Trabzon’da projeler masaya yatırıldı! "İş işten geçtikten sonra bize başvurmasınlar"

Trabzon Mimarlar Odası Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası ortaklığında “Kenti Konuşuyoruz” toplantısı hayata geçirildi.

Trabzon’da projeler masaya yatırıldı! "İş işten geçtikten sonra bize başvurmasınlar"

Trabzon Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından “Kenti Konuşuyoruz” toplantısı düzenlendi.

“Yazılı ve Görsel Basınla Danışmak” amacıyla yapılan toplantıda kent ile ilgili projeler ele alındı. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi’nde hayata geçirilen toplantıda şehirde yapılan ve yapılması planlanan projeler masaya yatırıldı.

PEHLİVAN: "KORUNMASI GEREKEN ALANLARA YAPI YAPMAYA DEVAM EDİYORLAR"

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, şehirdeki yapılaşmalara yönelik, "Yatırımı engelliyorsunuz deniyor. Buralar sizin çalışma ve yaşam alanınız. Eskiden de böyleydi deniyor düzeltmek için sizleri seçtiler. İhaleyi alan müteahhit Trabzonlu deniyor. Ne yapalım? Bütün belediyenin hizmet alanları dere yataklarında böyle bir rezalet olabilir mi? Herkes buraların yıkılıp kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Bakanlık bile yıkın kaldırın diyorlar.
Korunması gereken alanlara yapı yapmaya devam ediyorlar. Vali Aziz Yıldırım 15 gün içinde yıkın kaldırın diyorlar 130 gün oldu hala imalatlar devam ediyor. Akçaabat ve Yomra'nın 15 sayfa yıkım kararı var ve kimse müdahale etmiyor. İmar barışı meralarda geçmiyor ancak Giresun'da bir vatandaş mağdurum diyor kanunlara göre yasak olmasına rağmen bahane bulup yıkım kararı olan binalara elektrik ve su bağlanır diyorlar.

Kanuna iki tane adam görüş veriyor ve elektrik bağlanıyor hukuksuz şekilde. Sera Gölü'de tarım alanına bina yapıldı bunlara ruhsat verdiler. Şimdi ruhsatı kapatmak için sağa sola saldırıyorlar. Burası kıyı kenar kanununa tabi bir yer olmasına rağmen burada bunları yapmaya izin veriyorlar. Korunacak alan burası adamlar ruhsatları verdiler kısmı yapılaşma ruhsatı verdiler diye duydum. Eğer bir eylem yapacaksanız bir yere çıkar. Yayla yolu planda yok asfalt döküyorlar." açıklamalarına yer verdi.

bize-basvurmasinlar-1.webp

URAL: "DOĞRU OLMAYACAĞINI İFADE EDİYORUZ"

Trabzon Mimarlar Odası Şehir Plancıları Odası Başkanı Serbülent Ural, Hafif Raylı Sisteme yönelik konuşarak, "Hafif Raylı Sistem konusu artık Şehir hastanesi ile ilgili de bir konu. Lanse edilen şehri ilk etapta şehir hastanesi meydan arasında ilk olarak lanse edildi ve bunun doğru olmadığını izah etmiştik.

Biz Büyükşehir Belediyesi ile toplantılar yaptık ziyaret ettiler endişelerimizi anlattık ve raporladık. Şehir hastanesi ve meydan arasında kalmaması gerektiğini asıl sıkışıklığının doğu tarafında olduğunu ve ilk kısmın Akyazı ve Havalimanı arasında yapılması gerektiğini raporladık. Büyükşehir Belediyesi'nin şuana kadar paylaşımcı bir tavrı var bu bizi memnun ediyor ancak bunlar toplantıda kalmamalı hayata geçerse anlamı ve karşılığı var demektir. Süreci takip ediyoruz.
Yaz döneminde proje ihalesi yapılacak ve devam edilecek dendi bildiğimiz kadarı da ihalesi yapıldı bakanlığa gidildi alan firma projeye başlayacak artık bu toplantıların yapılması gerekiyor. Kahramanmaraş caddesinin hata olacağını belirttik bunun Tanjant mı sahil kısmımı konusunda toplantı yapılmalı. Kolay bir konu değil beraber karar vermek lazım göründüğü kadarı ile yeniden gündeme gelecek. Şehir hastanesinin yapıldığı yer noktasında sorun yaşanacağı aşikardır.
Stada maça gittiğimizde bile trafik konusunda sıkıntı yaşanıyor. Olay sadece raylı sistem değil şehir hastanesi ve oraya ulaşım konusu. Araç ile oraya ulaşmak özellikle maç günleri çok zor. Bütün bunların entegre şekilde konuşulması gerekiyor. Gördüğümüz kadarı ile şehir hastanesinin yüzde 50'si yapılmış durumda süratle devam ediyor.

Ulaşım konusunda bizim ile henüz bir paylaşım olmadı umarız paylaşım olur. İhale edildikten sonra bizim ile görüşülmesi iş işten geçmiş oluyor. Şehir hastanesi, raylı sistem o bölgenin ulaşımı ile ilgili entegre şekilde görüşmeler yapılması gerekiyor. Ulaşım planı sağlıklı şekilde yapılması gerekiyor." dedi.

KASIMOĞLU: "BİZİMLE BİRLİKTE ÇALIŞILMASI LAZIM"

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Uğur Kasımoğlu, Hafif Raylı Sistem üzerine konuşarak, "Hafif Raylı Sistem konusunda herkesin ortak dile getirdiği bir sorun var Kahramanmaraş Caddesinden geçilmeyip yeniden ele alınması lazım.
Projeyi yapacak firmanın bizimle çalışması lazım ki yine sorunlar yaşanmasın. İhale projelendirme aşamasında destek vermeye hazırız." dedi.

bize-basvurmasinlar2.webp

URAL: "ZAMAN İÇERİSİNDE ZARAR VERİYOR"

Kıyılarda yapılan dolgu alanlarına yönelik açıklamalarını sürdüren Ural, "Siyaset kente hizmet getirilmeye çalışırken o an için ekonomik gibi gözükenleri tercih etse de bunun zaman içerisinde zarar verdiğini görüyoruz. Yapılan dolgular kentin nasıl deniz ile ilişkisini bozduğunu görüyoruz.
Ekosisteme zararlarını görüyoruz şimdi biraz daha doldurup rekreasyon yolları yapıp kenti deniz ile buluşturalım diyoruz. Eski çöp alanının üzerine cami, bilim merkezi gibi merkezler yapıldı. Dolgu işinde artık durmamız lazım. Gülcemal dolgu alanı yapılmaya başlandı ama maalesef altyapısı tamamlanmadan doğru tahkimat projeler yapılmadan dolguya başlandı. Sayın Ahmet Metin Genç'in göreve geldikten sonra bura ile ilgilenmeye başladığını görüyoruz. 3 tane proje yapıldığını söylediler keşke yapılmadan bunları konuşsak. Oraya yığılmış tonlarca toprak var o alanı nasıl değerlendireceği konusunda çalışmaları var. Orada yol ve deniz kotunun üzerine bir çalışma var ve nasıl değerlendireceği konusunda sıkıntılar var." ifadelerine yer verdi.

KASIMOĞLU: "UMARIZ YENİ DOLGULAR KARŞIMIZA ÇIKMAZ"

Kasımoğlu, Gülcemal Dolgu Alanı'na yönelik açıklamalarında şunları söyledi: "Projeler gelmeden bizim ile görüşmeleri gerekiyor proje hazırlayıp geldiklerinde lansman gibi oluyor.
Bu tür problemlerin şehrimizde sahibi olmadığını görüyoruz. Umarız yeni dolgular karşımıza çıkmaz ve tarım toprağı kullanılmaz."

URAL: "İTİRAZIMIZ VAR"

Karagöz meydanı ile alakalı açıklamalarda bulunan Ural, "Kamu yararı olduğu ve eski bir alanın ortaya çıkarılacağı söylenerek orada kamulaştırmalar yapıldı. Oradan yapılan yıkımlar Tabakhane Vadisi'ne taşındı oraya boşalttıktan sonra bina yapmamız gerekiyordu. Ortaya çıkan yapılar belli.
O yapıları oraya koyduktan sonra yol getirmek için eski Tabakhane Köprüsü'nü deldik. Gerekli miydi bizce değildi kaldı ki o yol için köprüyü delmeye değmezdi. Uzun bir süre otopark olarak kullanıldı ama otopark yapmak ile iş bitmiyor orayı koyduktan sonra giriş çıkış planlaması yapılması lazım.

Tanjantın bir şeriti iptal oldu. O bölge üzerine bazı ilave bloklar ile satışa çıkarıldı. Alan kişinin buraya yatırım yapmak için bir sebebi olmalı dolayısıyla oraya bazı bloklar eklenerek olabildiğince dozunda tutmasına rağmen satılamadı. Biz buranın bu şekilde satışa çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Kamu yararı ile yapılmış kamulaştırmalar varken şimdi belediyenin satarak para kazanmasına dönüştürüldü. İtirazımız var." dedi.

KASIMOĞLU: "KIYMETLİ ALANLAR ELDEN ÇIKARILIYOR"

Kasımoğlu ise, "Esasında bu sadece Karagöz Meydanı'nda değil genel olarak bunu yapıyorlar. Kamu arazilerini satışı çözüm olarak görüyorlar.
Bu kamu arazilerinin satılması kısa vadede 4200 kişinin maaşını ödeyebileceğiz ama kıymetli arazileri elden çıkarmış olacağız. İmar Planlarında buralar kamu alanları olarak yer almıyor."

URAL: "KENT İLE BAĞLANTISI NE?"

Moloz'da yapılan cami, bilim merkezi ve Avrasya Pazarı'na yönelik açıklama yapan Ural, şunları söyledi: "Burası dev bir trafik adası ve çöp dolgu alanı. Bu alana getirip böyle yapıları koyuyoruz. Stadyumu ve hastaneyi yapabildiğimiz gibi dini tesisleri de yapabiliyoruz.
Bunun kent ile bağlantısı ne? 7500 kişilik koskoca bir cami yapıyorsunuz oraya bu kadar insanın geleceğini düşünerek burayı yapıyorsunuz bu insanlar oradan çıktığında 3 şeritli otoyolu geçip ulaşım sağlayacak. Buraya dolmuşların ve otobüslerin durma alanı yapıyorsunuz.
Kentte yeni bir rekreasyon alanı, düzenlemeler, merkezler yapıyorsunuz yanında gasilhane var. Garip işlevsel problemler de var. Gasilhane kentin ihtiyacıdır ama bugün o noktada mı olmalıdır? Orası kent için rekreasyon noktası ise orada mı olmalı?"

KASIMOĞLU: "PROBLEM YAŞAYACAĞIZ"

Kasımoğlu ise, "Böyle bir yaşam alanını plansız programsız yapamayız. Ulaşım bağlantıları düşünülmemiş nereden tutarsak elimizde kalıyor. Şehir hastanesi bittiğinde neler yaşayacaksak orada da yaşayacağız. Özel günlerde orada trafik sıkışacak vatandaş da kullanamayacak. Az ilerisinde Reşadiye Kavşağı var farklı bir probleme sebep oldu burada da aynısını yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler