1985 yılına kadar sadece ÇAYKUR’un yer aldığı çay da, yaklaşık 38 yıldır üretimde olan özel sektörün payı giderek arttı ve son iki yılda en üst düzeye çıktı.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Üyesi ve çay sanayicisi Mehmet Saygın, 1984 yılında çıkarılan 3092 sayılı kanun ile özel sektöre de açılan çay sanayisinde ÇAYKUR dışındaki fabrikaların 1985 kampanya döneminden itibaren çalışmaya başladığını hatırlatarak, “Bugün gelinen noktada ÇAYKUR’a ait 47 fabrika yer alırken, özel sektörün fabrika sayısı ise 207’ye ulaşmıştır” diyerek yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Yaş çay yaprağı işlemede istikrarlı bir şekilde sürekli artan özel sektör payı 2022 yılında yüzde 54’e çıkmış, bu yıl da yüzde 60’a yaklaşmıştır. Bunun ne anlama geldiğini 1985 yılına kadar alındığı gün fabrikada işlenmesi gereken yaş çay yaprağının ÇAYKUR fabrikalarının kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle imha edilmesine tanıklık edenler çok iyi bilirler. O nedenle gelinen noktada çay sektöründe ÇAYKUR-Özel sektör ayrımının artık tamamen ortadan kalkması, devletin gereken teşvikleri özel sektöre de aynı şekilde vermesi gerekir.”
Rekabet ortamı içinde özel sektörün en gelişmiş teknolojileri kullanarak kaliteli çay ürettiğine ve bunlara da talep arttığına işaret eden Saygın, “Başta devlet olmak üzere kamunun sektörü her aşama bir bütün kabul ederek hareket etmesi her bakımdan olumlu sonuçlar yaratacaktır. Bugün üreticilerimiz 740 bin dekarlık bir alanda ürettiği yaş çay yaprağının tek tanesini bile heba olmadan satabiliyor ise bunda özel sektörün payı büyüktür. Bu noktada sanayiciler olarak biz ne kadar kaliteli kuru çay imal etmeye çalışıyor isek, üreticilerimiz de kaliteli yaprak yetiştirip bu çabaya destek olmalıdırlar” dedi.
Kaynak: