Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 9 Nisan 2025 sabahı saat 06.09’da meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, Trabzonlu jeofizik mühendislerinin uyarılarına neden oldu. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Kürşad Bekar, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’na (KAF) yakınlığı nedeniyle bölge için önemli bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti.
"Büyük Depreme Hazır mıyız?"
Kürşad Bekar, yaptığı yazılı açıklamada Kelkit merkezli depremin yüzeye sadece 5 km derinlikte gerçekleştiğini ve bu nedenle yer yüzeyine etkisinin daha fazla olabileceğini ifade etti. Depremin Erzincan ve KAF hattına olan yakınlığına dikkat çeken Bekar, “Beklenen büyük bir Kuzey Anadolu Fayı depremine ne kadar hazırız?” sorusunun yeniden gündeme taşındığını vurguladı.
Yapılaşmaya ve Zemin Güvenliğine Eleştiri
Bekar, özellikle kırsal bölgelerde yaygın olan kontrolsüz yapılaşma, yüksek eğimli arazilere açılan yollar ve dolgu sahillerin yapılaşmaya açılmasının, büyük can ve mal kayıplarına zemin hazırladığını söyledi. Trabzon gibi yağışlı ve engebeli coğrafyalarda depremlerin dolaylı etkilerinin de yıkıcı olabileceğini belirten Bekar, özellikle eski ve kalitesiz yapıların temelinde oluşan korozyon ve paslanmanın binaların dayanıklılığını düşürdüğünü aktardı.
"Belediyeler Hazırlıksız Yakalanabilir"
Trabzon özelinde birçok ilçe belediyesinde jeofizik ve jeoloji mühendislerinin istihdam edilmediğini vurgulayan Bekar, bu durumun zemin etüt raporlarının sağlıklı şekilde kontrol edilmesini engellediğini belirtti. İlçe belediyelerine çağrıda bulunan Bekar, “Sahada yer bilimci olmayan bir belediyenin denetim yapması mümkün değildir. Bu nedenle tüm belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi elzemdir” dedi.
Ortahisar Belediyesi ile Yapılan Protokol Örnek Gösterildi
Jeofizik Mühendisleri Odası olarak Trabzon Ortahisar Belediyesi ile imzalanan "Sağlıklı Kentleşme İçin Ortak Mesleki ve Teknik İşbirliği Protokolü"nün örnek bir uygulama olduğunu belirten Bekar, benzer protokollerin tüm belediyelerle yapılması gerektiğini söyledi. Ancak protokollerin etkili olabilmesi için bu alanda yetkin uzmanların da belediyelerde mutlaka istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Hasarsız Yapı Denetimi Şart"
Açıklamada ayrıca eski yapıların özellikle temel ve taşıyıcı kolonlarının, yetkin firmalar tarafından yapılacak jeofizik etütlerle hasarsız biçimde denetlenmesinin hayati öneme sahip olduğu belirtildi. Bekar, “İnsan yaşamı söz konusuysa, bilimsel denetimden ödün verilemez” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Kaynak:

Hangi depremden bahsediyorsunuz. Daha bu yıl 3 cm kar yağışında ulaşımı felç olan Trabzon dan mı bahsediyorsunuz. Kimse kendini kandırmasın ve Allah korusun inşallah olmaz...
Yanıtla (1) (0)TRABZONDA İNSANLARIN ÇOĞU BURASI DEPREM BÖLGESİ DEĞIL DÜŞÜNCESINE SAHİP. DOĞU KARADENİZDE ESKİ EVLER DENİZ KUMUYLA VE ESKİ DÜZEN YAPILMIŞ SAHİL BÖLGELERİNDEDE ÇOK SAYIDA BİNA DENİZ DOLGUSU ÜZERİNE BİR KISIM BİNADA DERE YATAKLARINA YAKIN YAPILMIŞ NE YAZIKKİ.YANİ DURUM CİDDİ
Yanıtla (0) (0)Bu çağrılar ancak bizim gibi ülkelerde olur nasrettin hoca misali deste kırıldıktan sonra bir işe yaramaz.sallaninca çağrı aklınıza geliyo rusat verirken ve yapılar yapılırken aklınıza gelecek.yoksa başka ülkelerde 7 şeddad depremde ölüm oranının yüzlerce katı bizim ülkemizde bayramlarda trafik kazalarında oluyor.hatali yapılan yollar ve rasgele yol kenarlarına yapılan parklardan dolayı.ancak fuzuli makam koltuk işgal ederler.
Yanıtla (0) (0)