Türkiye’nin çeşitli illerinde yaklaşık 10 yıldır ciddi zararlara yol açan, kamuoyunda “Drakula” lakabıyla bilinen turunçgil uzun antenli böceği (Anoplophora chinensis) ile mücadele kapsamında Trabzon’da önemli bir aşamaya gelindi. Anavatanı Uzak Doğu olan ve fındık dallarını kurutarak üreticilere büyük zarar veren zararlı böcek, Trabzon’da yaklaşık 7 bin dekarlık alanda yapılan ilaçlama çalışmalarıyla kontrol altına alındı.
“Drakula” Böceğinin Yayılışı Azaldı
Trabzon’da ilk olarak Esiroğlu Mahallesi’nde, Büyükşehir Belediye Fidanlığı ve çevresindeki 2 kilometrelik alanda görülen turunçgil uzun antenli böceğin bölgedeki yayılışında önemli ölçüde azalma tespit edildi. Bitki dünyasının kanseri olarak adlandırılan bu zararlı, en çok fındık dallarına zarar veriyor. Yetkililer tarafından yapılan survey çalışmalarında, böceğin sesten etkilenerek fındık bahçelerindeki otların arasına gizlendiği gözlemlendi.
Böceğin biyolojik yapısı gereği birkaç gün içinde çiftleşip fındık ağaçlarının kök kısımlarına yumurtalarını bıraktığı ve ardından yaşam döngüsünü tamamladığı tespit edildi. Fındık dışında orman ağaçlarında görülmeyen bu zararlı, sadece fındık ağaçlarını hedef alarak kökten kurutuyor.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü Kaplan: “Mücadelenin Son Evrelerine Geldik”
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, yapılan mücadele çalışmalarının son aşamasına gelindiğini açıkladı. Kaplan, “Turunçgil uzun antenli böceği ile ilgili bir mücadelemiz var. Maçka Esiroğlu tarafında Bakanlığımızın bütçesiyle ilaçlama yaptık. Yaklaşık 6-7 bin dekar alanda bu dirençli zararlıya karşı ilaçlama gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl olumlu sonuçlar aldık. Sayı her yıl azaldı ve bu sene tamamen bitireceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Kaplan ayrıca, “Bu böcek fındık ağacının içinden kemirerek ağacı kurutuyor. Kokarca fındığın kendisini hedef alırken, bu zararlı ağacın özünü yiyerek verimi yok ediyor. Süs bitkileriyle birlikte dışarıdan geldiği düşünülüyor ve ilk olarak İstanbul’dan bölgemize ulaştığı tahmin ediliyor. 8-10 yıllık bir süreci geride bıraktık ve artık son evredeyiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Mücadele Başlatıldı, Üreticilere Tazminat Verildi
24 Ekim 2019 tarihli ve 30928 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1961 karar nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele resmen başlatıldı. Karar kapsamında zarar gören fındık üreticilerine tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.
Trabzon’un Esiroğlu Mahallesi’nde 2016 yılından itibaren etkili olan ve fındık dallarını kurutarak üreticilere büyük zarar veren 'Drakula' lakaplı böcek, bazı üreticilerin pes etmesine neden oldu. Yaklaşık 15 üretici, yüzlerce dönüm fındık arazisinde zararlıdan kurtulamayınca fındık ağaçlarını iş makineleriyle söktürdü ve ardından sökülen fındık ocaklarını ateşe verdi.
Drakula Böceğine Karşı Mücadelede Umut Verici Sonuçlar
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen mücadele sayesinde, turunçgil uzun antenli böceğinin etkili olduğu alanlarda ciddi azalma kaydedildi. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ilaçlama ve bilgilendirme çalışmalarıyla üreticilerin zarardan korunmasını hedefliyor.
Kaynak:
Tarim Müdürlüğünde yeni icraat açıklama yap aynı şeyleri fotoğraf çek sosyal medyada yayınla.
Yanıtla (1) (0)Nerede Tarım İl-ilçe müdürlüğü ilaçlama yaptıda sonu geliyor. Halka bir açıklasınlar da halkta görsün bakalım nerede ne kadar alanda ne kadar ilaçlama yapıldı. Kâğıt üzerinde süper işler. Kahverengi kokarcada elde edilen başarılı çalışmalar gibi.Tarım personeli odasından çıksa sahaya inse masraf olur
Yanıtla (1) (0)Diordular ki ilaçla çözüm yok. Tek çözüm ağaçları sökmek ve yakmak ve öyle de yaptılar da kuruttular. aam müdür bey geldiği zmanını başlangıç kabul ediyor.
Yanıtla (0) (0)Ayna şahsiyeti kahverengi kokarca gösterseniz seviniriz Eğer önlem alınmazsa bu sene yine fındık randımanı çok düşük olacak. Ülke ekonomisi büyük zarar görüyor zaten tarım bitti
Yanıtla (1) (0)