Doğu Karadeniz İhracatçılarından yurt dışı çıkış harcı tepkisi "Gözden mi çıkartıldık"

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği 500 TL yurt dışı çıkış harcına tepkili.

Doğu Karadeniz İhracatçılarından yurt dışı çıkış harcı tepkisi "Gözden mi çıkartıldık"

TBMM’de kabul edilen 7524 Sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, yurt dışı çıkış harcı tutarının %233 oranında artırılarak 500 TL’ye yükseltilmesi, ihracatçıların tepkisine neden oldu.

Yasanın görüşülmesi sürecinde, tüm bölge milletvekillerine ihracatçının bu harç uygulamasından muaf tutulması konusunda talep yazısı gönderen Doğu Karadeniz bölgesi ihracatçıları, bu taleplerinin dikkate alınmaksızın yasanın kabul edilmesine isyan ediyor. İhracatçılar, bölgenin sorunlarına duyarsız kalan milletvekillerine büyük sitemde bulunuyor.

Döviz kazandırma çabasında olan ihracatçılar, uygulanan parasal sıkılaşma tedbirleriyle rekabet imkanlarını kaybettiklerini belirterek, ihracata dayalı kalkınma modelini savunan yetkililere "Bu mudur ihracata dayalı destekleme modeli?" sorusunu yöneltiyor.

İhracatçılar, zaten zorluklarla mücadele ederken, yurt dışına çıkış başına 500 TL harç ödemek zorunda kalmalarının ihracata sekte vuracağını dile getiriyor. Doğu Karadeniz bölgesinde, yakın komşu ülkelerde işyeri bulunan ve sık sık müşteri ziyaretleri için yurt dışına çıkan ihracatçılar, alınan taahhüt işleri için personel ekibini gönderirken bu maliyetin altından nasıl kalkacaklarını düşünüyor.

Trabzon, Rize, Hopa ve Artvin’de faaliyet gösteren ihracatçılar, hükümetin kendilerini gözden çıkarıp çıkarmadığını merak ediyor. Özellikle Artvin’de her gün işyerini açmak için Batum’a gidip gelen ihracatçılar, bu maliyetin altından nasıl kalkacaklarını kara kara düşünüyor.

İhracatçılar, kendilerini turistik gezi için yurt dışına çıkanlarla aynı kefeye koyan bu uygulamanın rencide edici olduğunu belirtiyor. Yasanın uygulamasına yönelik çıkarılacak tebliğ ile "Fiili İhracat Gerçekleştiren İhracatçılar" ibaresi eklenerek, ihracatçıların yurt dışı çıkış harcı uygulamasından muaf tutulmasını talep ediyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler