Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Olcay Bal, Haber61'e verdiği röportajda, şehrin itfaiye hizmetlerindeki yenilikler ve mevcut durum hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Bal, Trabzon'un sel konusunda Türkiye genelinde pilot il olarak belirlendiğini ve bu kapsamda önemli çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Olcay Bal, açıklamalarında iki yeni müfreze için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek “18 ilçemizde 21 istasyonumuzla beraber halkımız güvenliği için isimsiz kahramanlarımızla işimizi yapmaya devam ediyoruz. Yeni bir yapılma içindeyiz. Yapılanmalarımız devam ediyor. Çukurçayır müfrezesinden sonra yeni otogarda müfrezemizi açtık. Şu anda da Akyazı bölgesinde be Pelitli bölgesinde müfreze açma planlarımız var. Trabzon’da artan nüfus üzerimize bir olay güvenliği getiriyor. Onu taşıyabilmek ve ilimizin güvenliğini arttırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.
Trabzon’un Türkiye genelinde selde pilot il olması için çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Bal, ”2020'den böyle artan bir grafik var, malumunuz Trabzon turistik önemi arttıkça bir destinasyon olduğu müddetçe, olaylar bazında da artıyor. Şu an ortalama 5.000 civarlarında bizim itfaiye olayı gerçekleşmiş durumda. Tabii çok sayıda da asılsız ihbar da alıyoruz, bunların olaya dönüşmüş hali ortalama 5.000 civarında, şu an 31 Aralık itibarıyla bu rakamlar kesinleşmiş olacaklar.
Bunların büyük bir grubu %60'lara yakını yangın ve trafik kazası şeklinde gerçekleşiyor. Tabii ilimizin başka bir önceliği de sel ve orman yangını itibarıyla, Trabzon şu anda Türkiye genelinde selde pilot il çalışması yürütülüyor. Biz de itfaiye olarak hem ilçemiz ilçelerimizde hem de Ortahisar merkezde olmak üzere bunları müdahale ediyoruz. Su baskınları oluşuyor. Tabii aylara göre değişiklik arz eden durumlar var.
Türkiye ortalamasında normalde Nisan ve Ekim ayları arası olayların biraz daha az yoğunlaştığı yerlerde, Trabzon'da tam tersi olarak Ekim ve Şubat ayları arası olayların yoğunlaştığı bir zamandır. Çünkü sobaların yakıldığı, işte bahçe temizlikler yapıldığı zamanlardır. Olası yangınlara ve trafik kazalara yol durumu itibaren kırsal yol ağımızın da Türkiye'nin en büyük yol ağlarından birisi olması vesileyle, ki aşağı yukarı 20.000-22.000 km yol ağımız var, bu yol ağı da oluşabilir.
Yaylaları da dikkate aldığınızda çok sayıda trafik kazası ve mahsur kalma vakaları oluyor, keza hayvan kurtarma vakaları ortalama yıllık 1000 kurtarma seviyesinde gerçekleşiyor. Onlara da hayvanlar da bizim canımız olarak bakıyoruz. Onları da insanlarımızdan ayı tutmuyoruz, o anlamda da vatandaşlarımızın gerek inekler olsun, kedi olsun, köpek olsun, bir kuş veya yarasa ya da yılan vakalarına kadar müdahale ediyoruz. Artan olay sayısını artan istasyon sayısıyla karşılamaya çalışıyoruz. Çünkü nüfusun bir projeksiyonunu yaptık.
Ortahisar ilçesinde bir risk analizini yaptık, teknik üniversiteyle beraber o plan doğrultusunda gidiyoruz. Yani şehir hastanesinin de bir yeni bir aks olacağını değerlendiriyoruz, o anlamda orada da bir müfreze açarak artan yoğunluğa vatandaş can mal güvenliğini sağlamak için katkıda bulunarak yürütmeye çalışıyoruz.” dedi.
Kaynak: