Trabzon'da Uluslararası zirve sonrası Demiryolu vurgusu
Trabzon’da 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi değerlendirme toplantısı yapıldı.
Haber61 – Haber Servisi - 27-29 Kasım 2019 tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirilen 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantı ile değerlendirildi.
Toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan katıldı.
Toplantıda açıklamalarda bulunan Vali Ustaoğlu şu ifadeleri kullandı;
“Hazine ve Maliye Bakanlığımızın himayelerinde, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğimiz tarafından 27-29 Kasım tarihlerinde ilimizde 4. kez düzenlenen Uluslararası İpekyolu İş Adamları Zirvesi’nin ardından değerlendirmelerimizi paylaşmak üzere bir aradayız.
Sizlerin de takip ettiği üzere; zirvemize Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna-Hersek, Çin, Fas, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Sri-Lanka, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan’dan bakan, büyükelçi, bürokrat ve işadamı düzeyinde katılımlar olurken, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak da zirvemizin açılışını onurlandırdı.
4. İpekyolu Uluslararası İşadamları Zirvesi, tarihi İpekyolu’nun en önemli kavşak noktalarından biri olan Trabzon’umuzun, modern ticaret rotalarındaki konumunu da güçlendirdi. Özellikle Çin’in dünya ticaretinde önemli değişikliklere yol açacak olan Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nde Trabzon’un önemli merkezlerden biri olabileceği güçlü bir şekilde vurgulandı. Çin Halk Cumhuriyeti de Ankara Büyükelçisiyle birlikte, önemli firmalarının yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyeti zirveye göndererek Trabzon’a verdiği önemi göstermiş oldu. Gerek Çin heyetiyle gerekse diğer ülkelerin heyetleriyle çok verimli görüşmeler gerçekleştirildi. Özellikle Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin tanıtımı açısından da zirvemiz çok önemli rol oynadı.
“TRABZON’UN DA RAYLI SİSTEMLERLE ULAŞILAN ŞEHİRLER ARASINDA YER ALMASI…”
Öte yandan, zirvemizdeki ikili iş görüşmeleri de çok verimli geçti. 23 ülkeden konuğumuz olan yabancı işadamları ile işadamlarımız, yaklaşık 750 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi, yeni işbirliklerinin ilk adımlarını attı. Zirveyi düzenlerken esas amacımız; başlangıçtan bugüne kadar tarihî İpekyolu üzerinde önemli bir merkez olan Trabzon’da İpekyolu’nu tekrar canlandırmak, iş adamları arasında ticareti geliştirmek, ülkelerin ekonomisine katkıda bulunmaktı. Trabzon lojistik açıdan önemli bir merkezdir. Bu konuda deniz, hava ve karayolu açısından alt parametreleri tamamlamış durumdadır ve raylı sistem konusunda da planlar ve projeler yürütülmektedir. En kısa zamanda Trabzon’un da raylı sistemlerle ulaşılan şehirler arasında yer alması ülkemiz ticaretine büyük katkı sunacaktır.
Sürekli vurguladığımız gibi; Trabzon Modern İpekyolu güzergâhında önemli ve güvenilir ticaret ve yatırım merkezlerinden biridir. Zirvede ayrıca 3 ayrı salonda düzenlenen paralel oturumlarda da alanında yetkin birbirinden değerli konuşmacılar tarafından verimli görüşler ortaya koyulmuştur. Değerli arkadaşlar; 2019’un ilk 9 ayında Çin’in İpekyolu güzergâhındaki ülkelerle toplamda 950 milyar dolar tutarında ihracat ve ithalatı oldu. Bir Kuşak Bir Yol’u ortak inşa süreci, hat üzerindeki ülkelerde yeni bir refah dönemi açmaktadır. Türkiye’nin ve Trabzon’un bu refahtan azami düzeyde faydalanması açısından zirvemizin önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li de Valiliğimizi, Büyükşehir Belediyemizi, Ticaret ve Sanayi Odamızı ziyaret etti. Kendileriyle, Yatırım Adası başta olmak üzere ilimizdeki diğer yatırımlarla ilgili süreçleri görüştük. Önümüzdeki süreçte inşallah biz de kendilerini ziyaret ederek, ilimizde yapılabilecek yatırımlarla ilgili görüşmelerde bulunacağız.
Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın zirvedeki açılış konuşmasında üzerinde önemle durduğu bir noktayı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Trabzon’dan tüm iş dünyasına, bölgedeki yatırımcılara, küresel ekonomideki tüm aktörlere ve yurt dışından katılan iş dünyası temsilcilerine seslenmek istiyoruz; Türkiye gerek Kuşak Yol anlamında gerek bölgesinde yaklaşık 4 küsur saatlik uçuş mesafesiyle; Hindistan’dan Londra’ya, Moskova’dan Dubai’ye kadar, dünya nüfusunun ve dünya ekonomisinin üçte birinin merkezinde konumlanan bir ülkedir. Yine ülkemiz; lojistik, altyapı, ulaşım, iletişim ve enerji noktasında bir merkez ülke konumunda çok kıymetli ve önemli bir ülkedir. Gelin bu iklimi, yatırım ve ticaret olanaklarını değerlendirin diyoruz.
İPEKYOLU ULUSLARARASI EKONOMİK VE KÜLTÜREL ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KURULACAK
Trabzon’umuz kadim İpekyolu’nda olduğu gibi Modern İpekyolu’nun da denize açılan en önemli kavşak noktasındadır. Aynı zamanda da her geçen gün büyüyen yatırım ve ticaret imkânlarıyla doğu ve batı arasında köprü konumunda olan Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Trabzon’umuzun İpekyolu üzerindeki konumunu güçlendirmek için çalışmalarımız devam edecektir. Bu kapsamda merkezi Trabzon’da olmak üzere İpekyolu Uluslararası Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Enstitüsü kurulması amaçlanmaktadır.
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise “Yatırım konusunda Çin ve İran ile olumlu görüşmeler sağlandı. Ticaret konusunda da İran ve Rusya ile somut adımlar atılmak üzere olumlu geçti” dedi.