Yaban hayatında dengeler değişiyor: Çakal popülasyonu neden artıyor?

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çakal sayısında artış gözlemleniyor.
Yaban hayatında dengeler değişiyor: Çakal popülasyonu neden artıyor?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çakal popülasyonunun giderek arttığı belirtiliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, çakalın özellikle kıyı bölgelerinde yoğun olarak görüldüğünü ifade ederek, “Çakal, insanların yaşadığı bölgelere yakın yerlerde bulunmasına rağmen genellikle insanlardan uzak durur” dedi.

Çakallar Yerleşim Yerlerine Yakın Ama Temas Etmiyor

Çakalın, ülkemizde kıyı bölgelerinde sık görülse de iç kesimlerde daha seyrek rastlanan bir tür olduğunu belirten Prof. Dr. Başkaya, bu yırtıcının genellikle insanlardan kaçan bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. 

asda.jpg

Yerleşim alanlarına yakın bölgelerde yaşamalarına rağmen insanlarla doğrudan temas kurmaktan kaçındıklarını ifade eden Başkaya, “Küçük gruplar halinde yaşayan çakallar, özellikle kümes hayvanlarına ve evcil hayvanlara zarar verebiliyor. Bu nedenle kırsal kesimde insanlarla sürekli bir çatışma içindeler. Ayrıca, yaban hayatına da etkileri var. Gruplar halinde avlandıklarında karaca, geyik ve yaban keçisi gibi büyük yaban hayvanlarını bile avlayabiliyorlar” dedi.

Çakal ve Diğer Yırtıcı Türler Artış Gösteriyor

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yırtıcı türlerin popülasyonlarında bir artış gözlemlendiğini belirten Prof. Dr. Başkaya, çakalın da bu eğilim içinde yer aldığını söyledi. Çakalların Orta ve Doğu Avrupa’dan başlayarak Türkiye, Kafkaslar, Arap Yarımadası ve Güney Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada yayıldığını belirten uzman, bu bölgelerde yapılan araştırmaların popülasyon artışına işaret ettiğini kaydetti.

Çakalların yanı sıra kurt, ayı, sırtlan, pars ve tilki gibi yırtıcı türlerin de artış gösterdiğini vurgulayan Başkaya, “Kurtlarla aynı cinsten olan çakalların sayılarında da ciddi bir artış var. Bu durum, yaban hayatında dengelerin değişmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Çakal Avı İlgi Görmüyor

Dünyada birçok ülkede çakal avına izin verildiğini ancak Türkiye’de avcıların bu türle pek ilgilenmediğini belirten Prof. Dr. Başkaya, “Çakal, avlanmasına izin verilen bir tür olmasına rağmen ülkemizde avcılar tarafından pek tercih edilmiyor. Avcıları çakal avına yönlendirmek oldukça zor. Oysa dünya genelinde artan çakal popülasyonunun kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.

Çakalların kümes hayvanları ve yaban hayatı için tehdit oluşturduğunu belirten Başkaya, çakal gibi türlerle mücadelede farklı yöntemler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Tuzak yöntemlerinin sıkça kullanıldığını ve silahla avlanmanın da bir mücadele yöntemi olduğunu ifade eden uzman, çakal avına olan ilginin artırılması için farklı stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
  • Oğuz / 10 Şubat 2025 15:20

    Dünyada da insan popülasyonu arttı işe yaramayan çok onlarıda mı av yaparak yok edelim.
    Hadi ordan.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hayri / 10 Şubat 2025 14:18

    Çakal doğadaki fare popilasyonunu dengede tutuan hayvanlardan biridir onu dengede tutansa kurttur kurt olmassa çakal sayısı artar o yüzden birini öldür ötekini koru olmaz helede profosör bunu tavsiye etmez..

    Yanıtla (0) (0)
  • Murat / 10 Şubat 2025 12:39

    Ülke çakal olmuş.

    Yanıtla (0) (0)
  • altuğ / 10 Şubat 2025 11:43

    Kümesleri sağlam yaparsın. Gece kümese giremez. Üniversite hocası "silahla öldürmek iyi bir mücadele yöntemidir, teşvik edilmelidir" der mi ya. Hiç yakıştıramadım

    Yanıtla (5) (1)
  • musuğli / 10 Şubat 2025 11:13

    hocam çakal tarıma zarar vermiyor porsuk zarar veriyor porsuk ile ilgili avcıları yönlendirmeniz lazım temel yiyeceğimiz olan patatesimizi perişan ediyor hocamm

    Yanıtla (2) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir