Karadeniz Bölgesi'nde tiroid bezi hastalıklarının yaygın olduğu belirtilirken, uzmanlar bu durumun aşırı karalahana tüketimine bağlı iyot eksikliğinden kaynaklandığını ifade ediyor.
Karalahana Tüketimi Tiroid Hastalıklarını Artırıyor
İmperial Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Doğukan Atabay, Karadeniz'de tiroid hastalıklarının ülke genelinden daha fazla görüldüğünü belirtti. Atabay, "Tiroid bezi hastalıkları Türkiye'de yaygın ancak Karadeniz'de oran daha yüksek. Bunun sebebi, karalahana tüketiminin fazla olması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan iyot eksikliğidir. Aşırı karalahana tüketimi iyot emilimini azaltarak guatra yol açabilir. Bunun dışında şalgam, turp, kabak gibi sebzelerin fazla tüketimi ve iyotsuz tuz kullanımı da guatra sebep olabilir." dedi.
Kadınların Yüzde 40-50’sinde Tiroid Nodülü Görülüyor
Tiroid bezinde oluşan bezelere nodül adı verildiğini belirten Atabay, bu durumun özellikle kadınlarda daha yaygın olduğunu söyledi.
"Kadınların yaklaşık yüzde 40-50’sinde, erkeklerin ise yüzde 20-30’unda tiroid nodülü görülebilir. Nodüllerin yüzde 95’i iyi huyludur ancak yakın takip edilmeleri gerekir. Çünkü bazı nodüller zamanla büyüyerek hastada nefes darlığı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığına neden olabilir. Ayrıca bazıları kansere dönüşerek tiroid kanseri oluşturabilir. Tiroid nodüllerinin teşhisinde elle muayene önemli olsa da kesin tanı için ultrasonografi gereklidir. Ultrasonda nodülün iyi ya da kötü huylu olup olmadığı belirlenebilir. Eğer şüpheli bir durum varsa, biyopsi ile kesin teşhis koyup tedavi planlaması yapıyoruz." diye konuştu.
Tiroid Nodüllerinde Tek Çözüm Ameliyat Değil
Eskiden tiroid nodülü tedavisinin yalnızca açık ameliyatla yapıldığını hatırlatan Atabay, artık mikrodalga ablasyon tedavisi gibi modern yöntemlerin de kullanılabildiğini belirtti.
*"Her tiroid nodülünün tedavi edilmesi gerekmiyor. Ancak 2 santimden büyük nodüller, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü yapanlar, kanser şüphesi taşıyanlar tedavi edilmelidir. Önceden tek çözüm açık ameliyatla tiroid bezinin alınmasıydı. Ancak tiroid tamamen alındığında hastalar ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalıyordu ve vücuda dışarıdan alınan bu ilaçlar, tiroid hormonunun yerini tam olarak tutamıyordu.
Son yıllarda mikrodalga ablasyon tedavisi ile iğne deliğinden girerek nodülü yakarak tedavi edebiliyoruz. Bu yöntemde tiroid bezini koruyarak hastanın ömür boyu ilaç kullanmasını engelliyoruz. Ayrıca ameliyatla kıyaslandığında boyunda kesi izi oluşmuyor, ses tellerinin zarar görme ihtimali çok düşük ve hasta 30-40 dakika süren işlem sonrası taburcu edilerek normal hayatına dönebiliyor.
Tiroid nodüllerinde artık tek tedavi yöntemi ameliyat değil. Uygun hastalarda mikrodalga ablasyon yöntemi, hem iyi huylu nodüllerde hem de bazı tiroid kanserlerinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir."* dedi.
Karalahana Tüketimi İçin Mevsimi Geldi
Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan karalahanaya talep arttı. Trabzon'da bir manavda çalışan Ali Kemal Özkan, kış aylarının karalahana tüketimi için en ideal dönem olduğunu söyledi.
"Kar yağdıktan sonra karalahana daha da tatlanıyor. Şu anda en çok satılan sebzelerden biri. Karalahana, Trabzon’un mısır ekmeği ve hamsi ile birlikte vazgeçilmez ürünlerinden biri. Şu an tam mevsimi; sarması, çorbası ve yemekleri için en uygun zaman." ifadelerini kullandı.
Kaynak: