Trabzon'da kahverengi kokarca ile kışlak mücadelesi başladı! "Fındık için bunu yapmalıyız"

Trabzon'da kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında açıklama yapıldı.

Trabzon'da kahverengi kokarca ile kışlak mücadelesi başladı! "Fındık için bunu yapmalıyız"

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ortahisar Ziraat Odası tarafından ortak kahverengi kokarca açıklaması gerçekleştirildi.

Vektörle Mücadele Şube Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Bülent Sağır açıklamalarda bulundu.

Sağır, şu ifadelere yer verdi: "600 noktada bizzat kendi ekiplerimizle bunların ilaçlamasını yaptık. Bugün itibariyle gelinen aşamada kışlak mücadelesi dediğimiz yapılara kahverengi kokarca böceğinin yerleşmesi durumunda bundan dolayı bir süre ilaçlarla mücadele yöntemini başlatmış bulunuyoruz.

Bu kapsamda 600 litre biyosider ilaç temin ettik kendi imkanlarımızla. Bunları Tarım Orman Müdürlüğü teşkilatlarının belirlediği yapılarda kendi ekiplerimizle, 9 yıl içerisinde 18 ekiple bu ilaçlamayı bugün itibariyle başlatmış bulunacağız. Bu çalışmanın bundan sonraki aşamalarda gelecek dönemlerde de yine polimentüzel satın alanlara devam edeceğini belirtmek istiyorum."

"İYİ NETİCELER ALACAĞIZ"
Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, "Karadeniz Bölgesi'nde bizler bu tehlikeyi gördükten sonra, tüm devletimizin kurumlarıyla, taşın altına elimizi sokarak, bu iş birliğinde her zaman var olacağımızı, olduğumuzu ve var olacağımızı uygulamalarımızla da ortaya koyduk.

Bu mücadele sabır isteyen ve çok fazla şeylere koparılmadan, çünkü var olayı yapanlar, her zaman devletimiz tehlikenin yanında, tehlikenin karşısında nasıl olursak, bu tehlikenin de karşısındadır.

zz.jpg

Dolayısıyla hep beraber, el ele vererek, bu zararı da bu bölgeden yok edeceğiz. Başka da imkanımız yoktur. Bu konuda, Korkarcayla mücadele konusunda, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve tabii ki diğer kurumlarımız da aynı şekilde ellerinden geleni yapıyorlar. Taşın altına elimizi sokacağız, ne gerekiyorsa yapacağız. Halk için, millet için ve fındık üretimi için bunu yapmak zorundayız. İnşallah bundan iyi bir netice alacağız." dedi.

"ORTAK BİR ÇALIŞMA"
Trabzon Tarım ve İl Orman Müdürü İsa Kaplan, şunları söyledi: "Mücadele neden 9 ilçemizde, neden 300 metrelik bir alan üzerinde rakamın 300 metreye kadar olacağı yerde diye sorarsanız, bizler sere sürmeye çalışması anlamında öncelikle bütün ilçelerimize tuzak kurduk. Bu tuzaklar da ne kadar kokarca yakalandı, hangi bölgede tehlikeli oldu, teslim yaptık.

Bunlar çok uzun soluklu, 2 yıllık bir süreçti arkadaşlar. Tabii Beşikdüzü'nden Sürmene'ye kadar olan sahil ilçelerimizde hepsi tehlike altında olabiliyor. Ve 300 rakımdan sonra ise kokarcanın çok ciddi bir zarar verecek durumda olmadığını görünce de biz bu bölgedeki 40 ila 60 bin arasına yaklaşık kışlak yetiştirdik.

Bu tespit ettiğimiz kışlakların, malumunuz biliyorsunuz Ekim-Kasım gibi kışlaklara giriyor, Mart-Nisan gibi de kışlaklardan çıkıyor. Kışlaklara giren, kendi ayağı ile gelen kokarcayı yok etmenin en iyi yolu da yine Halk Sağlığı Ürünü olan Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış biyostar ürünlerle ilaçlanmaydı. Bu noktada işin açıkçası ben Büyükşehir Belediyesi'nden ilaç yardımı beklerken yeniden teknik ve eleman yardımını da yaptı. Bu çok önemli bir destek bizim için.

Çünkü buradaki arkadaşların ilaçlama konusundaki hassasiyeti ve profestonelliği işçilerimizde yok. Bizde de yok. Bu arkadaşların zaten bu daireyle bir ilişkin iş yapan arkadaşlar. Bu arkadaşları biz kendi ilçe müdürlüğümüzdeki arkadaşlarla beraber ortak bir çalışma içerisine aldık. Hep beraber bu arkadaşlarımızla beraber 40 ila 60 bin arasında kışlak ilaçlanacaktır."

ziraat.jpg

"KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ"
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, "Biz Trabzon'da tarımsal hizmetlerin geliştirilmesi noktasında her adımda her yerde büyükşehir olarak bulunmak istediğimizi ve toplumumuza katkı sağlamak istediğimizi belirtiyoruz.

Bu noktada 2017'den beri Doğu Karadeniz bölgesini etkileyen ve bu yılda etkisini çok gördüğümüz kahverengi kokarca bölge ile mücadele kapsamında ilk önce Tarım Bakanlığımızın, İl Müdürlüğümüzün çalışmalarına destek vermek suretiyle, hem onlara eleman desteğiyle beraber çalışmalarını hızlı bir şekilde çözmek, ardından bunu da yeterli görmeyip yine belediye başkanımız Ahmet Metin Genç'in talimatlarıyla biz bu işe hem ilaç hem tuzak noktasında da destek vermemiz gerektiğini düşünerek, bugün tabii Tarım Müdürümüz bu işin biyolojik olarak anlatısını yaptı.

Bu tarihlerde kışlakta ilaçlama yapmamız gerektiği noktasında bir görüş birliğine varıldı ve biz bu noktada da ilaçlarımızı alarak 9 ilçede 18 ekiple beraber profesyonel kişilerin belirlediği yerleri ilaçlamak suretiyle bizler bu çalışmaları hızlıca büyükşehir olarak yapacağız. Ardından da yaptığımız yine hesaplamalara göre Mayıs aylarında, lisan aylarında 3 milyon 840 bin metrekare alanı ilaçlayacağız.

Biz bu noktada Trabzon halkının kokarca ile mücadele noktasında büyükşehirin üzerine düşen bütün görevleri karşılıksız yerine getireceğini, koşulsuz yerine getireceğini de belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler