Trabzon’da deprem riski var mı? İşte yapılması gerekenler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Lütfiye Sayıl, Trabzon’da deprem riskine yönelik açıklamalarda bulunarak yapılması gerekenleri sıraladı.
Trabzon’da deprem riski var mı? İşte yapılması gerekenler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Lütfiye Sayıl, Trabzon’un deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu. Sayıl, Trabzon’un yer ivmesi değerlerinin "düşük tehlike" kategorisinde olduğunu ancak gevşek zemin ve dolgu alanlarda depremin daha şiddetli hissedilebileceğini belirtti.

Son Depremler Endişe Yarattı

Trabzon’da 6 Ocak’ta 7 kilometre derinlikte 2,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, 9 Ocak’ta Trabzon sahil açıklarında 9 kilometre derinlikte 3,3 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Bu depremlerin KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü deprem kayıt istasyonunda kaydedildiğini ifade eden Sayıl, "Son dönemde artan deprem aktivitesi ve hissedilme derecesi halk tarafından endişeyle karşılanmaktadır" dedi.

Karadeniz Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Zonu

Karadeniz Bölgesi’nin deprem aktivitesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sayıl, bölgeyi etkileyen fay hatlarının Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) ve Karadeniz Fayı olduğunu belirtti. Sayıl, şunları kaydetti:

“Güneyde bulunan KAFZ çok aktif bir faydır ve büyüklüğü 7’nin üzerinde depremler üretebilir. Karadeniz fayı ise daha yavaş hareket eden bir faydır. Ancak, KAFZ üzerinde meydana gelen büyük depremler Trabzon ve çevresinde özellikle gevşek zemin ve dolgu alanlarda daha şiddetli hissedilmektedir.”

"Son Depremler Aktivitenin Süreceğini Gösteriyor"

Karadeniz’in deprem açısından pasif bir bölge olmadığını vurgulayan Sayıl, bölgedeki büyük depremlerden örnekler vererek şöyle konuştu:

“1968 Bartın depremi 6,5 büyüklüğünde, 2012 Karadeniz (Gürcistan) açıklarındaki deprem ise 5,8 büyüklüğündeydi. Bu depremler, Karadeniz Bölgesi’nin zaman zaman deprem üretebildiğini ve aktivitenin devam edeceğini göstermektedir.”

Dolgu Alanlarda Risk Artıyor

Trabzon’daki deniz dolgu alanlarında ve alüvyonal bölgelerde yapılaşmanın artmasının deprem riskini yükselttiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sayıl, şu ifadeleri kullandı:

“Dolgu ve alüvyon alanlar, deprem büyütmesine neden olabilir. Bu nedenle bu bölgelerdeki yapı stoklarının güvenliği sorgulanmalı, mikro bölgeleme çalışmaları yapılarak riskli binalar tespit edilmeli ve güçlendirme işlemleri gerçekleştirilmelidir.”

Güvenli Yapılaşma İçin Öneriler

Sayıl, yerel yönetimlerin deprem riski ile mücadelede aktif rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, şunları ekledi:

“Kentsel dönüşüm ve güçlendirme projeleri hayata geçirilerek Trabzon’daki yapıların depreme karşı güvenli hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bu adımlar, Trabzon ve çevresindeki halkın yaşam güvenliği için kritik öneme sahiptir.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir