Trabzon Büyükşehir Belediyesi, bölge tarımına ciddi zararlar veren kahverengi kokarca böceğiyle mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı’na bağlı Vektörel Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 23 Ekim 2024 tarihinde başlatılan ilaçlama çalışmaları, 9 ilçede 9 ekip ve 18 personel ile devam ediyor.
Kışlak Alanlarda Yoğun İlaçlama
Mücadele kapsamında, kahverengi kokarca böceğinin kışlak yaşam alanları olan depo, ahır, odunluk ve ambar gibi bölgelerde yoğunlaşan ekipler, şimdiye kadar 205 bin 75 litre ilaç kullanarak 17 bin 655 noktada ve 1 milyon 312 bin 48 metrekarelik alanda ilaçlama gerçekleştirdi.
Böceğin Yoğun Olduğu 9 İlçede Etkin Çalışma
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerinin, böceğin özellikle fındık ekili alanlarda daha fazla zarar verdiği bölgeleri belirlediği ifade edildi.
Bu ilçeler; Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü olarak açıklandı. Böceğin, deniz seviyesinden 300 ila 400 metre rakımlı alanlarda daha yoğun etkili olduğu tespit edilerek bu bölgelerde kışlak alanlara odaklanıldığı belirtildi.
2025’te Feromon Tuzaklarıyla Mücadele Sürecek
Açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından il genelinde yerleştirilen 600 feromon tuzağına destek vererek ilaçlama çalışmalarına katkı sağladığı ifade edildi. 2025 yılı itibarıyla bu mücadele, fındık bahçelerinde feromon tuzaklarının kullanımıyla devam edecek.
Belediyenin, bu amaç doğrultusunda 2 bin 550 adet feromon tuzağını belirlenen noktalara yerleştirerek mücadeleye katkı sağlayacağı bildirildi.
Tarım Alanlarını Koruma Kararlılığı
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürüttüğü bu çalışmalarla bölgedeki tarım alanlarını ve özellikle fındık üretimini korumayı hedefliyor.
Kaynak: