Trabzon'da kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı yürütülen mücadelede yeni bir aşamaya geçildi. Daha önce biyolojik mücadele kapsamında “Samuray Arısı” salımı ile yürütülen mücadelede, artık ilaçlama yöntemi de kullanılacak.
Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, ilçe tarım ve orman müdürleri ile yaptığı toplantıda yeni uygulama ile ilgili belirlenen prensipler ve uygulanacak plan üzerinde görüştüklerini belirtti.
Kahverengi Kokarcanın Türkiye'deki Varlığı
İl Müdürü İsa Kaplan, kahverengi kokarcanın Türkiye'deki varlığının ilk defa 2017 yılında Artvin'in Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde tespit edildiğini söyledi. Bu zararlının başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ekonomik değeri yüksek meyve, sebze ve tahıl ürünlerinde verim ve kalite kaybına sebep olduğunu belirtti.
Trabzon'da Sürdürülen Çalışmalar
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 18 ilçede ve bu ilçelere bağlı 536 mahallede, yaklaşık 36 bin çiftçiye eğitim, yayım ve demonstrasyon çalışmaları yaparak kahverengi kokarca ile mücadele ediyor. İl Müdürü İsa Kaplan, tüm teknik personel ile sahada bu zararlıyla mücadelenin sürdürüldüğünü ve zirai mücadelenin tam zamanında olduğunu ifade etti. İlaçlar il müdürlüğü tarafından temin edilerek ilçe müdürlerine teslim edildi.
Yapılan Çalışmalar
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütmekte olduğu çalışmalarda şu bilgilere yer verildi:
70 teknik personel görevlendirilerek 12 ilçede, 36 lokasyonda, 72 feromon tuzak ve 144 yapışkan tabla ile sürvey çalışmaları yürütülmektedir.
5422 üreticiye bilgilendirme yapılmış, 9670 basılı yayın dağıtılmıştır. 28 basın mensubu ve 100 sektör temsilcisine bilgilendirme yapılmıştır.
Kışlak çıkışı için kışlak yakınlarına ilaçlamalar yapılmıştır.
Ticaret Borsası ile Salı ve Cuma günlerinde 24 üreticiye ilaç verilmiş ve ilaçlama için bilgilendirme programları düzenlenmiştir.
Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Arsin, Araklı ve Maçka ilçelerinde kahverengi kokarcanın yoğun olduğu alanlarda 654 dekarlık alanda kimyasal mücadele yapılmıştır.
07.06.2024 tarihinde, Maçka ilçesi hariç 17 ilçede saat 10:00’da eş zamanlı olarak 179 tüp ve yaklaşık 10.000 adet Samuray arısı doğaya salınmıştır. Salınım işlemi popülasyon yoğunluğuna göre 103 lokasyonda gerçekleştirilmiştir.
Kaynak: