Trabzon’un Sürmene ilçesinde yaşayan Şennur Cengiz, 5 yıl önce eşine yemek getirirken keşfettiği bıçak üretim serüvenine büyük bir tutkuyla başladı. Tescilli Sürmene bıçağı üreterek Türkiye'nin dört bir yanına gönderen Şennur Usta, artık ilçede bu işi başaran bir simge haline geldi.
Sürmene Bıçağına Kadın Eli Değdi
Şennur Cengiz, eşinin atölyesinde geçirdiği anlarda bıçak yapımına merak saldı. İlk denemelerini zımpara ile yapmaya başlayan Şennur Usta, kısa sürede kendini geliştirerek bıçak üretiminde uzmanlaştı. Bugün, el emeğiyle ürettiği Sürmene bıçaklarını Türkiye'nin farklı illerine gönderiyor.
Şennur Cengiz, bu süreci şöyle anlattı:
“Bu işe ilk başladığımda zor gelmişti. Ancak biz Karadeniz kadını, aklına bir şey koyduysa üstesinden gelir. Bıçağın elde rahat oturuşuna ve keskinliğine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca uzun ömürlü olması için bulaşık makinesine atılmamalı, ılık su ile yıkayıp kurulanmalı.”
“Eşim İlk Başta Karşı Çıktı, Ama Pes Etmedim”
Şennur Cengiz, eşinin başlangıçta bıçak üretimine sıcak bakmadığını belirterek şunları söyledi:
“Eşim ilk başta 'Yapma' diye diretse de ben kendime güveniyordum. Gözlem yaparak ve pratikle ilerledim. Yanlış yaptığımda eşim kızdı ama çabuk affettirdiğimi düşünüyorum. Bu süreçte bir Karadeniz kadını olarak azimle devam ettim.”
Eşinden Destek ve Övgü
Şennur Cengiz’in eşi Hakan Cengiz ise eşinin başarısını şu sözlerle dile getirdi:
“Eşim işe zımpara yaparak başladı ve gerçekten mükemmel yaptı. İlk denemelerinden sonra süreçte yer almak istedi. Şimdi 20 işlemden 11’ini eşim, 9’unu ben yapıyorum. Eşim, işte bana büyük destek oluyor. Tembelliğim tuttuğunda o beni zorluyor.”
Kaynak: