20 yaşındaki Metin Şartır Gümüşhane’den motorsikletiyle evinden çıktıktan bir süre sonra bir aracın çarpması sonucu 4 ay komada yattı.
Felç geçiren ve ayakları kullanılmaz hale gelen Metin Şartır için doktorlar seferber oldu.
Ailesi Gümüşhane’den Of İlçesi’ne taşınmak zorunda kaldı. Annesi Fatma Şatır, “Öldüğünü sandık. 4 ay boyunca her gün baş ucunda dua ettim. Allah doktorlardan razı olsun. Onu ayağa kaldırdılar” diyor.
Metin Şartır doktorlarında yardımıyla hayata tutundu.
Fakat ayaklarını hissetmiyordu.
Ayakta duramıyor dengesini kaybedip tekrar yere düşüyordu.
İşte bu noktada
Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları Hastanesi’nin Robotik Yürüme Rehabilitasyon Merkezi’ne başvurdu.
Bir kaç hafta sıra bekledikten sonra uzman ekipler tarafından tedavi görmeye başladı.
Ve Metin artık yürümeye başladı.
Doktorlar kısa zamanda artık dengesini koruyacağını, desteksiz yürüyebilerceğini söylüyorlar.
Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları Hastanesi’nin Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Atalı, Trabzon’da bu cihazdan iki tane olduğunu, bunun bir şans olduğunu söylüyor.
Haber61 TV’ye konuşan Uzman Doktor Mehmet Atalı, şunları söyledi;
“Robotik tedavi, felç geçiren hastalarda ilk bir, bir buçuk yıl içinde uygulandığında çok iyi sonuçlar veriyor.Robot Tedavisi yürüme yeteneğinin (felç-omurilik ya da beyin hasarları veya ortopedik durumunun bir sonucu olarak) kaybı durumunda kişiye yeniden yürüme yeteneğini kazandırması için robotik cihaz kullanılarak yapılan bir tedavi şeklidir.Beyin ve omurilik yaralanmaları inme ve diğer nörolojik rahatsızlıklar, kalça protez operasyonları ve diğer ortopedik durumlarda da robotik yardımlı yürüme tedavisinin kullanımı söz konusudur. Robotik tedavi felç geçiren hastalarda ilk bir, bir buçuk yıl içinde uygulandığında çok iyi sonuçlar alınmaktadır.Bu tedavi aynı zamanda hastanın psikolojisine olumlu katkı sağlamaktadır. 2019 yılında 362 hasta 1792 seans uygulama yapılarak Robo Gait yürüme cihazı ile tedavi uygulanmıştır.”
Türkiye'de çoğu hastanede olmayan bu cihazın Trabzon’da Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Maçka’da bulunan Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde bulunduğunu söyledi.
"Amacımız bölgeye hizmet vermek"
Atalı, amaçlarının bölgeye hizmet vermek olduğunu belirterek, “Yapılan çalışmalarda, yaralanma veya hastalık sonrası yürüme şekli etkilenmiş kişilerde, tekrarlayan yürüme hareketi, yeni bir uyarım yolu izleyerek beyin ve omuriliğin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Cihazın hastanemizde hizmete girmesiyle birlikte yoğun hasta potansiyeli ile karşılaştık. Amacımız bölgeye hizmet vermek” dedi.
LOKOMAT (ROBOTİK YÜRÜME CİHAZI)
Bu yöntem beyne ve omuriliğe bir ayağı yürüme için diğerinin önüne nasıl atacağı robot yardımıyla tekrar hatırlatılmaktadır.
Hastaların sistem yardımıyla da olsa aynadan yürüdüğünü görmesi ve hissetmesi bunu görsel hafızasına kaydederken motivasyonlarını da olumlu etkilemektedir. Cihaz nasıl çalışır ?Robotik yürüme sistemi; yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden bu yeteneği kazandırabilmek için kullanılan teknoloji ürünü yeni bir sistem olup iki ana bölümden oluşur. Birinci bölümde, hasta bir yürüme bandı üzerinde Robotun çevrelediği bir alanda ayakta dik duracak şekilde askıya alınır böylece vücut ağırlığı eksiltilir. İkinci bölümde ise Robotik Yürüme sisteminde yüksek kalitede bilgisayar kontrollü robotik motorlar kullanılır. Robot her hastanın bireysel fonksiyonel seviyesine uyacak şekilde ayarlanarak hastayı gerektiği kadar ama mümkün olduğunca az destekliyor. Hasta belli ve istenen bir kalıpta hareket ederken robot müdahale etmezken, hasta istenen kalıbın dışına çıktığında robot düzeltici bir güç oluşturarak "gerektiği kadar yardım" prensibini devreye sokar. Böylece çok sayıda tekrarlanarak fizyolojik yürüme kalıbını oluşturan hareketler hastaya yeniden yürümede en büyük yardımı oluşturuyor.Yürüme fonksiyonunu restore etmenin en iyi yöntemi hastayı olabildiğince erken ayağa kaldırıp yürütmeye başlamaktır.
Bu yöntemle özellikle omurilik felçli hastalarda tedavi bacaklardan omuriliğe iletilen refleksler oluşmasını sağlar. Robotik Yürüme Sistemi sayesinde peri ventriküler alan ile beynimiz arasında iletişimi sağlayacak yan dallar, yeni bağlantılar kullanılmaya, mevcut bağlantılar ise gelişen yeni nöronal yollara adapte edilmeye çalışılır. Dolayısıyla felçli hasta bu yürüme ve güçlendirme tedavisini alınca hem beyin hem de omurilik, yürüme için yeni nörolojik yolları keşfeder.Robotik Yürüme tedavisi, öncelikle tam kesi olmayan omurilik yaralanmalarında bir başka deyişle kol ve bacaklarında hala bir miktar fonksiyonu kalmış hastalarda kullanılmakta. Robotik Yürüme tedavisi tam kesi denilen total omurilik felçlerinde fonksiyonel iyileşme sağlamamakla beraber metabolizmayı uyarmak, dolaşımı düzene sokmak, spastisiteyi azaltmak, ve uzun dönemde de mesane ve barsak fonksiyonlarını düzene sokmak gibi ikincil yan etkilerde de düzelmeyi sağlıyor.Bu tedaviden kimler yararlanabilir?Tedavinin temel amacının yürüme yeteneğinin geliştirilmesi veya yeniden kazanılmasıdır. Bu nedenle en sıklıkla, bu yeteneklerini beyin yaralanması, inme, inkomplet omurilik yaralanması, çocuklardaki beyin felçleri (serebral palsy), multipl skleroz, parkinson hastalığı, için önerilir. Hastanın bacaklarında en az bir ana kas gurubunda az da olsa bir miktar duyu veya motor fonksiyon/hareket bulunmalıdır.Robotik Yürüme Cihazı İle Tedavi Olamayacak Hastalar;Kalça ve diz protezi ameliyatı olanlarBası yarası olanlarİleri düzeyde osteoporozu olanlarEklem kontraktürü(eklem hareketlerinde kısıtlılık) olanlar.
Kaynak: