TÜRES Trabzon Şube Başkanı Barış Öztürk: "Oteller yetersiz kalıyor"

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Trabzon Şube Başkanı Barış Öztürk Haber61'e açıklamalarda bulundu.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Trabzon Şube Başkanı Barış Öztürk, Haber61'in konuğu olarak değerlendirmelerde bulundu.

Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Lakot'a konuşan TÜRES Trabzon Şube Başkanı Barış Öztürk'ün açıklamaları şu şekilde;

"Türkiye genelinde 10 bine yakın üyemiz var"

Derneğimiz sadece apartların dâhil olduğu bir dernek değil, turizm paydaşlarının tamamı kafe, restoranlar, lokantalar, apartlar, oteller, turizm acentaları tamamının üye olabildiği turizm anlamında bir dernektir.

Derneğimizin şu anda Türkiye genelinde 10.000'e yakın üye sayısı vardır. Trabzon'da da 300'e aşkın bir üye sayımız var ve her geçen gün üye sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Şu anda gündemde en büyük problem olan apartlar problemi var. Dernek olarak üyelerimizin arasında apartlar, oteller var ve bununla alakalı da dernek olarak çalışmalara başladık.

TÜRES Trabzon Şube Başkanı Barış Öztürk: "Oteller yetersiz kalıyor"Trabzon'da yıllardır otellerin olmadığı dönemde; Arapların ilk geldiği, Körfez ülkelerinden müşterilerin ilk geldiği dönemden itibaren bir apartlaşma olayı mevcut.

"Oteller yetersiz kalıyor"

Trabzon'da yoğun bir şekilde Körfez ülkelerinden gelen misafirler var, oteller yetersiz kalıyor. Evlerinizi dahi açın gibi bir söylemde bulunulmuştu. “Evlerinizi açın bu misafirler Trabzon'da dışarıda kalmasın, Trabzon'un misafirperverliğini öne çıkaralım” diye.

2013 yılında itibaren başlayan bir sistem apartçılık yöntemi. O günden bugüne turizm sayımız da artarak devam ettiği için apartların sayısı da artmıştır. Şu an gelen noktada apartların ruhsat sıkıntıları var, yani ruhsatları ve Turizm Bakanlığı'nın en son çıkarmış olduğu yasa itibariyle turizm işletme belge problemi var. Bundan dolayı da Trabzon'daki beş yıldızlı oteller bu apartların bir an önce kapatılması yönünde Trabzon'da her kulvarda dile getiriyorlar, sanki biz kaçak işletmeler algısı yaratıyorlar.

TÜRES Trabzon Şube Başkanı Barış Öztürk: "Oteller yetersiz kalıyor"

"Türkiye'ye hiçbir katkıları yok algısı yaratmaya çalışıyorlar"

Vergi vermeyen, sigortalı personel çalıştırmayan, bunların Trabzon turizmine herhangi bir katkıları yok, vergi anlamında Türkiye'ye hiçbir katkıları yok öyle bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Biz denetime tabi tutuluyoruz.

Apartların tamamı Trabzon'daki 650 apartın tamamı vergisini veriyor, sigortalı personel çalıştırıyor, Emniyet ve Jandarma sistemine de gelen her turistin pasaportları yüklenerek işlemlerini yapmaktadırlar. 24 saat resepsiyon hizmeti vermektedirler, günü birlik hizmet de yapmaktadırlar, yani bir otelin verebileceği hizmeti veriyoruz.

Körfez ülkelerinden gelen misafirlerin ağırlıklı tercih ettiği, ailesiyle 8 kişilik, 6 kişilik bir aileyle mutfaklı bir konaklama hizmeti istedikleri için apartları tercih ediyorlar. Tabii ki bir kısmı da oteli tercih ediyorlar. Her sene maliye bu işletmeleri zaten takip ediyor, denetlemesini yapıyor, vergi veriyor. Vergisinde eksiklik olursa cezasını da yiyor gerekirse, ama denetimler yapılıyor.

TÜRES Trabzon Şube Başkanı Barış Öztürk: "Oteller yetersiz kalıyor"

"Apartlarımız müstakil bina şeklinde apartlar"

Turizm Bakanlığı'ndan alınacak belge ve ruhsatla alakalı, bu yasa 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi. Turizm Bakanlığı Mayıs ayına kadar hatta 2 Mayıs diye hatırlıyorum bu güne kadar belgesini tamamlayan tamamlayacak, tamamlamayanların kapanma işlemleri yapılacaktır diye bir genelge yayımladı belli kurallar çerçevesinde. Apartlarımız müstakil bina şeklinde apartlar. Bunlar konut, bunların ilk başta ruhsat alabilmesi için konuttan ticariye çevrilmesi gerekiyor. Yangın yönetmeliği var, yangın yönetmeliğinden dolayı binalarda birtakım inşaat kırma dökme ve yangın merdiveni yapma çalışmaları var. Çoğu binaların konut olarak zaten yangın merdiveni var ama ticari olarak çevirdiğiniz zaman otel statüsüne giriyor. Aslında otel değil ama otel olarak görünüyor. Bu sefer ikinci yangın merdiveni veya üçüncü yangın merdiveni isteniyor bu apartlarda. Bunun da inşaat süresi var, belgelerin proje çizim aşamaları var, belgelerin belediyelere veya Turizm Bakanlığı'na gönderim süresi var, onların gelip denetleme süresi var ve bu süre 7-8 ay buluyor zaten. Yani ocakta onaylanan bir yasanın zaten Mayıs ayına kadar bitirilme şansı yok. Bu süre zarfında da biz de diyoruz ki bütün apartlar zaten belgelerini şu an alma aşamasında. Yasa çıktıktan sonra 650 apartın şu an 70-80 adeti ortalama belgesini almış işine devam ediyor, geri kalan kısım da belgelerini alması için şu an Turizm Bakanlığı'nda belgeleri duruyor, ona yaşamasında kimi projesini çizmiş, projesinin ona yaşamasını bekliyor, kimisi inşaatına başlamış, inşaatını hızlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Kimisi de turizm sezonu yanaşmış, rezervasyonlar var, şu an inşaata başlasa zaten Temmuz, Ağustos, Eylül'ün sonunda ancak inşaatını bitirebilecek vaziyette. Bundan dolayı da bir bekleme süreci var. Bundan dolayı da diyoruz ki biraz daha bununla alakalı bize zaman verilsin, bu süre zarfında da zaten bütün apartlarımız belgelerini ruhsatlarını alıp işlerine devam edecekler. İstediğimiz zaman dilimi içerisinde belgesini alamayan arkadaşlar maalesef bu işi yapamayacaklar. Sonuçta biz dernek olarak ruhsatı olmayan işletmeleri savunmuyoruz. Halihazırda ruhsat için çalışan ruhsat almaya uğraşan esnaflarımızın bu süreci tamamlayabilmek için yetkililerden bizim istediğimiz bu, yanlış anlaşılmasın. Dernek olarak biz ruhsatı olmayan apartları veya kafe restoranları, lokantaları veya rent a carları asla ve asla tasvip etmiyoruz. Ama bu yasa sonradan çıkmış, hazırlıklı değiliz, hazırlıklı olmadığımız için de belli bir zaman gerekiyor. Biz de o zaman içerisinde bu işlerimizi bitirmeye çalışıyoruz.

"Apartlara biz de gerekli çalışmamızı yapacağız"

2024 yılı itibariyle belgesini alan arkadaşlar çalışmaya devam edecek, belgesini almayan apartlara biz de gerekli çalışmamızı yapacağız ve kapatılması yönünde biz de çalışacağız. Sonuçta her şeyin belli bir vakti vardır. O vakit içerisinde herkes belgesini alabilir, alamıyorsa demek ki orada başka bir sıkıntı var, ya almak istemiyordur ya da başka bir sıkıntılar vardır. Belli bir zamandan sonra da bu işletmelerin peşinde koşma durumumuz yoktur. Şu anda dediğim gibi 70-80 tane, 650 apart içerisinde 70-80 tane arkadaşımız belgesini almış. 2024'e uygun hale getirip ruhsatını alabilecek apart sayısı, en azından 650'nin en azından 300-350'si, 400'ü yani yarısından fazlası alabilecek vaziyettedir. Ki o zamana kadar da alacaktır. Çünkü görüşüyoruz, arkadaşlarımız da hepsi ön çalışmalarını yapmış. Geri kalan denetim, Turizm Bakanlığı'ndan gelecek olan ekibi bekliyor veya mal sahipleriyle anlaşma problemleri var, onlarla anlaşmaya çalışıyorlar. Yıl sonuna kadar en azından yarısını belgelendirmek. 650 apartı bahsederken Uzungöl'ü de içine kattık, yani bu 650-700 tane apart Uzungöl dahil olan bir sayı. Uzungöl'de imar problemi var, Uzungöl'de imar problemi olduğu için zaten otomatikman yapı kullanım olmuyor. Bu binalarda yapı kullanım olmadığı için de ki Uzungöl'deki esnaflarımız ruhsata hiç başvuru yapamıyorlar. Şu an oradaki en büyük mesele, en büyük problem bu. 170-200'e yakın apart konaklama otelleri var ki beş yıldız otellerden belki de çok daha lüks otellerden bahsediyoruz. Yani Uzungöl'de olanlar butik oteller ama çok lüks, gerçekten hizmetlerin çok güzel yapıyorlar. Ama Uzungöl'de imar problemi olduğu için yapı kullanımı alamadığı için ruhsat çalışmaları yapamıyorlar. Yapamıyorlar ama büyük kısmı bir de orası kapanma sürecinde, yıl sonuna kadar turizm sezonunun bitmesiyle beraber orada bir imar çalışması başlıyor ve imar çalışması başladığı takdirde zaten apartlar bir an önce bu işini çözüp ruhsatını alıp, turizm belgesini alıp çalışmalarına devam edecekler. Oradaki problem sadece bu.

"Körfez'den gelen misafirlerimize hizmet etmek istiyoruz"

Trabzon turizmi açısından önümüzdeki sezona dair, Trabzon'da turizm çok iyi başladı. Körfez ülkelerinden yoğun bir talep var. Trabzon olarak Körfez'den gelen misafirlerimize hizmet etmek istiyoruz. Bu dönemde de apartlar ruhsatlarını ve belgelerini alıp hizmet vermeye devam edeceklerdir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler