. Bunu da anlıyorum. Hep birlikte şehri yönetiyoruz. Daha sağduyulu ve sorumlu bir hareket etmemiz gerekiyor” dedi.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler