Trabzon’un Beşikdüzü ilçesine bağlı Türkeli-Oğuz Mahallesi, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği üyeleri tarafından düzenlenen kültür ve doğa gezisine ev sahipliği yaptı. Osmanlı öncesi Oğuz-Türk yerleşim bölgelerinden biri olan mahallede, Çepni kültürü ve tarihi dokular tanıtıldı.
Eski Türk Kültürünün İzleri Tanıtıldı
Oğuz Mahallesi Üretici Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Güler İpek ve mahalle halkının ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar, mahallede eski Türk kültürünün izlerini görme fırsatı buldu. Etkinlik kapsamında bölgedeki doğal ve tarihi yapılar gezilirken, kadınların üretim faaliyetleri ve çalışmaları da tanıtıldı.
Kadınlar Ekonomik Güçlenmeye Yönelik Çalışmalar Yapıyor
Dernek Başkanı Güler İpek, Oğuz Mahallesi’nde kadınların ekonomik güçlenmesi için yapılan çalışmaları şu sözlerle anlattı:
“Amacımız, köyümüzdeki kadınların örgütlü bir şekilde çalışıp üretmelerini sağlamak. Fındık, çay gibi ürünleri işleyerek pazarlamak, meyvelerimizi reçel, marmelat, sirke ve kurutulmuş meyve olarak ambalajlayarak tüketiciye ulaştırmak istiyoruz.
Geleneksel dokumalarımızı yaşlı annelerimizden öğrenip yeniden üreterek modernize etmek ve turizme katkı sağlamak hedeflerimiz arasında. Ayrıca hayvancılığı geliştirmek ve mandıra kurmak gibi projelerimiz var. Kadınlarımız için onarıp yeniden faaliyete geçirdiğimiz okulumuzda eğitimlerimize devam ediyoruz.”
Doğal ve Kültürel Değerler Koruma Altında
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, gezinin amacını şu sözlerle özetledi:
“Bölgenin doğal, kültürel ve tarihi değerlerini tanıtmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımız sürüyor. Bu hafta sonu 30 kişilik uzman ve gönüllü grubumuzla Türkeli-Oğuz köyünü ziyaret ettik.
Köyde Cumhuriyetin ilk öğretmeni Hüseyin Hafız İpek’in tarihi evini gezdik. Ayrıca tarihi medrese, cami, tescilli evler, taş yollar, taş köprü, çeşmeler, tarihi değirmen, şelaleler ve kazan gölleri gibi önemli yapılar hakkında bilgi aldık.”
Köyün Mimari ve Doğal Güzellikleri
Etkinlikte, köyün kendine has mimarisi ve doğal taş evlerinin önemi vurgulandı. Ayrıca eski kumaşlardan kilim dokuma için hazırlanan tezgah ve yerel ürünlerin tanıtımı yapıldı.
Kaynak: