Trabzon’da bir ayda yüzbinlerce Lira dolandırıcılık! Jandarma’dan uyarı “Aldanmayın”

Trabzon’da 2023 Eylül ayında 14 olayda 482 Bin 599 TL’lik dolandırıcılık gerçekleşti. İl Jandarma Komutanlığından uyarı geldi.

Trabzon’da bir ayda yüzbinlerce Lira dolandırıcılık! Jandarma’dan uyarı “Aldanmayın”

Trabzon’da İl Jandarma Komutanlığı, araç kiralama, otel rezervasyonları ve evde iş (Paketleme, Ütüleme, Katlama vb.) ilanları üzerinden yapılan dolandırıcılıklara dikkat çekerek uyardı.

Yapılan açıklamada 2023 Eylül ayında bu gibi ilanlara inanarak meydana gelen 14 olayda vatandaşların 482 Bin 599 TL dolandırıldığı belirtildi.

“ALDANMAYIN”

Trabzon İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“İnsanların gelişen teknoloji beraber tüm günlük faaliyetlerini dijital dünya üzerinden yapmaya başlaması ile birlikte Dolandırıcıların hedefi haline de gelmeye başladılar. Özellikle pandemi döneminde meydana gelen kısıtlanmış ortam da insanları E-Ticarete yönlenmesine devamında da alışkanlık haline gelmeye başladı. Bu durumda alışverişlerde dijital dünya üzerinden yapılmaya başlandı.

İnsanların aynı ürüne daha cazip fiyatlarla ulaşmak istemeleri ise dolandırıcılar için yeni yöntemler ile insanları hedef haline getirdi.

Özellikle de ev kadınlarının tercih ettiği evde iş arayışları da dolandırıcılar için kullanılan yöntemlerden bazıları arasında gösterilebilmektedir.

Aynı zamanda dünya da devam eden ekonomik durgunluk ise insanları kolay para arayışına yitmekte, ucuz altın, yüksek kar payı, yüksek döviz kuru gibi yalanlarla dolandırılmaktadır.

Eylül 2023 ayı içerisinde Trabzon İl J.K.lığı sorumluluk sahasında meydana gelen 14 olay da vatandaşlarımız toplam 482 Bin 599 (Dörtyüz Seksen iki bin beş yüz doksan dokuz) TL. dolandırılmışlardır.

Bu dolandırıcılık olaylarında en çok yüksek kar payı, araç kiralama, otel rezervasyonları ve evde iş (Paketleme, Ütüleme, Katlama vb.) ilanları üzerinden dolandırılmalar dikkat çekmektedir.

Genellikle yüksek yaş grubu insanlar veya ev kadınları dolandırıcılık mağduru kişiler arasında dikkat çekmektedir.

Vatandaşların araç kiralama ve otel kiralama işlemlerini mutlaka güvenilir ve toplum tarafından kabul görmüş ve mutlaka güvenlik sertifikası olan (https://) başlangıçlı sitelerden tercih etmelilerdir.

İkince el ürün ve araç alımlarında yüz yüze ticareti yapmaları ve noter işlemlerine kadar ödeme yapmamalarını veya banka üzerinden noter işlemleri tamamlanıncaya kadar tahdit konulan işlemleri tercih etmeleri gerekmektedir.

Kredi ve kart aidatlarının iadesi olsa bile asla internet üzerinden yapılmayacağı E-Devlet gibi kuruluşlar üzerinden bu tip işlemlerin yapılmadığı bilinmelidir.

Cep telefonlarına gelen ve bilinmeyen numara ve maillerin açılmaması ve linklerin tıklanmaması gerekmektedir.

Cep telefonuna indirilecek uygulamaların mutlaka güvenli bir platform aracılığı ile yapılmalı ve asla açık kaynaklarda bulunan crackli veya hileli oyun vb. uygulamaların indirilmemesi gerekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra telefonla veya yüz yüze yapılan dolandırıcılıklarda dikkat çekmektedir. Bu tip dolandırıcıların ise başvurduğu yöntemler genellikle,

Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle, kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,

Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle, kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasî parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,

Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak, Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,

Kredi tahsis ücreti veya kredi kartı aidatının iadesi maksadıyla, Sigorta bedelini almak maksadıyla yapılan dolandırıcılık yöntemlerindendir.

Özellikle vatandaşlarımız hassas noktalarından yararlanan dolandırıcılar, kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp, hattınızın teröristlerce kullanıldığını terör örgütlerine yardımda bulunduğunuzu söyleyen kişiler dolandırıcıdır.

Size operasyon yaptıklarını söyleyecek ve bu operasyonda kullanmak için para ve altın isteyeceklerdir. İNANMAYIN!

Savcı, Hakim, Asker yada Polis sizden operasyon için yardım istemez. Kamu görevlileri sizden hesap numarası, para veya altın istemez. ALDANMAYIN!

Son zamanlarda kendilerini vakıf yada dernek adı altında dergi, kitap, kitap ayracı, anahtarlık vb. malzemeleri halkın ve turistlerin yoğun olduğu alanlarda satmaya çalışan kişilerde bir diğer dolandırıcılık grubudur. Bu tip eylemler Valilik makamından izin almadan icra edilemeyeceği gibi hangi vakıf ve derneklerin nasıl ve hangi şekilde yardım toplayacağı kanunlarla belirlenmiş olduğunu bilmekte gerekmektedir.

Bu tip durumlarla karşılaşan vatandaşların dolandırılma mağduru olmamak için hemen en yakın Emniyet veya Jandarma birimlerine gitmeleri veya 112 Hattını aramaları gerekmektedir.

Her an dolandırıcılık olayının mağduru olmamak için mutlaka kamu kurum ve kuruluşlarından yapılan uyarıları atılan SMS’leri ve kamu spotlarında ki uyarıları dikkate almak gerekmektedir.”

trabzonda-bir-ayda-yuzbinlerce-lira-dolandiricilik-jandarmadan-uyari-aldanmayin.jpeg

trabzonda-bir-ayda-yuzbinlerce-lira-dolandiricilik-jandarmadan-uyari-aldanmayin-001.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler