Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Naciye Aydın, kayınvalidesinden öğrendiği bir gelenekle 30 yıldır her nisan ayında yağan yağmur suyunu biriktiriyor. Aydın, evinin çatısına yerleştirdiği kovalarla topladığı yağmur suyunu süzerek içiyor, çorbalarda ve yemeklerinde kullanıyor. Üç çocuk annesi Aydın, bu suyun kendisine ve ailesine yıllardır şifa getirdiğine inandığını ifade etti.
"3-5 Bardak Yağmur Suyu mu Beni Zehirleyecek?"
Aydın, bu alışkanlığının geçmişe dayandığını belirterek, “Yağmur suyunu biriktirip içmeyi 30 yıl önce kayınvalidemden gördüm. O zamanlar köy havası temizdi, biriktirip kullanıyorduk. Şimdi ortam daha pis ama o kadarcık su beni zehirlemez diye düşünüp yine de içiyorum” dedi. Nisan yağmurlarının geçmişten bu yana şifalı olduğuna inanıldığını dile getiren Aydın, kayınvalidesinin çocuklara içirdiğini, yüzünü yıkadığını ve hatta yoğurt yaparken bile yağmur suyu kullandığını anlattı.
Çocuklarından Tepki: "Yemeklere Katmış, Bilmiyorduk"
Aydın’ın kızı Gizem Aydın ise annesinin bu alışkanlığını yeni öğrendiğini ve doğru bulmadığını söyledi. “Annemin senelerdir yağmur suyu içtiğini bu yıl fark ettim. Yemeklere bile katmış, biz de içmiş bulunduk ama gereksiz buluyorum. Atmosferdeki kirlilik nedeniyle bu suyun faydalı olduğuna inanmıyorum” dedi. Annesinin bu davranışının kendisine tuhaf geldiğini belirten Aydın, bu alışkanlığın sağlıksız olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
Uzman Uyardı: "Yağmur Suyu Artık İçilebilecek Durumda Değil"
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahittin Kahveci, yağmur suyunun içilmesinin sağlık açısından risk taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Kahveci, “Nisan yağmurlarına yüklenen anlam tarih boyunca vardı. Ancak bin yıl önceki doğal şartlar artık yok. Doğallıktan uzaklaştık. Bugün şehirlerde ve sanayi bölgelerinde yağan yağmur, kirli havanın etkisiyle sağlığa zararlı hale geliyor. Yağmur suyu, içilebilecek bir durumda değildir” dedi.
Kaynak: