Trabzon'da tarihi imza! Hafif raylı sistem için imzalar atıldı
Trabzon'da hafif raylı sistem projesi için imzalar atıldı.
Trabzon Raylı Sistem Hattı projesi için devir protokolü imzalandı.
Trabzon Raylı Sistem Hattı’nın devir protokolü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin, protokol töreninde açıklamalarda bulundu.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in açıklamaları şu şekilde;
Kıyı bandında sıkışan yapılaşma ve ticari yaşam dolayısıyla, stresi ortadan kaldıracak hem ulaşım hızı hem ulaşım konforu nedeniyle de halkımız rahata ereceği yeni bir ulaşım aksının hizmete alınmasını anlatmıştık. Standartlara bir değer daha katacağımızı seçim öneminde de paylaşmıştık. Bakanımızla birlikte, şehrimize verdiğimiz sözle birlikte cumhurbaşkanımızın talimatı ve kararıyla beraber Trabzon büyükşehir belediyesi ve ulaştırma bakanlığıyla birlikte imza altına alınacak protokolle birlikte hayata geçmesi için, bugünden itibaren bu işi takip edip bu işi halletmek istiyoruz. Projemiz genel itibariyle akça bat Yomra ve Ortahisar'da 500 bin nüfusun yaşadığı alanda planlanıyor. Başlangıç aşaması Akyazı meydan olacak. Ardından Akçaabat ve Yomra bağlantıları olacak.
Bu projemizi Cumhurbaşkanımız Trabzon ziyaretinde de paylaşmıştır. Şehirdeki beklentiyi sağlamak adına bu projeyi başlatıyoruz. Bitmiş şeklini görür gibi de heyecanlıyım. Projeyi hassasiyete takip edeceğim. Şehrimize şimdiden hayırlı olsun.
Arzumuz amacımız mutlak suretle 2025 yatırım programına yetiştirmek. Bugün startını verdik. Daha önce sahil bandıyla bir aks oluşturacaktık, öyle düşünmüştük. Şehircilik ve trafikten ötürü Akyazı'dan başlayıp Yenimahalle'den Maraş caddesine girerek, trafik aşısından daha doğru olacağını düşündük. Faroz-Ganita aksında, doğrudan sahilde bir çalışma olmayacak.
Uygulama projemizi 2025 programımıza yetiştirdiğimizde 2025 yılında başlayıp 2028 yılında bitirmeyi planlıyoruz.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün'ün açıklamaları;
"Trafik ve arazi mekân problemleri şehirlerin sorunları. Son 15-20 yılda toplu taşıma hayali hale geldi. Şehirler büyüdükçe ulaşım ihtiyaçları arttı. Raylı sistem ihtiyacı ortaya çıktı. Doğu batı havalimanı stadyum derken uzun bir planlama gerekiyordu. halihazırda yapımı devam eden 61 km raylı sistem hattı var. Bugün imzasını atıyorken de 1 yıl 1 buçuk yılda inşallah 2025 yılında yapım aşamasına getirmek suretiyle, başka şehirlerde gösterdiğimiz hızlı inşaatla, halkı rahatsız etmeyen, trafiği bozmayan bir anlayışla bu projeyi gerçekleştireceğiz. bugünkü imzayla kısa süre içinde kurdeleyi keseceğiz."
Kaynak: