Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu, AK Parti döneminde Mağmat Boğazı’nda kurulan güneş enerjisi santralinde (GES) incelemelerde bulunarak yapım sürecindeki hataları ve eksiklikleri yerinde tespit etti. Zorlu, “Biz yatırıma karşı değiliz, ancak şartnameye uygun yapılmayan bir yatırıma itiraz ediyoruz. GES’in hatalı kurulumu milli servet kaybına yol açıyor” dedi.
"Yeri Yanlış, İmalat Hatalı, Enerji Verimi Düşük"
GES’in yanlış yer seçimi nedeniyle düşük verimle çalıştığını vurgulayan Zorlu, tesisin hem konumu hem de yapım hataları nedeniyle enerji üretiminde büyük kayıplar yaşandığını belirtti.
“Normalde güneybatı veya güneydoğuya dönük olması gereken paneller, yanlış bir açıyla konumlandırılmış. Ayrıca, tesis düz olmayan bir zemine kurulmuş. Panel sıralarındaki gölgelenmeler de verimi daha da düşürüyor. Eğer GES Gümüşhane veya Bayburt gibi bir bölgede kurulmuş olsaydı, üretilen enerji 2-3 katına çıkabilirdi” dedi.
"Sözleşme Şartlarına Uyulmadı"
Zorlu, tesisin yapım sürecinde birçok eksikliğin bulunduğunu şu şekilde açıkladı:
Panellerin sık yerleştirilmesi: Ön sıralardaki panellerin gölgesi arka panellere düşüyor. Bu hata enerji verimini düşürüyor.
Taban betonlamasında standartlara uyulmaması: İnvertörlerin altına yapılması gereken betonlama eksik bırakılmış, bu durum yangın riskini artırıyor.
Çit ve koruma sistemi eksikliği: Sözleşmeye göre 180 cm olması gereken çit yüksekliği 150 cm yapılmış, jiletli tel ise hiç bulunmuyor.
Paratoner eksikliği: Sözleşmede belirtilmesine rağmen kurulmamış, bu nedenle yıldırım düşmesi sonucu 500 bin TL maliyetle iki invertör zarar görmüş.
"Su Hattı Olmaması Verimi Düşürüyor"
GES’in en büyük sorunlarından biri de su hattı eksikliği. Zorlu, "Bin 100 metrelik su hattı sözleşmede yer almasına rağmen yapılmamış. Vidanjörlerle su taşıyarak panelleri temizlemeye çalışıyoruz, ancak bu yöntem sürdürülebilir değil. Kuş pislikleri nedeniyle yüzde 30’a varan enerji kaybı yaşıyoruz" dedi.
"Yanlış Seçimler Milli Serveti Heba Ediyor"
Santralin heyelan bölgesine kurulmasının da büyük bir risk oluşturduğunu belirten Zorlu, “Zemin kaymaları ve yağmur suları nedeniyle panellerin ayakları boşa çıkıyor. Bu tür hatalar milli servetin heba edilmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
"GES'in Kendini Amorti Süresi Gerçekçi Değil"
AK Partili isimlerin GES’in 4 yılda kendini amorti edeceği yönündeki söylemlerine tepki gösteren Zorlu, “Başlangıçta 4 yıl denildi, şimdi 7-8 yıl deniliyor. Ancak şu anki hesaplamalara göre bu bile mümkün görünmüyor. Ayrıca 200 milyon TL yıllık gelir beklentisiyle başlayan proje, bugün 10-15 milyon TL gelir sağlıyor” dedi.
"Ödemeleri Hâlâ Biz Yapıyoruz"
70,5 milyon TL’ye mal olan GES’in ödemelerinin halen Ortahisar Belediyesi’nin mevcut yönetimi tarafından yapıldığını belirten Zorlu, şunları söyledi:
“İller Bankası her ay hak edişlerimizden kesinti yapıyor. Tüm mali sıkıntılara rağmen ödemeye devam ediyoruz, ancak projeden beklenen gelir hedeflerinin çok uzağındayız. Bu durumu savunmak AK Parti’ye ve Sayın Zeki Kavanoz’a yakışmıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Arada zokulup mesafe şart ingili firma acemilik yapiyor
Yanıtla (0) (1)"Bayburt ve Gümüşhane'ye kurulsaydı 2-3 kat fazla enerji üretirdi" iddiası bilimsellikten uzak ve mesnetsizdir zira Bayburt ve Gümüşhane'nin yıllık güneşlenme süreleri ve ışınım/radyasyon değerleri Trabzon'dan %15 fazladır !
Yanıtla (4) (0)Güneş panelleri Türkiye'de Güneybatı veya Güneydoğuya değil "TAM GÜNEYE" bakmalıdır ve hareketli olamayacaklarsa Trabzon için optimum açı olan 35º lik eğim açısıyla monte edilmelidirler (kaba hesapta Trabzon'un enlem açısı olan 41º alınabilir) . Enerji santralleri kendini 4 yılda amorti edemez doğru , gerçekçi ve olması gereken rakam 7 yıl civarıdır . Elektrik üretimi İnşaat mühendisinin alanı değil !
Yanıtla (1) (0)Siz de yapın doğrusunu yapin. Bizler de sizi alkışlíyalım.
Yanıtla (10) (3)Yeter yani bu kadarta gözü görmemezlik olmaz. Yani hükümet Allah bir derse siz ona da muhalif olursunuz. Kayetdağa iyi bir tesis taknir etmeyi bilin birşeyi de. Yetirmeyiz reisi cumhurumuzu sizlere. Dünya bize hayran her konuta daha neyin muhalifliği bu.
Yanıtla (7) (5)