Trabzon'da doktora darp olayına tepki gösterdiler! "Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz"
Trabzon'da doktora darp olayıyla ilgili olarak Trabzon Tabip Odası ve sendikalardan tepki geldi.
Trabzon Fatih Devlet Hastanesi’nde hastanın ve hasta yakınının bir doktoru darp etmesi olayıyla ilgili olarak Trabzon Tabip Odası ve sendikalar açıklama yaptı.
Fatih Devlet Hastanesi önünde yapılan açıklamada konuşan Hekimbirliği Sendikası Trabzon İl Temsilcisi Hüseyin Ak şu ifadeleri kullandı;
"Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz"
"Sağlık ve sosyal hizmet kolunda görev yapan başta hekim arkadaşlarım, sağlık çalışanları, basın mensupları ve siz değerli hastalarımız bizler hekim ve sağlık çalışanları olarak hastalarımıza hizmet ermek için buradayız. Amacımız toplumumuzu sağlıkta şiddet olayına karşı dikkat çekerek duyarlılık oluşturmaktır. Bizler hiçbir zaman hastalarımıza hizmet vermekten kaçmayan, gece saat 03.00'te ameliyata giren, hastayı narkoz verip uyutan, servise gelen hastaya 24 saat tedavi yapan sağlık profesyonelleri olarak var olmaya devam edeceğiz. Amacımız ülkemizdeki sağlık sistemini düzelterek başta hekimlerimiz olmak üzere diğer sağlık profesyonellerinin yurt dışına beyin göçünü önleyerek ülkemize hizmet etmesini sağlamaktır.
Cuma günü hastanemizde acil servis hekimi olarak görev yapan Doktor M.Y., hasta yakınları ile önce sözlü daha sonra fiili şiddete maruz kalmıştır. Meslektaşımıza yapılan bu menfur saldırıyı kınıyoruz ve şunu da biliyoruz ki caydırıcı önlemler alınmadıkça bu hadise ne ilk ne de son şiddet olayı olacaktır. Bugün tek tesellimiz hekim arkadaşımızın yaşıyor olmasıdır. Bize ölümü gösterip sıtmaya razı eden bu çarpık sağlık sistemini reddediyoruz. Buradan görevleri sırasında şiddet olayları nedeniyle görev şehidi olan hekimlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.
Ölüyoruz! Öldürülüyoruz! Tükeniyoruz! AVM'lere araç anahtarları ile dahi girilemeyen bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa sola ateş edebilen kişilerle iç içeyiz. Şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalışırken, her an bu silahtan çıkan bir kurşunla, hatta başımıza indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölebiliriz. Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz. Kanunu uygulayan mercilerin şiddet olayında en üstten ceza vermesini talep ediyoruz. Sağlık sistemindeki kargaşa ve huzursuzluk nedeniyle hekimlerimiz, hemşirelerimiz, ebelerimiz, teknikerlerimiz, teknisyenlerimiz; genel idari, teknik ve yardımcı hizmetler sınıflarındaki çalışanlar gibi sağlık ekibinin hiçbir üyesi artık nefes alamıyor. Nefes alamıyorum, imdat! demeyen kimse kaldı mı aramızda? Daha ne kadar dibe vurabiliriz? Artık göğsümüzü gere gere hekimim, hemşireyim, ebeyim, sağlık çalışanıyım demeyi geçtik, çalışanlar olarak memurum demekten utanır hale geldik. Ne yapacağız? Kafamızı öne eğip "Boş ver, böyle gelmiş böyle gider, başımı derde sokmayayım" mı diyeceğiz? Yoksa bize yapılan zulme sesimizi çıkarıp tepkimizi mi göstereceğiz? Tabii ki, demokratik tepkimizi meşru zeminde göstererek, hep beraber, tek bir ağızdan artık yeter, şiddete son verin, uygun çalışma ortamları sağlayın diyeceğiz.
Biliyoruz ki, sağlık, en temel haktır. Ancak yaşatabilmemiz için öncelikle bizlerin yaşaması gerekmektedir. Bizler usulsüz geçici görevlendirmelerde trafik kazası geçirerek ölmek istemiyoruz. Bizler hasta ve hasta yakını şiddetine maruz kalarak ölmek istemiyoruz. Bizler mobbinge maruz kalıp intihar etmek istemiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz! Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur."
Hekimsen Trabzon Şube Başkanı Dr. Serpil Tuncay Yetişkul ise açıklamasında şöyle konuştu;
"Şiddet Yasası'nın Türk Ceza Kanunu’na dahil edilmesini istiyoruz"
"Fatih Devlet Hastanesinde meslektaşımız, görevi başında darp edilmiş, ciddi bir ameliyat geçirmiştir. Hekime uzanan cani eller ise serbest bırakılmıştır. Trabzon Hekim Camiası olarak, derin üzüntü içindeyiz. Son zamanlarda kamuya ait sağlık tesislerinde, hastanelerinde sağlıkta şiddet haberleri sıklaştı. Bu da şunu gösteriyor ki sağlık Bakanlığımızın şiddete yönelik önlemleri halen çok yetersiz kalmaktadır. Bu konuda daha ciddi ve caydırıcı tedbirlerin alınmasını, Şiddet Yasasının Türk Ceza Kanunu’na dahil edilmesini ve diğer maddi cezai yaptırımların eklenmesini istiyoruz. Sağlıkta şiddeti uygulayanın en az 6 ay sağlık güvencesinin iptal edilmesini istiyoruz. Örgün Eğitim sistemine sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik derslerin dahil edilmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte Sağlıkta Şiddette görülen tüm yanlış idari yaptırımların, bu durumu ortaya çıkarabilecek (sendikamızca da tespit edilen) nedenlerin ortadan kaldırılması ve bir şiddet eylemi sırasında güvenlik önlemlerinin hazır bulundurulmasını acil talep ediyoruz. Artık yeter, sağlıkta şiddet sona ersin.
Kaynak: