Denetleme Kurulu Başkanı Ören: “Trabzonspor Şampiyon olunduktan sonra yönetilemedi”
Trabzonspor Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören Haber61TV’de katıldığı programda Trabzonspor’un şampiyon olduktan sonra yönetilemediğini söyledi.
Haber61 - Haber Servisi - Trabzonspor, Başkan Ahmet Ağaoğlu’nun istifası sonrasında Olağanüstü Genel Kurula gidiyor.
Ertuğrul Doğan’ın tek aday olacağı seçim öncesi Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören Haber61 ekranlarında önemli açıklamalar yaptı.
Ören Şampiyonluk sonrasında Trabzonspor’un yönetilemediğini söyledi.
Ören’in açıklamalarının satır başları şu şekilde;
Geçmişte borç hep artarak geliyor. Artmanın sebebi en önemli şey transfer. Buradan doğan borçlar, sözleşmelerden doğan Euro farkları. Bunların yıllara dair biriktirdiği banka kredileri. Sürdürülebilirlik için banka faizleri olunca bir yük bindiriyor. Borç bugüne kadar arta arta geldi. 2002’de ben rahmetli Özkan Sümer ile görevdeydim. Aldığımızda 23 milyon dolardı, bıraktığımızda 7 milyon dolara düşmüştü. Sonra bu günlere geldi. Her yıl artarak devam ediyor. Bunun sadece Trabzonspor ile alakası yok. Amatör kümeye kadar her kulübün borcu artarak buralara çıkıyor. Tüm kulüpler borç stokunun içinde. Diğer kulüpler de başlamadı. 2024’ün içerisinde ödeme yapılacak.
ŞAMPİYON OLDUKTAN SONRA YÖNETİLEMEDİ
15 oyuncu transfer edildi. Ahmet Bey’in 4 yıl bize müsaade edin sürdürülebilir bir hale getirebiliriz dediği nokta ilk yılda gerçekleştirilmeye çalışıldı diyebilirim. Ama şampiyonluktan sonra yerine oyuncular alınıp sözleşmeler yükü en ağır olduğu döneme gelindi. Oysaki Ahmet Bey’in kendi söylediği 18 milyon Euro’luk bütçeyle 22 milyon Euro’luk bütçeye çıkıldı. Şampiyon olunduktan sonra yönetilemedi. Veriler ortadayken 41 milyon Euro’luk bir bütçeye çıktı.
Ahmet Bey’in göreve geldiği yönetimler değişikliklere uğrasa da Ertuğrul Bey’in devamı vardı. Gelirleri çıktıkları dönemden buraya yarı yarıya azaldı. 500 milyon dolarlık bütçesi 120 milyon dolara düştü. Gelirler düşünce giderler de zirveye çıktı. Dolayısıyla sıkıntı ortaya çıkmış oldu.
Tüm kulüpler tahmin bütçeye tahminlerini koyuyorlar. Genel kurula sunuyorlar, oylamaya sunulup kabul edilince kesinleşiyor. Önümüzdeki yılın bütçesi oluyor. Önümüzde ki yıl ek bütçe olmaması için yüksek tutulan tahminler gerçekleşince o bütçede harcamalar yapılıyor dolayısıyla yöneticiler adına sıkıntı doğmuyor.
SADECE ÜRETİMLE MÜMKÜN DEĞİL
Sadece üretimle de mümkün değil. Üretim çok önemli. Üretimimizi satabilmek çok önemli. Üretime önem vermemiz lazım. Altyapıya da önem vermemiz lazım. Maalesef altyapıya 6 milyon 248 bin 127 TL altyapı yatırımı. Bu borcun altında 6 milyon TL ile yatırım yapmak ne kadar uygundur? Sadece altyapıdan değil yurt içinden transfer izleme komitesinin transfer yaparak katkı vermesi lazım. Trabzonspor böyle dönemleri yaşamıştır. Saha dışında değerlendireceği araziler olabilir. Bu sadece camianın el birliğiyle altyapıdan olacak iş değil. Türkiye’deki durumda devletin yardımı olmadan bunun altından kalkmamız mümkün değil.
UEFA KRİTERLERİ AÇIK
UEFA kriterleri açık. Bu çerçevede TFF radikal kararlara uyduracak kurallar koyması ve onların arkasında durması lazım. Federasyonlar da siyasetten kurtulması lazım. Futbol kulüpleri siyaseti kullanıyor, siyaset de futbol kulüplerini kullandığı oluyor. Yeni değil yıllardır yaşanıyor. Avrupa’da Juventus ceza alıyor. UEFA tarafından cezalandırılıyor. Bunları Türkiye de uygulaması gerekir. Kolay mı? Hayır değil. Bu irade henüz olmuyor.
Toplam 3 milyar 235 milyon, kısa vadeli mevcutlar düşülünce 2 milyar 835 milyon borç var. Konsüle edilmiş rakamlar bunlar. Bunun dışındakiler detaylardır. Kitapçıkta verilecek.
Şuan önümüzdeki borç Şubat itibariyle olan 31 mart tarihine kadar ödenmesi gereken 16 milyon. Bunu ödemek şart. Futbol ailesine ve SSK ve vergi dairelerine olan borcun toplamıdır. 5 milyon Euro’luk borç Mart ayında, 5 milyon euroluk borç nisan, 6 milyona yakın borç da mayıs ayında ödememiz gerekenler. Toplamı da 31-32 milyon Euro bandında. En önemlisi 16 milyon euroluk borç var. Transfer yasağına kalmamak için.
Oyuncu bazında borçlarımız bugüne kadar Şubat haricinde borçlar ödenmiştir. Diğerleri doğacak borçlar. Futbolcu bazında transferler bu yıl yüklü oldu. Oları bonservisleri de bize bir hayli yük getirdi. KAP’a bildirilmiş rakamlar bunlar. Trezeguet 6 milyon, Bardhi 5 milyon Euro, Bartra 6 milyon, Gomez 6,700 maliyetli. KAP’a açık rakamlar. Yüksek bütçeli transferler.
İçyapıda teknik kadroyla oyuncu arasındaki görüşmeleri, istişarelerin neler olduğunu biz bilemeyiz. Bizim bunu bilme şansımız yok. Ama Nwakaeme gitmesinden sonra yerine gelenlerin bütçesi daha yukarı çıktı. Trabzonspor bütçeye uygun planlama yaptı ama uygulamadı. Uyguladıkları planlamaya uyan durum değil. Bunları alt alta topladığında uçuk kaçık bir rakam ortaya çıkıyor. Bu da Trabzonspor’a uymadı.
TÜZÜK TADİLATI
Tüzük komisyonuyla başkanlığını yaptığım komisyon yaklaşık 1,5 yıldır bu konuda çalıştı. Üyelerin önerilerini toplayıp bunlar üzerinde çalıştık. Tüzük komisyonu toplantısından önce üyelere internet sayfasında görüşlerini iletmeleri davetinde bulundu. Bu görüşlerle toplantıları 2-3 ay içerisinde tamamlamak üzereyken spor yasası çıktı ve onu beklemek zorunda kaldı Trabzonspor. 26 Nisandan itibaren Spor Bakanlığı bir yönetmelik hazırlama ya başladı. Tüzük komisyonu 1 yıl içinde 9 ay beklemek zorunda kaldı. 8 Temmuzda yönetmelik çıkınca tüzük taslakları üzerinde çalışma yapıldığı bildirildi kulüplere. Bu taslak da gönderildi. Eylül ayı sonu itibariyle tüzük komisyonları Türkiye’deki tüm spor kulüpleri derneklerden dönüşmesiyle geçmek süreciyle başlatılan süreçte tüzüklerini tadil etmeye başladılar. Ancak süreç yetmedi. Şu anki süreçte de tüzük hazır. Bakanlığa görüş olarak sorduk. İnceleme yapılmasını rica ettik. Herhangi bir engel bulunmadı. Yasa yeni olduğu için bir takım eksiklikler ortaya çıktığı söylenmekte. Süreci 6 ay uzatacağını ve hatta daha ileri gidip 1 yıl 1,5 yıl uzatmayı düşündüğü daha fazladan uzatma süreci ortaya konmayı düşünüyor bakanlık. 26 Nisan itibariyle 2 yıl veya minimum 1 yıl uzatma verecekler. 2024’e kadar süre var. Bu süre içinde Spor Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelik ve yasada boşluklar olduğundan bunu düzeltmeye çalışıyor bakanlık. Bizim tüzüğümüz hazır.
Geçmişten gelen bir madde 84. madde . 2018’de Sayın Ali Sürmen’in başkanlığın yaptığı komisyonda biraz daha geliştirilerek daha radikal hale getirildi. O şuydu. Genel kurullarda oylanıp geçen bütçeler yüzde 10’u aşarsa yöneticiler sorumlu oluyorlar ama bütçeyi aşan hiç olmadı. Bu olmadığına göre de bunun uygulanma durumu olmadı. Bütçe aşılamıyor. Tahmini olarak geliyor. Zaten hazırlayan yönetimler. 84. Madde hiçbir kulüpte yoktur bizim geçmişten beri olan maddemiz. 2018’den beri daha radikal hale geldi. Spor yasasında değişikliğe uğradı. Bir önceki yılın harcanan bütçesi oranında oran konuldu ama bakanlık henüz bu uygulamaya başlamadı. Yönetmelik değişikliği hazırlıkları içerisinde. Daha radikal kararlar çıkacaktır.
YÖNETİMİN İBRASI
Yönetim kurulu ibrası şu. İbra zaten 18 Aralıkta yapıldı. Bu aralıktaki hesap 31 Ocak itibariyle verdiğimiz hesap. 18 Aralıkta verdiğimiz 31 Ekim itibariyleydi. Yaklaşık 3 aylık bir hesap var ortada. İbraya muhtaç olan 3 aylık hesaptır. Ondan önceki 18 Aralıkta ibra edilmişti.
Reçeteyi yazabilmek için önce kuralın tepeden aşağıya gelmesi lazım. TFF’nin ortaya koyduğu planlama yapılması lazım. Tek başına kulüp yaptığı zaman yalnız kalabilir. Radikal kararlar ortaya koyduğunuz zaman hedeflerden geri kalırsınız. Taraftarı olan kulüplerin bunu yapması çok kolay değil. Karmaşık yapı içerisinde futbol şu an. Bir tarafta taraftar var diğer tarafta borç var ki yüklü bir borç.
82 yılından itibaren Trabzonspor hep parası olan kişilerin yardımlarıyla ama gelinen noktada da para veren kulübün borcunu artırmış gibi bir durum ortaya çıkıyor.
20 milyon Euro maaş bütçesiyle giderken 41 milyon Euro’luk bütçeye çıkarsan birden facia oluyor. Zaten 20 milyonu zor çeviriyorsunuz bir 20 milyon daha yüklüyorsun. Çevrilmesi zor bir duruma giriyorsunuz.
Her şey ortada. Trabzonspor’un durumu ortada. Türkiye’de futbolun durumu çok açık. Ertuğrul Doğan ve arkadaşlarına başarılar diliyorum.
Trabzonspor eminim bunun altından kalkacaktır. Yeter ki koyulan kurallara uyalım. Bir kural çerçevesinde Türkiye’de futbolu oturtmak lazım.