Trabzon'da dikkat çeken hafif raylı sistem sözleri! "Tramvay sanılıyor ama..."

KTÜ Of Teknoloji Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Erol İskender'den hafif raylı sistem açıklaması geldi.
Trabzon'da dikkat çeken hafif raylı sistem sözleri! "Tramvay sanılıyor ama..."

KTÜ Of Teknoloji Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol İskender, Trabzon'daki hafif raylı sistem projesiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Haber61'e değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. İskender'in açıklamaları şu şekilde;

"Hafif raylı, tramvay ile metro arasında farklı bir sistem"

Hafif raylı sistem denildiği zaman ilk olarak insanların aklına tramvay geldiğini ifade eden Prof. Dr. Erol İskender, "Trabzon kamuoyunda algılanan şey tramvay oluyor. Oysa hafif raylı sistemler tramvay ile metro arasında farklı bir sistemdir. Yol kesişmeleri tramvaylara göre çok çok azdır ve zorunlu olmadıkça yapılmaz, çok nadiren trafik ışıklarıyla geçiş önceliği sağlanmış şekilde yapılır. Onun dışında kara yolu ile ortak kullanımı yoktur. Diğer bir ayrım da kapasite ve hız. Hafif raylı sistemler daha hızlı hareket eder ve yolcu kapasitesi daha yüksektir" dedi.

"Tramvaya göre daha güvenlidir"

Hafif raylı sistem ile ilgili halk arasında kazaların olabileceği yönünde bir endişe olduğunu kaydeden Prof. Dr. İskender, "Kazaların olabileceği ve artabileceği endişesi var. Bu konuda tedirginlik olmamalı, tramvaya göre daha güvenlidir ve kaza açısından ciddi sorun oluşturmazlar" şeklinde konuştu.

hafif-rayli-icin-carpici-sozler-2.jpg

"Yapıldı, bitti ve Trabzon'da trafik sorunu ortadan kalktı diye bir durum yok"

Hafif raylı sistemin tek başına trafik sorununu ortadan çözmesinin mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Erol İskender, "Asıl iş, Güney Çevre Yolu ve hafif raylı sistem tamamlandıktan sonra başlayacak. Yapıldı, bitti ve Trabzon'da trafik sorunu ortadan kalktı diye bir durum yok. Asıl ulaşım planlaması o zaman başlayacak. Bütün otobüs ve dolmuş güzergahlarının sıfırdan gözden geçirilmesi gerekecek. Şu anki güzergahlar, hafif raylı sistem ve Güney Çevre Yolu tamamlandıktan sonraki duruma uygun değil. Bunun da şimdiden kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşılması ve tartışılması gerek" diye konuştu.

"Trabzon çok daha karmaşık bir trafiği göğüslemek durumunda kalabilir"

Hafif raylı sistemle otobüs taşımacılığının birbirinin tamamlayıcısı olması gerektiği söyleyen Prof. Dr. Erol İskender, "Eğer hafif raylı sistem, Güney Çevre Yolu ve Kanuni Bulvarı gibi yollar tamamlanmadan şehir hastanesi açılırsa, Trabzon çok daha karmaşık bir trafiği göğüslemek durumunda kalabilir. Stadyum ile hastanenin yan yana olması hafif raylı sistemi zorunlu kıldı ama bunu da yapınca, trafik sorunu bitti diye bir anlayış yok. Diğer tüm ulaşım modlarıyla birlikte çalıştırılmalı. Hafif raylı sistemi yaptığınızda diğer otobüs güzergahlarını gözden geçirmek gerek. Bunları bir rekabet halinde değil, tamamlayıcı olarak çalıştırmak gerek. Hafif raylı sisteme paralel olarak otobüs taşımacılığı yapmak yanlış bir anlayış olur. Hafif raylı sistemde, duraklardan alıp belki dik ve çapraz taşımacılık yapacak güzergahlar düzenlemek gerekecek. Bu nedenle hafif raylı sistem de tek başına bir çözüm değil. Hafif raylı sistem projesi önemli ancak şu aşamada bakılınca, Güney Çevre Yolu'nun daha önce bitirilmesi elzem bir durum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir