Trabzon ve çevre illerde başa bela olmuştu! Mücadelede yeni yöntem devrede

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, fındıkta büyük zararlara neden olan kahverengi kokarcayla mücadeleye yönelik açıklamalarda bulundu.

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, fındıkta büyük zararlara neden olan kahverengi kokarca ile mücadelede gelinen noktayı ve yürütülen çalışmalara dair değerlendirmelerde bulundu.

Kahverengi kokarca ile mücadelede yeni bir döneme girildiğini kaydeden Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, "Kahverengi kokarcada kışlak öncesi “cezbet- öldür” stratejisi ile zararlının popülasyon yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor" dedi.

yeni-yontem-devrede-1.webp

"5 günlük periyotlarda ilaçlama yapılacak"

Türkiye'de 2017 yılından itibaren Doğu Asya kökenli istilacı ve polifag böcek türü olan kahverengi kokarca ile mücadele edildiğini söyleyen Kaplan, "Kahverengi kokarcanın sebep olduğu zararları önlemek için Bakanlığımız, 2023-2025 yılı mücadele eylem planını devreye almış ve bu güne kadar bu plan doğrultusunda yoğun ve etkin bir mücadele ortaya koymuştur. Bakanlığımızca yürütülmekte olan mücadelede yeni bir safhaya geçilmiş olup kışlama öncesi “cezbet- öldür” stratejisi ile zararlının popülasyon yoğunluğunun azaltılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede İlimizde 600 noktaya toplayıcı feromon asılmıştır. Kahverengi kokarca popülasyonunun yoğun olduğu lokasyonlarda feromon ile belli bir noktaya toplanan çok sayıda H.halys erginine karşı 5 günlük periyotlarda ruhsatlı BKÜ kimyasalları ile ilaçlama yapılacak" ifadelerini kullandı.

yeni-yontem-devrede-2.webp

"Üreticilerimizin tavsiyelerimize uyması mücadele için önemli"

Kahverengi kokarcanın meskenlere geçmesi öncesinde, feromon kullanarak “cezbet-öldür” stratejisi ile imha edilebilmesi için gereken çalışmanın yürütüldüğü kaydeden İsa Kaplan, "Kışlama dönemine ne kadar az yoğunlukta böcek geçerse gelecek yıl ki mücadelemizde o kadar başarılı olacaktır. Bunun için tüm gücümüzle birlikte sahada yoğun bir emek ve gayret göstermekteyiz. Üreticilerimizin bu noktada bizlere destek olması ve tavsiyelerimize uyması yürütülen mücadele için çok önemli olmaktadır” dedi.

yeni-yontem-devrede-3.webp

Kaplan sözlerine şu şekilde devam etti;

2024 yılının Nisan- Mayıs döneminde başlayan kahverengi kokarca mücadelesinde önce monitör amaçlı asılan tuzaklardaki yoğunluğa göre kimyasal mücadele yapılmış, devamında biyolojik mücadele safhasına geçilmiş ve Trabzon ekolojisine 10.000 parazitoit samuray arısı salınmıştır. Biyolojik mücadele alanı dışında kalan bölgeler, temmuz ayı ortasında tekrar kimyasal (BKÜ) kullanılarak ilaçlanmıştır. Toplamda 1500 da alan ilaçlama ekiplerince ilaçlanmıştır. Artık kahverengi kokarca mücadelesinde kışlak öncesi yeni bir mücadele yöntemine geçilmiştir. Toplayıcı feromonlar kullanılarak belirli bir noktaya toplanan zararlı hem tuzaklarla, hem de sadece ilaçlama noktası baz alınarak imha edilmektedir. Bu yöntem dünyada “cezbet-öldür” olarak bilinmekte ve İlimizde şu ana kadar başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir