Trabzon'da Ahilik Haftası kutlandı!

Trabzon'da 37. Ahilik Kültür Haftası kutlamaları çeşitli etkinlikler ile gerçekleştirildi.

Trabzon'da Ahilik Haftası kutlandı!

Trabzon'da 37. Ahilik Kültür Haftası kutlandı.

Esnaf kortej yürüyüşü ile başlayan kutlama 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'nda devam etti. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

ahilikf-haftasi-kutlandi-5.webp

Vali Yıldırım: "Osmanlı'nın büyük güç olmasında Ahilik Teşkilatı önemli bir paya sahip"

Törende konuşan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, "Ahirlik, başlangıç itibariyle yardımlaşma, dayanışma ruhunu taşıyan Anadolu Birliği'ni ve toplumsal düzeni kuran yapısı ile de çok yönlü bir kurumdur. 13. yüzyılda Türk İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan, sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımızda önemli bir yer tutan Ahilik Teşkilatı, aynı zamanda Anadolu'nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda, yaygınlaşmasında, kök denmesinde büyük rol oynamıştır. Hiç şüphe yok ki, Arapça kardeşlik anlamına gelen ahi sözcüğünü teşkilatın adı olarak kabul eden bir anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. Bu teşkilat, iş ve ticaret hayatı içerisinde yer alanları, doğruluk, güvenilirlik, cömertlik, tevazu gibi temel prensipler şemsiyesi altında birleştirmektedir.

ahilikf-haftasi-kutlandi-2.webp

Ahilik Teşkilatı, ahlakın ticaret hayatında vazgeçilmez olduğunu mensuplarına her daim tevkil etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasında ve yüzyıllarca hüküm sürmesinde Ahilik Teşkilatı çok önemli bir paya sahiptir. Bugün de Mecid milletimiz aynı anlayış ve felsefeyi sürdürmektedir. Dolayısıyla bizlerin de toplum olarak en önemli mayamız, en önemli harcımız yine esnaf teşkilatımızdır. Her geçen yılla birlikte eriştiğimiz ahilik haftasında esnafımızın sorunlarının azaldığı, toplum içerisindeki saygım konumlarının daha da yükseldiği, ekonomik durumlarının daha da iyi olduğu tüm şartlarının da belli bir düzeyin üzerine çıktığını görme temennisi içindeyiz. Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. Bu düstur ile kurulan ve işleyen ahilik teşkilatının her Eylül ayında kutladığımız ahilik haftası münasebetiyle hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıllı ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Ahi evranı bilinmeye rahmet ve minnetle yad ederken başta tüm esnaf ve sanatkar hemşehrilerimiz olmak üzere bütün Turok'da hemşehrilerimizin ahilik haftasını kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum." açıklamalarında bulundu.

Başkan Genç: "Ahilik bir yaşam biçimidir"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Evet, biraz önce kıymetli başkanlarımızla ifade ettiler, aylık köprü geçmişiyle sadece mesleki bir yapı değil, toplumumuzun her kesimine hitap eden, üretimden, tüketime, ticaretten, sanayiye kadar geniş bir alanda bizlere rehberlik eden bir anlayış, esasında aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Aylık, ismiyle de müsemmahi kardeş demek, biraz önce Metin Başkanım söyledi, aylık meslekiye dayanışmayı ve iş ahlakını, burası çok önemli, teşvik eden, aynı zamanda manevi değerlerimizi de yücelten, toplumsal huzuru ve refahı amaçlayan bir sistemdir. Sadece bir ticari manada mal alışverişini önemseyen, önceleyen bir iş değildir.

ahilikf-haftasi-kutlandi-3.webp

Ve sadece mesleki değil, ahlaki değerlerin de titizlikle aktarıldığı bu yapı, verdiğin mesleki gelişiminin yanı sıra bir insan olarak da olgunlaşmasını sağlayan bir yapıdır. İşte bu değerler yüzyıllardır toplumumuzu bir arada tutmuş, hem dayanışma hem de yardımlaşma kültürümüzü de yaşatmıştır. Ahi Evran'ın güzel bir sözü var, biliyorsunuz bu müessesenin kuruluşu, ismiyle müsemmahi Evran Veli, ak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Hem dayanışma hem de rekabet bir aradır, bu vecih sözünde. Bu anlayışla hareket ettiğimiz sürece esnaf ve sanatkarlarımız arasında hem destekleyici bir ilişki kurulacak ve hem de sürekli bir gelişim arayışının zemini ortaya çıkacaktır.

İş yerlerimizin kapılarını sadece alışveriş için değil, aynı zamanda birer dostluk ve bir dayanışma merkezi olarak da açık kalmasını sağlamalıyız. Unutmayalım ki güçlü bir ekonomi aynı zamanda güçlü bir toplum da demektir. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlarımızın her zaman bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Biz büyük bir milletiz, aylık geleneğimizi sadece bu topraklarda değil tüm dünyada yaşatıyoruz. Bakın bir tarafta Afrika şu anda Rusya-Ukrayna savaşından dolayı özellikle Tavuk konusunda sıkıntı yaşarken Cumhurbaşkanımız ortaya çıktı ve oradaki kardeşlerimize el attı. Bu da esasında bir aylık örneğidir. Çünkü kardeşiz, biz her şeyden önce kardeşiz ve bu işi bir kardeşlik müessesesi olarak da görüyoruz. Yine terör devleti İsrail'in saldırıları sonrasında savaş ve abluka altında olan gazetedeki vatandaşlarımıza el atmak, onların dertleriyle uğraşmak, didinmek, bu da esasında böyle bir davranışın önemidir. Zira bizler talimimizden aldığımız güçte, hem kendi coğrafyamızdan hem de dünyanın dört bir yanında mazlumun yanında olan bir milletiz. Bizler sadece kendi vatandaşımız için değil, tüm insanlığın huzuru ve refahı için de mücadele eden bir milletin evlatlarıyız." dedi.

Başkan Kaya: "Esnafımız malıını satamıyor"

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, "Değerli arkadaşlar, ahi evranın kalbini, kapını, alnını açık tut, ürgünü şiar edinerek Türk kültürünün bin yıllık mirası ahilik geleneğini nesilden nesile aktaran, emeğini ve alın terini sanata, zanaata dönüştüren değerli esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası'nı gönülden tebrik ediyorum. Ahilik sadece bir ticari faaliyet değil, toplumumuzun çok önemli bir dinamiği ve kadim kültürüdür.

ahilikf-haftasi-kutlandi-4.webp

Tarih boyunca Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük devletlerimizin kuruluşunda büyük katkılar olan önemli bir teşkilattır. Bir kültür hazinesi olan ahilik, hoşgörü, dayanışma, kardeşlik ve güzel ahlak gibi değerlerin toplumumuzu şekillendirmesinde önemli bir rol öğrenmiştir. Değerli Hemşerilerim, bildiğiniz üzere ahilik geleneklerini yaşatmak için Ticaret Bakanlığımız tarafından her yıl Türkiye'de yılın ahisi, kalfası ve şıra seçilmektedir. Trabzon olarak son sekiz yılda yedi büyük ödül kazanarak erisin mesleği üç bir başarıya imza attık. Artık tüm Türkiye'de ahilik gelince akıllara Trabzon geliyor.
Şehrimize yaşattığınız bu gurur için siz kıymetli esnaf ve sanatkarlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle Türkiye'de yılın çırağı seçilen Trabzonlu terzi çırağımız Gülhan'ın başaran kardeşimizi ve Trabzon'da yılın ahisi seçilen aynı zamanda Ticaret Bakanlığı tarafından kendisine ahı esnafı verası verilen Ahşap Oyma Ustamız Yaşar Evcin ağabeyimizi tebrik ediyor. Şehrimize yaşattıkları gurur için de ayrıca teşekkür ediyorum. Ülke olarak zor bir dönemeçten geçiyoruz. Esnafımızın sıkıntılarını biliyoruz.

Vatandaşlarımız ekonomik darboğaz içerisinde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Vatandaşlarımız alamıyor. Esnafımız malını satamıyor. Bu zor süreçte Ortayızlar Belediyesi olarak esnaflarımıza can soyu olacak projelerimizi hayata geçirme gayreti içerisindeyiz. Esnafımızın her daim yanımda olacağız. Sözlerime son verirken hoşgörü, dayanışma, kardeşlik ve güzel ahlak gibi değerleri yaşatan, emeğiyle ahlakla yoğurarak kazanca dönüştüren esnaf ve sanatçılarımızın ahilik haftasını tekrar kutluyor. İşlerinde bereketli bol kazançlar diliyor. Sizlere de saygılar sunuyorum."

Metin Kara: "Trabzon Türkiye çapında ödüller kazandı"

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Kara ise açıklamasında, "Bu yüzden, 1071 Malazgirt zaferinden sonra değişik Türk boyları ve Söçuklular tarafından defaden kuşatılmış, maalesef 1461'e kadar da fethedilememiştir. Mostepe'de türbesi bulunan Ahi Evran Veli, asıl adı Hasan Ebu Hakayk olduğu birine, Kırşehir'deki Ahi Evran'ın aile üyelerinde biridir. Ahi Evran'da da, Trabzon'a Hristiyan Krallığı döneminde, Padişah Orhan Gazi tarafından İslam'ı yaymak için gelmiş olan Ahi Teşkilatı'nın yöneldiği İslam tebliğçisidir.

Trabzon'da Bizanslar vardır. Sanat ve ticaret Rum ve Ermenilerin elindeydi. Ama ahlakı ve dürüstlüğü sayesinde Türklerin sanat ve ticaret onların eline, bizimkilerin eline geçmiş ve 630 yıl Anadolu'da sanata ve ticarete de yön vermişler. İpek Yolu'nun Karadeniz'e açılan kapısı konumundaki Trabzon, tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinde biri olmuştur. Yüzlerce yıl, Trabzon'da ahilik prensiplerine uyulmuş, devletin verdiği ünvanların dışına çıkılmamış ve her alandaki üretim standartlara uygun olarak yapılmıştır. Öyle ki, Trabzon valisi Hz. Zahide Osman Paşa, çarşı camisini Trabzon Esnaf ve Sanat Yarı'nın dürüstlüğünü mükafatlandırmak onlara armağan olsun diye inşa etmiştir.

ahilikf-haftasi-kutlandi-6.webp

Trabzon'da ticari hayatın eskiden ne kadar zengin ve çeşitli olduğu, bugün hâlâ kullanılan çarşı ve sokak isimlerinden anlaşılmaktadır. Bakırcılar, kazancılar, semerciler, kuyumcular, kunduracılar, sandıkçılar, sapancılar, mumhanesiyle, tabakhanesiyle, çömlekçisiyle benzeri mahalleler, tarih boyunca şehirdeki esnaf ve sanatkârların dağıldığı bölgelerde bize bunu anlatmaktadır. Ayrıca bugün Trabzon'da birçok ailenin ismi de esnaflıktan gelmektedir. Bakkalzade, Çizmecizade, Tuzcuoğulları, Hamamcızade, Kitapçızade, Değirmencizade, Kalaycızade, Cereptizade, Demircioğulları, Terzioğulları, Fırıncıoğulları, Mumcioğulları ve bunun gibi esnaf kökenli birçok aile vardır Trabzon'da.

Esnaf ve tüccarların faaliyetlerini sürdürdüğü Taşhan, Alacahan, Vakıfhan, Bedesten gibi hanlar, bugün hâlâ hayatta ve ticari hayatın içindedir. Trabzon, son 8 yılda Türkiye çapında 5 büyük ödül kazanarak bir ahi şehri, esnaf ve sanatkâr şehri olduğunu da kanıtlamıştır" dedi.

Etkinliğin devamında şehrin ahisi, kalfası ve çıraklarına ödülleri takdim edildi. Programın son kısmında ise ahilik pilavı ikramı gerçekleştirildi.

ahilikf-haftasi-kutlandi-7.webp

ahilikf-haftasi-kutlandi-8.webp

ahilikf-haftasi-kutlandi-9.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler