Yeni Zigana Tüneli'ni kaç araç kullandı?

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli'ni kullanan araç sayısı belli oldu.
Yeni Zigana Tüneli'ni kaç araç kullandı?

Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan Zigana Tüneli'ni açıldığı 3 Mayıs 2023 tarihinden bu yana geçen 5,5 ayyık sürede 1 milyonun üzerinde araç kullandı.

Çift tüp olarak 2x14,5 kilometre uzunluğu ile Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli, 3 Mayıs 2023 tarihinde hizmete girmesinin ardından geçen 5,5 aylık sürede tünelden yaklaşık 1 milyon 100 bin araç geçiş yaptı. 5,5 ay öncesine kadar Doğu Anadolu’yu Doğu Karadeniz’e bağlayan en önemli geçitlerinden biri olan Zigana Dağı geçidinde her gün geçiş yapan binlerce araç, artık karayolunu 20 dakika kısaltan yeni tüneli kullanmaya başladı. Yeni tünel, zamandan 57 milyon TL, akaryakıttan 133 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 190 milyon TL tasarruf sağlayacak.

zigana-tunelinden-kac-kisi-gecti-1.jpg

Proje ile mevcut güzergah üzerinde bulunan 90 adet viraj ortadan kaldırıldı. Eğim yüzde 7,7’den yüzde 3,3’e düşürülerek yolun geometrisi iyileştirildi. Güzergâh 8 kilometre kısaltıldı, seyahat süresi otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika indirildi. Karbon salınımı 16 bin 598 ton azaltılarak, sürücülere daha güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sağlayan proje ile özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olması nedeniyle keskin virajlar ve rampalar sürücülere zor anlar yaşatırken, tünelin hizmete girmesiyle birlikte bu zorluklar da sona erdi.

Öte yandan Yeni Zigana Tüneli geçtiğimiz günlerde “Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) 2023 Global Başarı Ödülleri kapsamında ‘yapım metodolojisi’ kategorisinde dünyada birinci seçilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • Sempeer / 15 Ekim 2023 Pazar 10:46

    Belki Ovit tünelinden şu an çok araç geçmiyordur, yalnız Doğu Anadolu nun doğusunu, Karadeniz le bağlama açısından son derece önemli bir güzergah tünelidir.

    Yanıtla (1) (1)
  • Sencer / 16 Ekim 2023 Pazartesi 12:16

    Şu anda gerekli miydi, değildi .Çok daha önemli ihtiyaçları var bölgenin. Sahil yolunda şehir geçişleri ciddi problemli. Önce oralar yapılmalıydı. Paramız bol değil bizim, harcarken 50 kere düşünmek lazım. Yatırımı yapmadan önce araç sayısını yüksek göstermek için neler yapıldığını biliyoruz

    Yanıtla (0) (1)
  • Arif Şirani / 16 Ekim 2023 Pazartesi 08:55

    Trabzonu Sivasa bağlayan Şiran güzergahı da düzenlenmeli tüneller yapılmalı. Bu güzergah eski zigana ylu kadar olmasa da virajlı ve rampalı. Ağır tonajlı araçlar tarafından da çokça kullanılmakta.

    Yanıtla (1) (0)
  • Galip Şen / 15 Ekim 2023 Pazar 10:09

    Bir de Ovit Tüneli geçiş sayılarını verseydiniz. 5 ayda 100 bin değildir. Oviti çalıştırmak için bir de Lojistik Üs yapacaklar mal akacak (!) oraya ve tünel kapasitesi yetmeyecek (!) neredeyse !!
    İktidarın yaptığı çok iyi işler var ancak Ovit Yüneli Cumhuriyet döneminin en kötü yatırımıdır NOKTA
    Bir metre tünelin maliyetini biliyor musunuz ? 350 bin TL. Yani Ovitin maliyeti 350.000x28.000 TL dir.

    Yanıtla (4) (1)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir