Trabzon’da evlere giriyorlar! Sakın bunu yapmayın! Ebabil kuşu nedir?
Trabzon’da ebabil kuşları evlere giriyorlar ve ilginç görüntüler oluşturuyorlar. Ebabil kuşu hakkında bilgiler
Koronavirüs nedeniyle 4 günlük sokağa çıkma yasağı yaşanan Trabzon’da son günlerde ilginç bir durum yaşanıyor. Bir çok evin balkonunda veya açık olan pencerelerden girerek odalarda hareketsiz kuşlara rastlanıyor.
Vatandaşların hasta veya yaralı olduklarını düşündükleri kuşlara ilgi göstererek veterinerleri arıyor.
Ancak olayın aslı sonradan anlaşıldı. Gördükleri kuşların Ebabil Kuşu olduğunu anlayan vatandaşlar internet üzerinden araştırmalar yapıyor.
Aslında hasta veya yaralı sanılan ebabil kuşlarının, hayatlarının yüzde 90’nını uçarak geçirdikleri, yere indiklerinde ise havalanma konusunda pek başarılı olamadıkları için hareketsiz kaldıklarını belirten yetkililer, eve alıp bakımını yapmak yerine yüksek bir yerden yeniden doğaya salınması gerektiğini belirttiler.
EBABİL KUŞU NEDİR? HİKAYESİ NEDİR?
Kuran-Kerim'de de yer alan kuş Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.
Ebabil kuşu, Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Fil suresinin anlattığı ebabil, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz.
Ebabil Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlar olarak bilinir.
Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.
Ebabil (Apus apus), sağangiller (Apodidae) familyasından 16–17 cm boyunda, kentler ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür.
Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.
Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.,
Türkiye'de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika'ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye'ye gelir. Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar.
Çıkardıkları sesler ve görüntüsüyle görenleri adeta büyülemektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90'ınını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır.
Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler.