Ortahisar Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Basın Tarihi Müzesi’nde “Kesişen Dünyalar” adlı sergiyi sanatseverlerin beğenisine sundu.
Trabzonlu meslek büyüğümüz Fethi Yılmaz’ın hazırladığı Özel Dergi Arşivi Sergisi, Trabzon basın ve yayıncılık tarihine ışık tutan nadide eserlerle dikkat çekti.
Trabzon’un Dergi Yayıncılığı Tarihine Yolculuk
Sergisi hakkında bilgi veren Fethi Yılmaz, Trabzon’un basın ve yayıncılık tarihindeki dönüşümleri şu sözlerle anlattı:
“Trabzon'da 1865’te başlayan matbaacılık serüveni, 1969’da matbaanın gelmesiyle birlikte gazeteciliğin yanında dergi yayıncılığı da farklılaştı. Hiciv dergileri ortaya çıktı. Herkes Temel, Fadime’yi biliyor ama bunun başlangıcı 1971 yılında çıkan mizah dergileri... Mesela bir tane kahkaha dergisi var. O zaman ki Esad Ömer Eyyüb-i, hem padişaha hem Atatürk’e muhalif olduğu için bu dergiden dolayı kaçıyor.”
Serginin Öne Çıkan Dergileri
Fethi Yılmaz, Trabzon’un geçmişinden günümüze dergi yayıncılığında önemli bir yer tutan eserlerden örnekler verdi:
Kaygu Dergisi: 11 sayılık tam takım.
Kıyı Dergisi: İlk sayısı, 1 Ekim 1961 tarihli.
Boztepe Dergisi: 1946 yılında Trabzon Lisesi tarafından çıkarılan 10 sayılık bir yayın.
Hamsi Dergisi: 1948’de başlayıp 1972’ye kadar orijinal haliyle devam eden bir yayın.
Horon Dergisi: Beşikdüzü ve Ankara’daki Trabzonlular Derneği tarafından ayrı ayrı çıkarılan bir yayın.
552 Dergiden 47 Özel Seçim
Fethi Yılmaz, elinde bulunan 552 dergiden sergi alanı kısıtlaması nedeniyle 47 tanesini sergilediklerini belirterek şunları söyledi:
“Burada amaç tamamen Trabzon üstüne çıkan dergiler. Mor Taka, Ada, Horon, Maçka gibi pek çok dergi, Trabzon’un basın tarihini temsil ediyor. Bu dergiler, Trabzon Sallanemeleri’nden sonra şehirde yayımlanan tüm kitapların temelini oluşturdu.”
Kaynak: