Mahmut Ören: "Trabzonspor’un borcu artıyor ama…"

Trabzonspor Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören kongreler sürecini ve kulübün borç durumunu Haber61’e anlattı.

Mahmut Ören: "Trabzonspor’un borcu artıyor ama…"

Trabzonspor’da bu ay içinde yapılması beklenen Kongrenin seçimlimi yoksa seçimsiz mi yapılacağı tartışmaları sürüyor. Bu tartışmalara birde geçtiğimiz hafta sonu yapılan 38. Olağan Divan Kurulu toplantısında açıklanan borç tutarının artış olması eklendi.

Bordo mavili kulübün Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören bu iki konu hakkında Haber61’e açıklamada, borcun alınan yeni kredi ile arttığını ve yapılan çalışmalarla daha fazla artmasının önlendiğini söyledi. Ören ayrıca Muharrem Usta yönetimin 3 yıllığına seçildiğini, seçimli kongre yapılıp yapılmamasının yönetimin kararı olduğunu belirtti.

Denetleme Kurulu Başkanı Ören açıklamalarını şöyle sürdürdü;

Trabzonspor’un kongresi bu yönetimin teslim aldığı kongresi 5-6 Aralık 2015’te tarihindeydi. O tarihteki hesap dönemi ise 31.10.2015 tarihi itibari ileydi. Yani yaklaşık olarak Kasım ayı ve Aralık ayının ilk birkaç günü hesaba dahil olmaksızın hesap dönemindeki borcun tamamı 31.10.2015 tarihinde borcumuz 398 Milyon TL idi. Bu konsülde edilmiş bir borçtur. Kulübün alacakları düşüldükten sonra konsülde edilmiş borç 398 Milyon TL ile devir teslim kongrede yapılmış oluyor. 398 Milyon TL ile teslim almış oldular. Konsüldenin açılımı alacaklar düşüldükten sonraki miktar.


BORÇ 110 MİLYON TL ARTTI

110 Milyon TL’lik fark şundan kaynaklandı. Trabzonspor’un yeni yönetimi daha önceki Denizbank’taki kredileri kapatmak üzere Ziraat Bankası ve Denizbank’ın birleşerek verecekleri bir kredi yani banka konsorsiyumu yaparak kredi kullanımına gitti. Eski aldığı kredinin üzerine daha fazla bir kredi aldığı için aradaki fark buradan kaynaklandı. Yani yeni kredi eski krediden 110 Milyon TL fazla olduğu için oluştu. Eski kredileri kapattı. Başka şekilde yapılmış bir borçlanma değil. Kredinin fazla kullanılmasından kaynaklanan bir borçlanma.

TRABZONSPOR’UN 108 DAVASI VAR

Trabzonspor’un yargıda olan 108 tane davası var. Bunlar yerel mahkemeler, Ankara’daki idari ve yargı mahkemelerinde olan davalar, CAS’ta olan var, FİFA’da olan var. Dosyaların toplamı 108 tane. Trabzonspor’un alacak davaları da var bunun içinde. Trabzonspor’un takip ettiği, kendini haklı gördüğü ama mahkemeye taşıdığı hem alacak hem hukuki davalar bu dosyaların içinde.

SIKINTILI BİR DÖNEM

Trabzonspor bütün kulüplerin hatta alt liglerde dahil olmak üzere Türkiye’deki ekonomik durumunda açık olduğu şekilde sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bütün profesyonel Kulüpler, dernekler ekonomik sıkıntı içinde olduklarında rakamlar futbolda bir hayli yüksek dolayısıyla sıkıntılı bir halde döndürmeye çalışıyorlar. Sürdürebilirlik önemli. Sürdürebilirliği yapabiliyorsanız döndürebiliyorsunuz, yoksa bu rakamlar çok büyük rakamlar. Döndürebilmekte biraz zor.

YÖNETİM BORCUN DAHA FAZLA ARTMASINI ENGELLİYOR

Doğru borç artıyor. Kredi fazlalığı var. Daha uzun bir vade ile kullanılmış 2 yıl ödemesiz kullanılmış bir kredi var. Rahatlamak için kullanılmış bir kredi var. 110 Milyon TL’nin artışı oradan. Futbol takımı üzerinden futbolcuları satış yaparak, transfer yaparak, yeni kadro kurarak ve feda ismini kullanarak, oyunculardan feda isteyerek indirdiği rakamlar var. Onlar olmasaydı borç daha da artabilirdi. Şunu söyleyebiliriz, daha önceki ayda 15-16 Milyon açık verirken şimdi yaklaşık olarak 10 milyon açık veriyoruz. Dolayısıyla aradaki farka bakarsanız borç düşmüş olabilir. Verdiğiniz açığın rakamı düşüyor buda borç düşürmedir. İyileştirme yaptığınızda borcun zirve yapmasını engellersiniz. Burada yönetimin yapmış olduğu borcun yukarılara çıkmasını engellemek. Muhakkak artacak da fazla artmasını engelliyor.

AKYAZI’DAN İYİ BİR GELİR ELDE EDİLİR

Yönetim yapabileceği Akyazı’dan bir gelir elde edebilmek. Yönetim buradan gelir elde edebilirse borçlar aşağıya düşecek. Gelir artacağı için borç düşecek. Ancak futbolda transfer var. Transfer yaparsanız denge bozuluyor. Akyazı stadından iyi bir gelir elde edileceği inancındayım. Kulübe iyi bir girdi olacak ve borcu etkileyecek. Borcu aşağıya çekecek.

KONGRELER SÜRECİ

Muharrem Usta yönetimin burada herhangi bir hatası yok. Normal olarak 3 aday yarıştı. Kongreye giderken ki sürece bakmak lazım. 2013 Mayıs ayında gelen Sadri Şener’in Olağanüstü kongreye daveti ile başlayan bir süreç. Sadri Şener’in daveti ile yapılan kongre Mayıs ayında yapıldığında kongreye önerge sunularak Sadri Şener ve yönetimin kalan 6,5 aylık görev süresinin 2,5 yıla uzatılması teklif edildi. Kongrede bunun kabul edilip edilmeyeceği yönünde sunum yapıldı Kongre divanı tarafından. 5 Aday olduğu seçimlerde tartışmalar yaşandı. Önce geçti dediler, sonra geçmedi dediler. Oylamanın usule uygun olmadığı gerekçesi ile 2 üye mahkemeye taşıdı. 8 Kasım 2013’te yerel mahkeme verdiği kararla yapılan oylama usule uygun olmadığından 2,5 yıl uzatılması geçerli değildir. Kongrenin 20 Kasım-20 Aralık tarihlerinde yapılması gerektiğini söyledi.

Bu süreçte bizde Denetleme Kurulu, Sicil Kurulu, Disiplin Kurulu, Arşiv - Müze kurulu ve yönetim kurulunun kongreye katılması ve seçim yapılması gerektiğini mahkemenin kararına uyulması gerektiğini Denetleme kurulu olarak raporumuzda yazdık.  Ancak yönetimin verdiği cevapta “biz mahkemenin kararını Yargıtay’a taşıyacağız. Bu kesinleşmiş bir karar değildir. Yargıtay bekli de yanlış verilmiş bir kararı düzeltme yoluna gidecektir ve kararı bozacaktır inancındayız” dediler. Yargıtay’a gitmek gitmemek hukuki anlamda haklarıdır. Giderler, yönetim kurulu kararıdır ama etik anlamda bakılırsa o ayrı bir konu. Konuya ben girmeyeceğim, Etikte saymıyorum bu konuya girmeyi. Hukuki anlamda devam ettiler. 2014’te nahoş olayların olduğu bir kongre yapıldı. Sonra 2015’e gidildi.

2015’te Yargıtay’ın kararı var. Ancak 6 Ekimde Yargıtay kararı kulübe tebliğ edilmeden İbrahim Hacıosmanoğlu ve yönetimi bir karar aldı. Karar Tebliğ edilmeden kongre kararı aldılar. 2,5 yılın kongre kararını aldılar. İlana çıktılar. Biz bu konuda da yazı yazdık. 6 Ekim 2015 Yargıtay kararına dayanarak ve yerel mahkemenin de kararı kesinleşmiştir diye yazdığımızda dedik ki “6 Ekimde verilen karar yerel mahkemenin kararının onanmasıdır. Yapacak olduğunuz kongre olağan kongre değil, 2,5 yılın sonundaki kongre değil Olağanüstü kongredir ve süresi 1 yıldır, 2016’ya kadardır” bu karara itiraz ettiler. “Bizim kararın tebligatını almadan önce almış olduğumuz karar geçerlidir” dediler ve kongreyi 3 yıllığına karar defterine yazarak karara aldılar. Biz Denetleme Kurulu olarak arkadaşlarla görüştük. Trabzonspor kongresinin mahkeme yolu ile tedbir kararı aldırarak olağanüstü kongre yapılmasına karar verdik. Bu kararı da mahkemeye taşıdık ancak dava dilekçemiz kabul edilmedi. 1278 kişinin 2 yılı doldurmadığı için oy kullanmaması gerektiği yönündeki dilekçemizi mahkeme kabul etti ancak tedbirli olarak olağanüstü kongre yapılması talebimizi reddetti. Nedeni de alınan karar kongrede geçerlidir, kongrenin vereceği karar doğru bir karardır. Kongrede halledilecek bir konudur. Dolayısıyla seçilen bu yönetim 3 yıllığına seçildi. Dolayısıyla burada Muharrem Usta ve yönetiminin bir hatası yoktur. Karar almak onların elindedir. İsterlerse kongre yaparlar isterlerse devam ederler. Ancak bundan sonraki süreç 3 yıl olarak devam etmek durumunda.

TRABZONSPOR TAKIM HAVASINA GİREMEDİ

Bu sene sahada sorunlar var. Ekonomik sorunların haricinde saha sorunlarımız da var. Yeni bir takım oluşturuldu ama yeni takım henüz bir takım havasına giremedi. Takım ruhunu elde edemedi. Zor bir süreç geçiyor. Saha sonuçları çok etkin. Trabzonspor bir seri yakalarsa bunu aşacaktır. İnşallah bir seri yakalar. Beşiktaş maçı öncesi yenemiyorsan yenilme diyeceğim odur. İnşallah puan alırız.
 
Haber: Tuncay Lakot

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler